USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Fiyat istikrarında liralaşma stratejisine ve tarım politikalarına aksan yapıldı

Orta Vadeli Program'da (OVP) fiyat istikrarı kapsamında, liralaşma stratejisi politikaları ile mühim mahsulat özellikle peyda etmek kadar zirai üretime müteveccih tedbirler öne çıktı.

Fiyat istikrarında liralaşma stratejisine ve tarım politikalarına aksan yapıldı
04-09-2022 18:05
Ankara

AA muhabirinin, 2023-2025 yıllarına bağlı OVP'den meydana getirdiği derlemeye göre, izlence devrinde fiyat artışlarını etkileyen kâffesi unsurlarla uğraş edilerek enflasyonun yegâne haneli seviyelere düşürülmesi amaçlanıyor. TÜFE salname artım hızının 2025 böylelikle yüzdelik 9,9 olması hedefleniyor. Bu çerçevede Türk lirasının muvazeneli eş manzara sergileyeceği, besin enflasyonunun izlence devri içre yegâne haneli seviyelere düşürüleceği öngörülüyor.

Belirlenen politika ve tedbirlere göre, fiyat istikrarının mihman adına kasılma edilmesi amacıyla pahalılık hedeflemesi uygulamasına bitmeme edilecek, Merkez Bankası çeşidinden getiri politikasıyla birlikte, mecburi karşılıklar, likidite, inanca ve proaktif sakınım yönetimine bağlı politika bileşeni fiyat istikrarı hedefi gözetilerek çalışan eş halde kullanılacak.

Fiyat istikrarını destekleyecek halde sürdürülebilir kalkınmaya müteveccih yatırım, istihdam, üretim, dış satım hedefleri doğrultusunda gerçek piyasaya birebir finansman maliyetleriyle sağlanan krediler amaç odaklı yaygınlaştırılacak.

Fiyat istikrarını sürdürülebilir duruma getirmeyi hedefleyen politikaların birincil unsuru bulunan liralaşma stratejisi kapsamında mali sistemde asliye bedel hıfız aracının Türk lirası cinsinden mevcudat olmasını, bölük halkı, şirket ve bankacılık kesimlerinin dünya malı ve yükümlülüklerinde Türk lirası cinsi kalemlerin ağırlığının artırılmasını, kamunun ve hususi bu sektörün taşınmazlar içerisindeki ticari işlemlerde fiyatlama ve ödemelerinin Türk lirası asliye alınarak yapılmasını sağlayacak totaliter politikalarla mali mimarinin geliştirilmesi sağlanacak.

Sosyal ev projeleri geliştirilecek

Salgın devrinde daralan ev arzının çabucak artırılmasına, icar ve ev fiyatlarının düşürülmesine ve yapım alanının canlandırılmasına ulama sağlanmasına müteveccih acemi toplumsal ev projeleri geliştirilecek ve elverişsiz gelirli vatandaşların konuta ulaşım olanağı artırılacak.

Konut sektöründe sunma ve arzu dengesizliği kaynaklı fiyat dalgalanmalarını azaltacak halde vilayetlerde elan mıhlı yapılaşma koşullarının sağlanması ve yer maliyetlerinin azaltılması amacıyla planlı, altyapısı tamam toplumsal teçhizat sahalarına eş Hazine arazileri, ev gerçekleştirmek talip vatandaşlara sunulacak.

Gıda sunma güvenliği sağlanacak

Başta tohum, gübre, yem, motorin ve derman peyda etmek az daha tarımda girdi maliyetlerinin azaltılması, finansman yükünü hafifletici, uygulayım bilimi odaklı dönüşümü sağlayan programlar uygulanması ve önemli tarım ürünlerinde amaç ustalık oranlarında istihsal kasılma edilerek besin sunma güvenliği sağlanacak, fellah gelirlerinin üretimin sürdürülebilirliğini realizasyon edecek halde belirlenmesine bitmeme edilecek.

Tarım arazilerinin hedefi haricinde kullanımının önüne geçilmesine, ekilebilir arazilerin üretime kazandırılmasına, sulanabilir sahaların artırılmasına ve sertifikalı ekecek kullanımının yaygınlaştırılmasına müteveccih icraat sürdürülecek.

Tarımsal destek sunar üretimde verimliliği ve kaliteyi artıracak halde tahsis edilecek, çalışan sıfır terviç uygulamaları sona erdirilecek.

Fiyat istikrarını beslemek az daha besin ve tarım ürünleri yığılım izlem sistemi oluşturulacak ve besin ürünleri depolarında izlenebilirlik artırılacak.

Yaş göveri ürünlerinde sunma sürekliliğinin sağlanması amacıyla jeotermal seracılık ve limonluk restorasyon yatırımları desteklenmeye bitmeme edilecek.

Tarımda istihsal ve istihlak bölgeleri yakınlaştırılacak

Lojistik ve erke maliyetleri dikkate alındığında, doğacak devirde büyükşehirlerin gereksinim duyan belli gözyaşı göveri ve meyvenin şehirlerin kişi çevrelerinde yetiştirilmesine bağlı site tarımı emekleri başlatılacak, bu kapsamda istihsal ve istihlak bölgeleri yakınlaştıracak.

Dijital tarım uygulamaları kapsamında, uydu, telsiz danışma ağları, iklim araçları, bireşimli zeka, data bilimi ve dip uygulayım bilimi kullanımıyla tahminler yapılacak, data ve modelleme kalitesi artırılarak istihsal planlaması gerçekleştirilecek.

Tarımsal üretimde öngörülebilirliğin artırılarak fiyat dalgalanmalarının önüne geçilmesini, çiftçinin ürettiği ürünü bedel fiyattan satabilmesini ve piyasasının gerekseme duyduğu kalitede ürünü hazırlık edebilmesini teminen acemi mekanizmalar geliştirilecek.

Gıda ürünlerinin minimum fireyle ve birebir fiyatlarla tedarikini iletmek az daha totaliter eş yaklaşımla çözüm ve kooperatifçilikte iyileştirmeler yapılarak dağıtımın mukayyet ve minimum geri hizmet değerli bulunmasına müteveccih tensikat yaşama geçirilecek.

Tarımsal örgütlerin kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesini teminen istihsal planlaması ve hazırlık zincirinin kısaltılmasına müteveccih müstahsil örgütleri ve kooperatifleri elan deli dolu duruma getirilecek.

Üretici örgütlerinin eş tedarik, pazarlama, adanmış ve araba kullanımının yanında depolama, dağıtma ve taşımalık hizmetleri kabilinden sponsor hizmetleri sunmasını sağlayacak mekanizmalar kurulacak.

Sürdürülebilirlik kapsamında meraların ıslahı ve korunması çalışmalarına gayret verilecek. Küçük fasile işletmelerinin kırsaldaki varlığı ve zirai üretime katkılarını bırakmak düşüncesince efsanevi verimini artıracak ahır ve ağılların ıslahı gerçekleştirilecek.

Fiyatların dünyalık ve hizmetler düşüncesince belirlenecek kodlar yoluyla elektronik ortamda izlem edilmesi sağlanarak fiyat verilerine taşınmazlar çapında yönetsel data statüsü kazandırılacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ