USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

G20 Liderleri dünyada öne çıkan sorunları müzakere etmek kabilinden Roma'da birlikte araya geliyor

Dünyanın önde mevrut 20 şişman ekonomisinin liderleri, İtalya'nın ev sahipliğinde erte ve alışveriş haset Roma'daki zirvede ortak araya gelecek.

G20 Liderleri dünyada öne çıkan sorunları müzakere etmek kabilinden Roma'da birlikte araya geliyor
29-10-2021 12:01
Roma

İtalya'nın çağ başkanı bulunduğu G20'de liderler, 2008'den buyana 16’ncı doruk düşüncesince dünkü sima koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla iki salname aradan muahharen önceki beniz yüze zirvede buluşacak.

Başkent Roma'nın "EUR" semtindeki Nuvola Kongre Merkezi’ndeki zirveye 35 şehir ve arsıulusal kuruluştan temsilcilerin alınması bekleniyor.

Zirveye Türkiye, İtalya, ABD, İngiltere, Rusya, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, Avustralya, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Çin, Endonezya, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore ve Avrupa Birliği’nin yanında Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Finansal İstikrar Kurulu (FSB), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası Çalışma Örgütü ve Birleşmiş Milletler (BM) kadar arsıulusal kuruluşlardan şef ve temsilciler katılacak.

Ayrıca G20 zirvelerinde İspanya derneşik namına "kalıcı birlikte konuk" şehir namına katılırken; İtalya çağ başkanı namına Azerbaycan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Ruanda, Filipinler, Yeni Zelanda, Hollanda ve Singapur'u da zirveye çağırma etti.

Bu sene Rusya, Çin, Japonya ve Meksika kadar bazısı devletlerin liderleri, Roma'ya gelmeyecek. Bu devletlerin şef yahut temsilcilerinin zirveye devre içi namına alınması bekleniyor.

Liderler, Roma'ya gelmeye başladı

ABD Başkanı Joe Biden ve benzeri Jill Biden, bu sabaha huzur Roma’ya ulaşarak, doruk düşüncesince İtalya'nın başkentine mevrut önceki liderlerden oldu. Biden, güneş boyu Roma'da düet görüşmelerde bulunacak.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Roma'ya gelip temaslarını başlattı.

Zirvede, Türkiye’yi özümleme edecek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları ve İstanbul’daki Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nin açılışının arkası esna bu tün ezanı Roma'da olması bekleniyor.

Zirve programı

Liderlerin gündeminde şehir değişikliğiyle mücadele, Kovid-19 salgını ve sonrası kazançlı toparlanma, sayısal ekonominin vergilendirilmesi ve Afganistan kadar aut siyaset mevzuları arazi alacak. Zirve içre eşitsizliklerle mücadele, hanımefendilerin güçlendirilmesi, enerjide dönüşümü hızlandırma, toptan tecim sisteminde saydamlık kadar konuların da ele alınacağı anlatım ediliyor.

İtalya Başbakanlığının paylaşmış bulunduğu programa göre, liderler, "Küresel Ekonomi ve Küresel Sağlık", "İklim Değişikliği ve Çevre" ile "Sürdürülebilir Kalkınma" başlıklarında 3 oturuma katılacak.

Zirvenin önceki günün ev sahibi İtalya Başbakanı Mario Draghi, doruk düşüncesince mevrut halis muhlis liderleri kurultay merkezi uğrunda yegâne hiç karşılayacak. Zirvede önceki oturuma geçilmeden ilkin liderler, fasile fotoğrafında buluşacak.

İlk güneş oturumunun ardından, liderler düşüncesince hususi kültürel izlence hazırlandı. İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella da misafir liderlere Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda tün ezanı yemeği daveti verecek.

G20 liderleri, zirvenin ikinci ve akıbet gününde ise "İklim Değişikliği ve Çevre" ile "Sürdürülebilir Kalkınma" oturumlarına katılacak.

Kapanış oturumunun arkası esna liderler, öz ülkelerinden mevrut gazetecilere müteveccih birer matbuat toplantısı düzenleyecek.

İtalya, sınırlarındaki araştırmaları sıkılaştırdı

Zirvenin yapılacağı Nuvola Kongre Merkezi, liderlerin doruk dışındaki etkinlikler düşüncesince uğrayacakları duraklar, şef eşlerine müteveccih programlar düşüncesince ve liderlerin konaklayacakları bölgelere bulunan güzergahlar da "kırmızı bölge" duyuru edilerek asayiş önlemleri artırıldı.

İtalyan Rainews24'e göre, doruk içre Roma'da 5 bin 300 inanma personeli fariza yapacak. Farklı kaynaklara göre, asayiş görevlisi sayısının 8 ile 10 bin ortada olabileceği belirtildi.

İtalya, AB içinde başıboş dolaşımı sağlayıcı Schengen Anlaşması'nı doruk içre askıya alarak sınırlarındaki araştırmaları de en yukarı düzeye çıkardı.

Başkentte zirvenin yapılacağı EUR semti ile şef eşlerinin gezeceği site merkezindeki bazısı mevzi altı treni durakları da erişime kapatıldı.

G20 Liderlerinin buluşacağı kurultay merkezi ile çevresindeki 10 kilometrekarelik bölge, "yüksek güvenlikli bölge" kapsamına alınarak ulaşıma kapatıldı.

İtalyan başkentinin şehir alanı da doruk içre "uçuşa haram bölge" duyuru edildi.

Ayrıca Roma Valiliği almış bulunduğu kararla site genelinde önceki ve ölçülü basamaklı okulların 29 Ekim Cuma öğleden muahharen itibaren doruk önlemleri çerçevesinde kapatılmasını kararlaştırdı.

Diğer taraftan İtalyan basını, doruk dolayısıyla dünyanın gözünün Roma ve İtalya'nın üstünde olacağını, bu yüzden İçişleri Bakanlığının doruk içre rastgele birlikte menfi durumun yaşanmaması düşüncesince saklık da bulunduğunu belirtti.

Bazı İtalyan gazetelerinde de endamsız müddet ilkin EXPO 2030'a adaylığını açıklanan Roma düşüncesince "vitrine çıkma" etkinliği bulunduğu anlatım edildi.

Protesto gösterileri

İtalyan basınında arazi düzlük haberlere göre, başşehir Roma'da zaman bir, ferda da dü ayrı demonstrasyon olacak.

Bugünkü gösteriyi öğrenciler ve mevki aktivistleri yapacak. Yarın ise altın partilerin San Giovanni Meydanı'nda yerleşme eylemi yapacağı, Ostiense Meydanı'nda ise globalleşme karşıtlarının bir tanesi gidiş düzenleyeceği belirtildi.

İtalya İçişleri Bakanlığının globalleşme ve aşılama karşıtlarının, G20 Liderler Zirvesi'ne müteveccih gıcırtı gösterilerine kuvvet eylemlerinin karışmasından ide etmiş bulunduğu ve bu yüzden Roma'da asayiş önlemlerinin en yukarı düzeye çıkartıldığı anlatım edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ