USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Fransız medyası Macron-Morrison uydurma düellosunda Fransa Cumhurbaşkanı'nı eleştirdi

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Avustralya Başbakanı Scott Morrison ortada tahtelbahir anlaşmasının iptali dair sonuç günlerde yaşanmış olan lakırtı düellosu karşı ülkede birtakım iletişim araçları kuruluşları Macron'u eleştirdi.

Fransız medyası Macron-Morrison uydurma düellosunda Fransa Cumhurbaşkanı'nı eleştirdi
03-11-2021 17:49
Paris

Paris ve Canberra ortada huzursuzluğa sebep bulunan tahtelbahir krizi, halihazırda dü yurt makamları ortada adeta gır düellosu biçiminde bitmeme ediyor.

Macron, Avustralya Başbakanı'nı tahtelbahir anlaşmasında 'yalan söylemekle' suçlama ettiAvustralya Başbakanı Morrison Fransa'dan bozukluk dilemeyeceğini söylediAvustralya Başbakanı Morrison: Macron'un ülkemi aşağılamasına müsaade vermeyeceğim

Macron'un sonuç namına İtalya'daki G20 Liderler Zirvesi'ndeki birlikte açıklamasında Paris'i anlaşmanın iptali kendince başlangıçta bilgilendirdiklerini kail Avustralya Başbakanı Morrison'u yalancılıkla suçlama etmesi dü yurt arasındaki ilişkileri henüz da gerdi.

Avustralya'da Macron'un sözleşmenin iptalinin basına yansımasının 2 çağ öncesinde Morrison'a gönderilmiş bulunduğu "Ortak tahtelbahir projemiz dair güzel mi, çirkin mü duyum beklemeliyim?” endamsız mesajı basına sızdırıldı.

Bu durum, Elysee Sarayı'nda öfkeye sebep oldu.

Fransız basınındaki haberlere göre, Macron'un benzeyen çevresi, Avustralya'nın mevzuyla ait metotlarının zarafetten mahrum olduğunu, mesajın Fransa Cumhurbaşkanı'nın anlaşmanın bozulacağından bilgili olmadığını gösterdiğini ati sürdü.

Ancak Fransa'da ve Fransız medyasında tahtelbahir krizinin aksi neticeleri "Macron yönetiminin değimsiz politikalarının getirisi" namına gösteriliyor.

"Fransa Avustralya'dan 'aşk kanıtı' bekliyor"

Ülkenin önde mevrut gazetelerinden Le Monde, Macron-Morrison düellosunu, "Denizaltı meselesi, birlikte zirveden diğerine Macron'un diplomatik gündeminin merkezinde." başlığıyla gördü.

Gazete, alt başlıkta da Avustralya Başbakanı Morrison ile ortada ilgisiz rüzgarlar sağlıklı Macron'un, Fransa'nın Hint-Pasifik taahhüdünün bozulmadığını açıklamak düşüncesince Roma'daki G20 Liderler Zirvesi'nin seksiyon aralarında aşırı sayıda Asyalı liderle birlikte araya geldiği bilgisini paylaştı.

Diğer birlikte iletişim araçları kuruluşu FranceInfo'nun Macron'un mesajının sızdırılmasıyla ait "Fransa'nın öfkesi" başlıklı haberinde, bu adımın Avustralya'nın Fransa'ya muhtemel misillemesi bulunduğu değerlendirmesine toprak verildi.

Ouest France da küsurat yüklülük ve Avustralya'nın tutumuna bağlı haberi düşüncesince "Denizaltı krizi: Fransa Avustralya'dan 'aşk kanıtı' bekliyor" başlığını kullandı.

"Fransa düşüncesince Macron ile arsıulusal arenada birlikte önemsiz tedenni daha"

Bazı matbuat kuruluşları tahtelbahir ve sızan ileti krizini "Fransa düşüncesince Macron ile arsıulusal arenada birlikte önemsiz tedenni daha" namına değerlendirdi.

Sosyal medyada kimi kullanıcılar da dünyanın en pop muhtelit dövüş sanatları organizasyonu bulunan UFC maçında Michel Pereira'nın, Tristan Connelly'i kovaladığı videoteyp sahnesini "Avustralya tahtelbahir krizi ve Macron" notuyla paylaştı.

"Fransa ve Avustralya'nın arası doğrusu soğuktu, buza döndü"

BFMTV'de endamsız ileti krizini değerlendiren Fransız gazeteci Philippe Corbe, Macron'un Fransa'nın müttefiki Avustralya'nın Başbakanı'nı köksüz söylemekle suçlamasının sonuç adım ağır birlikte gidişat bulunduğu değerlendirmesinde bulundu.

Corbe, Avustralya Başbakanı Morrison'un, buna Macron'un mesajını sızdırarak cevap verdiğini söyleyerek, "Bir bağlaşık devletin başbakanını köksüz söylemekle suçlayan Fransa Cumhurbaşkanı'na Avustralya'nın yanıtı, hususi birlikte görüşmeyi basına yaymak oldu. Fransa ve Avustralya'nın arası doğrusu soğuktu, buza döndü" niteleyerek konuştu.

İktidara benzeyen gazeteler "görmezden geliyor"

Öte taraftan iktidara benzeyen önde mevrut iletişim araçları kuruluşlarının, bahis konusu bunalım hesabına Fransa'nın başka gündemlerine odaklanması dikkati çekiyor.

İngiliz gazetesi Guardian, Fransa'nın önde mevrut matbuat kuruluşlarının, Macron-Morrison atışması hesabına Paris'in Washington ve Londra ile kötüleşen ilişkilerine odaklandığını yazdı.

Guardian'a layıkıyla BFMTV, haberlerinde Avustralya'nın anlaşmayı bozmasının İngiltere ile ilişkileri kötüleştirdiği ve balıkçılık lisansı gerilimini körüklediğini öne çıkarırken, Morrison-Macron arasındaki gır düellosuna atıfta bulunmadı.

Fransa ile Avustralya arasındaki tahtelbahir krizi

Avustralya, 2016'da Fransız Naval Group ile imzaladığı 12 anadan görme dizel elektrikli denizaltının yapımını öngören 90 bilyon Avustralya doları (yaklaşık 67,5 bilyon Amerika doları) değerindeki sözleşmeyi bozma etmiş, İngiltere ve Amerika ile AUKUS namına tanıdık defans anlaşması yapmıştı.

Sözleşmenin iptali Fransa ile Avustralya ortada krize defa açmış, Fransa AUKUS'a tepkime namına Canberra ve Washington büyükelçilerini art çekmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ