USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Filistin'deki BM kuruluşunun millî terimler dizgesi kısıtlaması aksülamel çekiyor

BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nda işyar çalışanlar ile eğitimciler, "mülteciler ve art devir hakkıyla" ilgilendiren millî ve İslami terminolojiyi kullanmalarına müteveccih kısıtlamalar getirmesine tepkime gösteriyor.

Filistin'deki BM kuruluşunun millî terimler dizgesi kısıtlaması aksülamel çekiyor
06-10-2021 11:18
Gazze

Gazze'deki Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) vazifeli terbiyeci ve çalışanlar, UNRWA'nın "İsrail'in türlü baskılarına ağırlık eğerek", yansızlık prensibi ismi altında lazım Gazze gerekse Batı Şeria'da millî ve İslami terminolojiyle bağlılık edisyon uyguladığını tabir ediyor.

Kısıtlamalar, okullardaki ibret müfredatından,"cihat ve münafıklardan bahseden" Kur'an-ı Kerim ayetlerine, menetme edilen zamanı Filistin topraklarındaki Kudüs, Yafa, Hayfa ve Akka kabilinden kentlerin isimlerinin kullanımından nice bölgeye derece enli müşterek yelpazeyi kapsıyor.

İddialara gönül rahatlığı çıkarak hususi müşterek yansızlık prensibi benimsenmediğini korumak için çaba sarfeden UNRWA yetkilileri ise kısıtlamalarla ilgili, BM içerisinde işlev sağlayan kurumun, BM ilkelerine elverişsiz düşmeden akıntı etmesi icap ettiğinin altını çiziyor. Yetkililer, UNRWA'nın, nötr ve arsıulusal hususiyet ile insanoğlu hakları ilkelerine müteallik bulunduğunu tabir ediyor.

UNRWA bünyesindeki Arap Çalışanlar Birliğinden Muhammed Şuveydah, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, UNRWA çeşidinden ortaya konulmuş bulunan yansızlık ilkesinin açıkça ve belirgin olmadığını belirterek, lazım Gazze gerekse Batı Şeria'da millî ve İslami terminolojinin erek alındığını söyledi.

Ulusal ve İslami değerlere elverişsiz düşmemesi, açıkça ve belirgin olması kaydıyla UNRWA'nın yansızlık ilkesini desteklediklerini tabir fail Şuveydah, "UNRWA, Filistinli mülteciler, Filistin davası ve art devir hakkı ile bağlılık mevzuları 'tarafsızlığı ihlal' şekilde sınıflandırmaktadır. Mesele, millî ve İslami değerlere derece uzandığında bunu benimseme etmemiz olabilir değil." niteleyerek konuştu.

İsrail baskıları kararı muteber kısıtlamalara tepki

Şuveydah, UNRWA, İsrail'in baskısı sonucunda "cihat ve münafıklardan bahseden" bir takım Kur'an-ı Kerim ayetlerinin zikredilmesine de kısıtlama getirdiğine dikkati çekti.

"İsrail baskılarına ağırlık eğen UNRWA'nın Filistin millî ve İslami değerlerine karşıt uygulamalarını" kınayan Şuveydah, "İsrail'in bir takım baskılarına müspet karşılık verse de kuruluşundan beri Filistinli sığınmacılara iane sunan bu DOĞRU kurumun ehemmiyetli görevi bitmeme etmektedir." ifadesini kullandı.

"UNRWA'nın kısıtlamaları yapı ilkesine elverişsiz düşmektedir"

BM kuruluşunun engellemelerinin okullarda işlenen ibret müfredatlarına derece uzandığına ayraç fail Şuveydah, şöyleki bitmeme etti:

"Bizden Hayfa-Kudüs arası fersah hesaplamalarına müteallik hesap sorusunu Gazze-Han Yunus şekilde değiştirmemiz istendi. Hayfa ve Kudüs kentlerinin Filistin'e ilişik bulunmadığı esbabımucibe gösterilerek, bunların zikredilmesinin yansızlık ilkesine karşıt bulunduğu tabir ediliyor. UNRWA personelleri ve eğitimciler, Hayfa, Akka ve Yafa şehirlerinde yerinden edilmiş beniz binlerce mülteciyi içerisinde barındıran UNRWA'nın yapı ilkelerine elverişsiz sakıt bu taleplerini reddetmektedir."

Şuveydah, UNRWA'nın, çalışkanlık gösterdiği başka Arap ülkelerindeki kabilinden Gazze ve Batı Şeria'da da müfredata karışma etmeden yetişek faaliyetlerini sürdürmesi çağrısında bulunarak, "Ürdün, Lübnan, Suriye de bulunduğu kabilinden Filistin millî müfredatına da hürmet duyulmalı ve ev sahibi ülkenin müfredatı değiştirilmemelidir." niteleyerek konuştu.

UNRWA'nın Filistin müfredatını yansıtması muhtemel ve öğretmenler çeşidinden hazırlanmakta bulunan "zenginleştirme konularını" değiştirdiğini ve bozma ettiğini aktaran Şuveydah, üçüncü sınıflar düşüncesince hazırlanmakta bulunan müşterek kitapta "Hayfa ve En-Nevres" adlı müşterek departman bulunduğunu, burada Hayfa'nın müşterek kız ismi şekilde kullanıldığını fakat buna karşın UNRWA'nın bu bölümün kitabından çıkarılmasını istediğini kaydetti.

Bu dersin müfredattaki resmi müşterek kitapta bulunduğuna, "zenginleştirme materyalinin" ise bu kitabın müşterek açıklaması olduğuna ayraç fail Şuveydah, UNRWA'nın “duruma karışma etmesinin” olabilir olmadığına dikkati çekti.

İsrail'in baskıları

"UNRWA'nın millî terminolojinin kullanılmasını menetme mevzusundaki ısrarı, Siyonist ve arsıulusal şirketlerin namına yönelttiği baskıların müşterek sonucudur." diyen Şuveydah, UNRWA yansızlık dair müşterek teşebbüste bulunmadığını bilakis Filistin müfredatını tahrif ve öğretmenleri takibat baskısı altında bulunduğunu aktardı.

Şuveydah, "İsrail'in UNRWA'ya müteveccih bu tavrının, Filistinli sığınmacı meselesinin en çelimli tanığını ortadan tahammül ümidi çerçevesinde geldiğine inanılıyor. İsrail 2018'de sığınmacı ismini ve tanımını değiştirmeye ve bunu 1948'de yerinden edilen kişilerle sınırlamaya, yerinden edilme periyodunu yaşamayan bebek ve torunlarını bu tanıtmalık menetme etmemeye çalışmıştı." dedi.

İsrail'in kurumun çalışmalarını şişman ülkelerden fonlamayı durdurup, yöntemlerini ve çalışanlarını kovuşturulma etmeye fiilen baltalamaya çalıştığını tamlayan Şuveydah, UNRWA'nın, arsıulusal müşterek izlem kuruluşu çeşidinden "tarafsızlığı ihlal ettiğine" müteallik anlatım kapsamında bitmeme fail soruşturmalar bitene derece bir takım çalışanlarını muvakkat şekilde işten çıkarttığına ayraç etti.

UNRWA'nın ve mensuplarının performansını izleyen aut etraf olduğuna dikkati çekici Şuveydah, UNRWA'nın nötr olması, doğruları yansıtmayan bu raporları benimseme etmemesi ve soruşturmalarını alışılmış standartlar çerçevesinde yürütmesi icap ettiğini söyledi.

UNRWA'ya okullarında yetişek görmüş Filistinli evlatları öldürücü İsrail'i "tarafsızlık ve insanlık" değerlerini ihlal etmekten mesul tutması çağrısında mevcut Şuveydah, sonuç şekilde güzeşte ağustos ayının böylecene Gazze sınırındaki gösterilerde Hasan Ebu en-Nil (12) adlı müşterek çocuğun İsrail kurşunlarıyla öldürüldüğünü tabir etti.

ABD ile UNRWA arasındaki "şartlı anlaşma"

Washington ve UNRWA çeşidinden 15 Temmuz'da imzalanan ve kurumun faaliyetlerine ABD'nin "şartlı" müşterek halde dayanak noktası vermesini içeren "çerçeve" anlaşmasını kınayan Şuveydah, anlaşmanın, Filistin müfredatının izlenmesini, "işgalci basar açısına uymayan" içeriklerin silinmesini ve kâffesi UNRWA müesseselerinin izlenmesini de eşya koştuğunu aktardı.

Anlaşmanın ABD'nin UNRWA'ya baştan dayanak noktası özgülemek düşüncesince sakıncalı koşullar içerdiğini kail Şuveydah, bu koşulların “UNRWA hizmetini bölgelerin nötr olma yükümlülüğünü” içerdiğini, şu demek oluyor ki hizmeti düzlük "Filistinli mültecinin" hiziplere mensup olmamasını gerektirdiğini vurguladı.

Şuveydah, Arap Çalışanlar Birliğinin UNRWA'nın Filistinlilere yansızlık ve ayrıca fakr temelinde değil "yalnızca korunma temelinde" işlev verdiğine inandığını belirterek, "Hizmetin yansızlık temelinde sunulması, UNRWA'nın duyum emek harcaması ve yakut araştırması yapması anlamına gelir." dedi.

"UNRWA'nın yansızlık ilkesine müteallik hususi kriterleri bulunmuyor"

Gazze'deki UNRWA Sözcüsü Adnan Ebu Hasene ise UNRWA'da "tarafsızlık" ilkesine müteallik hususi kriterlerin bulunduğunu yalanladı.

Bunun BM'nin standartları ve değerleri bulunduğunu ve BM sisteminin müşterek parçası bulunan UNRWA'nın yansızlık ve adalet, arsıulusal insanoğlu hakları ve tiksinme ekecek ekmeme dair azimli bulunduğunu vurgulayan Ebu Hasane, "UNRWA, sağlanan zenginleştirme materyallerini inceler, bunların BM değerleri ve arsıulusal yasalarla çelişen mevzular içerip içermediğini arama eder." ifadelerini kullandı.

UNRWA'nın "Filistin müfredatına" müdahalesiyle bağlılık suçlamaları reddeden Ebu Hasene, "ev sahibi ülkenin millî yönetiminin müfredatına" müteallik olduklarını vurguladı.

"UNRWA İsrail yahut Amerika Kongresi çeşidinden sertlik ve terörü motivasyon etmiş bulunduğu anlamında türlü suçlamalara verilen kalıyor." diyen Ebu Hasene, UNRWA'nın "mültecilerin eş hafızasını ve işlev sunmadaki sürekliliğini korumada ve sığınmacılar düşüncesince adaletli müşterek hal bulunana derece meseleyi gündemde tutmada" ehemmiyetli müşterek gösteriş oynadığını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ