USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Fed faiz oranını 50 temel benek artırdı

ABD Merkez Bankası (Fed), beklentiler dahilinde yöntem faizini 50 temel benek artışla yüzdelik 0,75-1,00 aralığına yükseltti.

Fed faiz oranını 50 temel benek artırdı
04-05-2022 21:56
Washington

Fed'den meydana getirilen açıklamada, faiz oranının artırılması kararının oy birliğiyle alındığı aktarıldı.

Genel iktisadi faaliyetin geçmiş çeyrekte yavaşladığına nazarıitibar çekilen açıklamada, hanehalkı masrafları ve pres çakılı yatırımlarının çelimli kalmaya bitmeme etmiş bulunduğu vurgulandı.

Açıklamada avarelik oranının ehemmiyetli seviyede düşmüş bulunduğu belirtilerek "Enflasyon, salgınla ait bildirme ve istem dengesizliklerini, yükselen erke fiyatlarını ve şimdi açık değer baskılarını yansıtır biçimde efdal kalmaya bitmeme ediyor." ifadesi kullanıldı.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının insancasına ve iktisadi zorluklara illet olduğuna ayraç edilen açıklamada, Amerika ekonomisi üstündeki etkilerinin ise ince belgisiz bulunduğu aktarıldı.

Ukrayna'daki harp ve Kovid-19 ile ait Çin'deki gelişmelere nazarıitibar çekildi

Açıklamada, harp ve ait gelişmelerin şişkinlik üstünde ek üst taraflı bası oluşturduğu ve iktisadi çalışkanlık üstünde bası oluşturmasının beklenen bulunduğu kaydedildi.

Çin'deki Kovid-19 ile ait karantina önlemlerinin tedbir zincirindeki aksamaları şimdi da kötüleştirebileceği tamlanan açıklamada, Fed'in şişkinlik risklerine erinç ince titiz bulunduğu vurgulandı.

Açıklamada, etraflıca vadede yüzdelik 2 şişkinlik ve azami istihdamın elde edilmesinin hedeflendiği anımsatılarak, mülk politikası duruşunun akla yatkın biçimde sıkılaştırılmasıyla enflasyonun yüzdelik 2 hedefine dönmesinin ve iş gücü dalının çelimli kalmasının beklendiği anlatım edildi.

Fed'in açıklamasında, bu hedeflerin desteklenmesi düşüncesince federal kaynak payı hedefinin yüzdelik 0,75-1,00 aralığına yükseltilmesinin kararlaştırıldığı ve amaç aralıkta bitmeme fail artışların akla yatkın olacağının kestirim edilmiş bulunduğu kaydedildi.

Fed 1 Haziran'da bilançosunu küçültmeye başlayacak

Ayrıca Fed'in 1 Haziran'da bilançosunu küçültmeye başlamış olacağı tamlanan açıklamada, geçmiş aşamada kaynak tahvillerinde maaş 30 bilyon dolar ve ipoteğe mebni söylenegelmiş kıymetlerde 17,5 bilyon dolar azaltılacağı kaydedildi.

Açıklamada, geçmiş 3 ayın arkası sıra dengelem küçültmede maaş miktarın kaynak tahvilleri düşüncesince 60 bilyon dolar ve ipoteğe mebni söylenegelmiş kıymetler düşüncesince 35 bilyon dolara yükseltileceği aktarıldı.

Para politikasının duruşu değerlendirilirken iktisadi görünüme müteveccih mevrut bilgilerin etkilerinin izlemeye bitmeme edileceği tamlanan açıklamada, bankanın hedeflerine ulaşmasını engelleyebilecek risklerin ortaya çıkması yerinde mülk politikası duruşunun akla yatkın biçimde ayarlanmasına apiko olunacağı yinelendi.

2000'lerden beri en çabuk faiz artışı

Kovid-19 salgının geçmiş aylarında yöntem faizini yüzdelik 0-0,25 aralığına çekici Fed, ekonomiye dayanaklık etmek gelmek nerede ise dünya malı alımına başlamıştı.

Fed'in bilançosu, müstevli zamanında az şimdi dü katına çıkarak kestirmece 9 trilyon dolara ulaşmıştı.

Hızlı iktisadi toparlanmayla mevrut enflasyondaki yükseliş Fed yetkililerini mülk politikasında değişikliğe gitmeye zorlarken kasacı sabık sene teşrinisani toplantısıyla dünya malı alımlarının hızında azalmaya gitmeye başlamış, açıklık toplantısında ise dünya malı alımlarını kısıntı hızını artırmıştı.

Fed, mart toplantısında ise 25 temel nokta artışla 2018'den beri geçmiş defa faiz artırımına gitme sonucu almıştı. Banka en akıbet faiz artırımını, Kasım 2018'de toptan mali krizin arkası sıra devreye almış bulunduğu genişlemeci mülk politikalarını sonlandırma nerede ise gerçekleştirmişti.

Bankanın mayıs toplantısında kararlaştırdığı 50 temel puanlık artım 2000'lerden beri meydana gelen en çabuk faiz artışı oldu.

ABD'de şişkinlik martta salname yüzdelik 8,5 ile Aralık 1981'den beri en efdal seviyeye ulaşmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ