USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Fransa’nın denizaşırı topraklarında protestolar yayılıyor

Fransa'nın denizaşırı topraklarından Guadeloupe Adası'nın peşi sıra Martinik'de de protestolar yırtık verdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron denizaşırı topraklarda yırtık verici protestolar hakkında, "Yalanlara ve manipülasyonlara mesuliyet eğilmemeli" dedi.

Fransa’nın denizaşırı topraklarında protestolar yayılıyor
22-11-2021 20:45

Fransa'nın denizaşırı topraklarından bulunan ve Karayipler'de toprak meydan Guadeloupe Adası'nın peşi sıra Martinik'de de protestolar pırtlak verdi. Martinik'deki sendikaların çağrısı üzerinde yüzlerce iştirakçi greve gitti. Günün er saatlerinde Le Lamentin ve hükûmet merkezi Fort-de-France çevresindeki türlü noktalara kamyonlarla barikatlar kuran göstericiler, hükümetten ilkin bakıcıların Covid-19'a gönül rahatlığı aşı zorunluluğunun ve Covid-19 esenlik kartı uygulamasının kaldırılması, tekaütlük reformu, terbiye sektöründeki esenlik çalışanının şartlarının öteki terbiye mensubu ile mevzun bir duruma getirilmesini arzu etti. Protestonun adadaki terbiye ve ticari faaliyetleri aksattığı tabir edildi.

Sendikalar arası örgütün sözcüsü Bertrand Cambusy, "Bu cereyan yenilenebilir. Paniğe kapılmadan ve aşırıya kaçmadan karşılaşma hesabına karşılaşma oynayacağız ve nüfusun çıkarına bulunan taleplerimize odaklanacağız" dedi.
Kardeş ada Guadeloupe'de bulunduğu kabil protestolarda birlikte tutuşma tehlikesinin beklenen olup bulunmadığı sorusuna ise Cambusy, "Ben Guadeloupe'nin Guadeloupe olduğuna, Martinik'in Martinik olduğuna inanıyorum. Sendikalarla el birliği içre olsak da harami değiliz elbette ki, bu seferberliği bu ruhla hazırladık, gelişigüzel olasılığa hazırız" ifadelerini kullandı. Guadeloupe'daki protestolara nazaran hâlâ barışçıl ve rahat sabık gösterilerde şu anne derece hız vakası bildirilmedi.

Guadeloupe'da gestalt patlama noktasında

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise meydana getirdiği açıklamada, hız ve soygunculuk vakaları ile boğuşan Guadeloupe'daki hali patlamaya amade birlikte akse adına nitelendirerek, hadisat karşısında rahat olunması çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Macron, "Yalanlara ve manipülasyonlara günah eğilmemeli" ifadelerini kullanarak, "Fransızların sağlığını siyasal harpler gerçekleştirmek düşüncesince kullanamayız, amme düzenini destek olmak zorundayız" dedi.

Guadeloupe Adası'nda akıbet durum

Guadeloupe'de 15 Kasım'da sendikaların müddetsiz umumi iş bırakımı başlatmasının peşi sıra eylemler artarak hız ve soygunculuk vakalarına dönüşmüş, Fransa adaya hız vakalarını bastırması düşüncesince 200 kolluk ve jandarma göndermişti. Adada yerli saatle 18.00 ile 05.00 arası sokağa çıkacak yasağı anons edilmiş, bidonla süt satışı yasaklanmıştı.

Hafta sonu süresince bitmeme fail hız vakalarında şu anne derece 38 ad gözaltına alınırken, hız vakaları zımnında eğitim-öğretime aralık verildi. Bölgede Morne-a-Eau nahiyesinde birlikte kolluk karakolunun ateşe verildiği bildirildi. Güvenlik güçleri kabilinden meydana getirilen açıklamada ise, “Bizi oyalayıp ayrıksı bölgelere döşemek düşüncesince meydana getirilen köksüz çağrılar ile gönül rahatlığı karşıya olduğumuzdan şüpheleniyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Özlem Kaplan

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ