USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

GAP alanında sayısal tarımla maliyet azaltılıp mahsul arttırılacak

Bilim müşterilerini çeşidinden drone, kurnaz lamise ve sentetik zeka kullanılarak geliştirilen plan ile sulamada ve basma kullanımında artırım sağlanması amaçlanıyor.

GAP alanında sayısal tarımla maliyet azaltılıp mahsul arttırılacak
11-10-2021 14:05
Şanlıurfa

Tarım sektöründe kaynakların akıllıca kullanılması bunun şeklinde yaşama geçirilen "Dijital Tarım Projesi" ile GAP bölgesinde sulamada ve gübre kullanımında artırım sağlanıyor.

Tarımda bilgisizce geçer not basma ve su tüketimini en uzuv azaltmak bunun şeklinde GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Harran Üniversitesince (HRÜ) başlatılan projede, yer uygulamalarına geçildi.

Bilim müşterilerini çeşidinden drone, zeki duyarga ve bileşimli zeka kullanılarak geliştirilen uygulamayla çiftçilere mahsullerinin durumunu, toprağın gerekseme duyduğu basma ve su oranını, tarım ürününün maraz hali ile nebat popülasyonunu sayısal namına izlem edebilme olanağı sağlandı.

Dijital teknolojiler kullanılarak meydana getirilen yer denemesinde, sulamada yüzdelik 25, gübrede ise yüzdelik 30 üstünde birlikte artırım sağlanırken, tabiat da korundu.

"Geleneksel formül verimi yükseltmek yerine, bir çok devir dokunca veriyor"

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, AA muhabirine, sonuç senelerde dünyada bulunduğu denli Türkiye'de de kuraklığın tarımı etraflıca etkilediğini söyledi.

Kuraklık zımnında ürün kayıplarının yaşandığını tamlayan Çullu, tarımda başta basma ve suyun şimdi doğurgan kullanılması düşüncesince darülfünun namına icraat yürüttüklerini tabir etti.

Çullu, anadan görme yöntemle meydana getirilen tarımda, su ve gübrenin birlikte tomar birlikte araba kullanıldığına, böylecene girdi maliyetlerinin de yükseldiğine özen çekerek, "Üniversite namına başta basma ve suyun şimdi akıllıca kullanılması düşüncesince kırılan tarım yahut sayısal tarım tekniklerini uygulamaya başladık. Geleneksel sulama ve gübreleme, verimi biriktirim etmek hesabına bir çok devir verimi düşürebildiği gibi, tarla ve su kaynaklarına dokunca veriyor. Yapılan projelerde gübrenin ve suyun şimdi akıllıca ve çalışan kullanılması düşüncesince ayrımlı tetkikat yapılmakta. Bu araştırı ve meri tekniklerin neticelerini çiftçilerimizle, ekincilik odalarıyla ve ilişik zirai kurumlarla paylaşıyoruz." dedi.

Projeyle basma ve su kullanması azaltılıyor

Prof. Dr. Çullu, sonsuz sahada çiftçilerle görüştüklerini ve kullandıkları formül ile aldıkları ürün miktarını izlem ettiklerini belirterek, şu şekilde bitmeme etti:

"Bölgemizde çiftçilerimizin, baş döndürücü gübreleme ve sulama yöntemiyle, ürün artışı hesabına toprağa ve suya dokunca verdiğini görüyoruz. Özellikle gübreyi averaj yüzdelik 30 azaltarak azda olsa verimi de artıyoruz. Suyu da yüzdelik 25 azaltarak rastgele birlikte ürün yitirilmesine uğramadan bitmeme edebiliyoruz. Bunu ağız ağıza sayısal tarım tekniklerini uygulayarak sağlıyoruz. Dijital Tarım Projemiz 2 senedir sürüyor, bunu şimdi da sürdürmeyi planlıyoruz. Projemizin neticelerini çiftçilerimize arz etmek düşüncesince yoğun pıtrak köylere gidip kılgılı eğitimler veriyoruz. Özellikle gübrenin kullanımını, çiftçinin alışkanlarının dışına çıkarmaya çalışıyoruz. Taban gübresini akıllıca verdirmeye çalışıyoruz. Üst gübreyi de akıllıca orantıda akıllıca sürede uygulatarak şimdi az birlikte basma girdisiyle faziletkâr birlikte ürün ve dirimsel sağlamaya çalışıyoruz. Proje kapsamında şu anne denli buğday ve pamukta yer uygulaması yaptık. Bu sınama neticeleri ayrımlı alandaki çiftçilerle paylaşılarak, arazilerinde denenmesi düşüncesince durumunda ziyaretler ve eğitimler yapılmaktadır."

"Drone ile tarlaya dokunca vermeden ürün arttırmaya çalışıyoruz"

Kepirli Mahallesi'nde rençperlik işleyen İbrahim Ovalı, kestirmece 100 dönümlük bölgede hav ekimi yaptığını, bu sene geçmiş kat sayısal tarım uygulamalarını kullanarak tarlasını drone ile ilaçladığını belirtti.

Traktörle meydana getirilen ilaçlamada ürünün dokunca gördüğünü özetleyen Ovalı, "Daha ilkin anadan görme yöntemlerle sulama yapıyorduk. Bu sebeple traktör tarlaya giremiyordu ve akla yatkın koşulların oluşmasını bekliyorduk. Bu hem devir kaybı aynı sürede ürünün ürün yitirilmesine niçin oluyordu. Emeğimiz muhatara oluyordu. Teknoloji kullanarak tarlamıza dokunca vermeden verimi artırmaya çalışıyoruz. Uyguladığımız teknikle hem vakitten kazanıyoruz aynı sürede verimi artıyoruz." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ