USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Filistinli eş 70 senedir yaşamış olduğu evini İsrail'e kesmek düşüncesince ölümü hücre aldı

Ömrünü karışma altındaki Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah Mahallesi'nde ailesinden kalma evde nâkil Filistinli nemli kadın, İsrail'in gücün emisyon tehditlerine rağmen mücadeleden vazgeçmeyeceğini, bu yolda ölümü güçlü hücre aldığını belirtti.

Filistinli eş 70 senedir yaşamış olduğu evini İsrail'e kesmek düşüncesince ölümü hücre aldı
19-01-2022 15:58
Kudüs

Şeyh Cerrah Mahallesi'ndeki yüzlerce Filistinli aile, senelerdir konutlarını yenilgi korkusu yaşıyor. İsrail'in Yahudi yerleşimciler lehine boşaltma geçirmek istediği evlerden bir tanesi de 70 senedir yaşamını burada sürdüren Fatma Salim'e ait.

Salim'in anne-babası İsrail'in kurulduğu 1948'den evvel Şeyh Cerrah Mahallesi'nde yaşıyordu. Fatma Salim, 1952'de bu evde dünyaya geldi. Fatma, 5 koca ve 2 kız kardeşi burada büyüdü. Fatma Salim evlendikten sonradan da ailesi ve koca kardeşi Casir ile bire birlikte evde kalmaya bitmeme etti.

Filistinli buğulanmış kadın, İsrail'in kendisini ıkıl ıkıl çıkarmaya çalıştığı, hatıralarıyla mahmul evinin öyküsünü AA muhabirine anlattı.

"Tüm hatıralarımız bu evde"

Fatma Salim, ömrünün burada geçtiğini, nüzullü babasına burada baktığını, onu hastaneye götürdüğünü, peşi sıra evvel babasının, altı ay sonradan da annesinin cenazesinin bu evden çıktığını söyledi.

Evlendikten sonradan da burada yaşamaya bitmeme ettiğini ve evlatlarının bu evde doğduğunu tamlayan Salim, "Tüm hatıralarımız bu evde. Annemle babamla burada yaşadım. Yemek yedikleri noktayı hatırlıyorum. Evin gelişigüzel köşesinde onları, çocuklarımın küçüklüğünü, yürüdüklerini fon ediyorum." dedi.

İsrail'in 1967'de Kudüs işgaliyle Filistinlilerin sıkıntıları başladı

Doğu Kudüs'teki gayri Filistinliler kabilinden Fatma Salim ve ailesinin dertleri de İsrail'in 1967'deki Altı Gün Savaşı'nın peşi sıra Ürdün idaresindeki Doğu Kudüs'ü nehiy etmesiyle başladı.

İsrailli yerleşimcilerin 1970'lerde Doğu Kudüs'teki mülkleri ele nakil çabasına girdiğini kail Salim, ev üstünde doğruluk kanıt fail birlikte İsraillinin avukatına dü ayda birlikte icar ödediklerini tabir etti.

Beş sene evvel avukatın icar almaya gelmediğini ve evlerine "tahliye emri" geldiğini dile getiren Salim, "Kira alacaklarsa alsınlar, ıkıl ıkıl bizi 70 senedir yaşadığımız evden atmaya, bizi ıkıl ıkıl çıkarmaya hakları yok." ifadesini kullandı.

"Burası bizim evimiz ve bizim hayatımız"

İsrail yargısı, Salim ailesinin 29 Aralık 2021'de evden çıkması anlamında değişmeyen vermişti fakat hemen sonra familya avukatının itirazı dair İcra Mahkemesi sonucu müddetsiz erteledi. Fatma Salim, buna karşın çelimsiz müddet evvel dü ay süresince evden çıkmaları anlamında birlikte uyartı aldıklarını söyledi.

İsrailli yerleşimcilerin eve bağlı tapuları bulunduğunu öne sürdüğünü aktaran Fatma Salim, "Ne olursa olsun buradan çıkmayacağız. Burası bizim evimiz ve bizim hayatımız. Burada yaşadık, çocuklarımız burada hayata merhaba dedi ve hepsi yaşamımız burada geçti. Her santiminde hatıramız var. Benim buradan ayrılmam imkansız." niteleyerek konuştu.

Şeyh Cerrah'taki alıngan durum

Şeyh Cerrah Mahallesi, üç dinin kutsi mekanlarına ev sahipliği önleyen Eski Şehir'e yakınlığıyla Yahudi yerleşimcilerin amacı halinde.

Şeyh Cerrah'ta canlı Filistinlilerin evlerinden çıkartılma çabası 2021 yazında evren gündemine damgasına vurdu. Doğu Kudüs'te Filistinlilerin verilen kalmış olduğu tehcir, hepsi Filistin coğrafyasında sosyal aksülamel ve Gazze savaşıyla sonuçlandı.

Filistinlilerin evlerinden tahliyelerine dirlik ABD, İngiltere ve Avrupa Birliğinin "barış umutlarını bulunmayan ettiği" yönündeki ikazları İsrail'in yerleşimciler lehine kaymakamlık kararları ve bürokratik adımlarına bariyer olmadı.

Şeyh Cerrah Mahallesi'ndeki nice Filistinli hala evlerinden ıkıl ıkıl çıkarılma tehdidiyle dirlik karşıya.

"Çocuklarım düşüncesince korkuyorum"

Fatma Salim, evinin karşısındaki birlikte Filistinlinin evine yerleşen İsrailli yerleşimcinin beraberindeki grupla çıkarlarını az daha gelişigüzel çağ rahatsızlık ettiğini söyledi.

Yerleşimcinin habbe önündeki önemsiz arazi parçasını ele geçirmeye çalıştığını aktaran Filistinli kadın, ailesiyle el birliği yayınlayan aktivistlerle bu bölgeye lif çektiklerini belirtti.

Evlerinden çıkarılma tehdidinin etkilerine yer veren Salim, "Evet, korktuğum doğru. Bunu size bildirmek hoşuma gitmiyor. Allah bana çelim verir ıkıl ıkıl çocuklarım düşüncesince korkuyorum. Geceleri oğlumla oturup habbe etrafındaki kameraların görüntülerini izliyoruz, sonradan yorulup uyuyakalıyoruz." dedi.

"Vursalar da kesseler de evimde kalacağım"

Yaşlı kadın, iri oğlunun süresince bulundukları gestalt karşısında evde kendisini bekâr tutmak düşüncesince rastgele birlikte ahacık çalışamadığını ekledi.

Evini arkalamak dair sonuna derece mücadeleye azimli bulunduğunu ve bu yolda ölümü hücre aldığını tamlayan Salim, laflarını şu şekilde noktaladı:

"Korkuyorum ıkıl ıkıl onlardan değil nereye gideceğimden. Tüm ülkelere, bizlere iane etmeleri, evimizden atılırsak birlikte yuva bulmaları düşüncesince sesleniyorum. Kolay vazgeçmeyeceğiz. Toprağımızda ve evimizde kalacağız. Beni ıkıl ıkıl evimden atmaya çalışıyorlar ıkıl ıkıl katiyen vazgeçmeyeceğim. Beni vursalar da kesseler de evimde kalacağım, bambaşka seçeneğim yok."

İsrail'deki dü eleştiri yasa

İsrail'in 1948'de zamanı Filistin topraklarında kurulmasıyla Doğu Kudüs'te canlı Yahudiler İsrail kısmına geçti. Topraklarını ayrılma fail Filistinliler de o devre Ürdün idaresindeki yerlere muhaceret geçirmek mecburiyetinde kaldı.

Tel Aviv yönetimi, 1950'de çıkardığı "Gaiplik Yasası" ile Ürdün idaresindeki yerlere yerleşen Filistinlilere ilgilendiren hepsi mülkleri kamulaştırma etti ve bunları Doğu Kudüs'ten muhaceret fail Yahudilere verdi.

Ürdün idaresindeki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'yı 1967'de nehiy fail İsrail, peşi sıra 1970'te çıkardığı toy birlikte yasayla Yahudilere Doğu Kudüs'teki mülkleri arka kabul etme hakkı tanıdı. Ayrıca sahibi bulunamayan taşınmazları da gene "Gaiplik Yasası" üstünden kamulaştırma etti.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te kamulaştırma edilen mülkler, İsrail devleti kabilinden Yahudi Ulusal Fonu kabilinden yerleşimci örgütlere yahut insanlara satıldı.

Hak örgütlerine göre, İsrail bürokrasisindeki işlemlerden bihaber Filistinliler, kuşaklardır yaşadıkları evlerin, yerleşimci örgütlerine yahut insanlara mevki marifetiyle satıldığını kapılarına mevrut boşaltma emirleriyle öğrendi.

Şeyh Cerrah'ta nehiy altında canlı yüzlerce Filistinli, 1980'lerden bugüne İsrail bürokrasisi ve yargısı karşısında evlerinde kalma mücadelesini sürdürüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ