USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

GAP'la suya munsap çiftçiler istihsal şekillerini değiştirerek verimi artırdı

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) yardımıyla suya mülaki ve çağcıl tarımla tanışan çiftçiler, şuurlu üretimle yılda 3 ürüne denli verim alarak gelirlerini yükseltmenin mutluluğunu yaşıyor.

GAP'la suya munsap çiftçiler istihsal şekillerini değiştirerek verimi artırdı
06-11-2022 14:53
Şanlıurfa
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}GAP'la suya munsap çiftçiler istihsal şekillerini değiştirerek verimi artırdı

Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Kilis, Mardin, Siirt ve Şırnak'ı havi GAP, yaşama geçirildiği 1989'dan beri meri projelerle semt halkının nice bölgede kalkınmasını sağladı.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, GAP bölgesindeki 9 ilin elan evvel Türkiye'de minimum kaslı bölgelerinden biriyken, planlı projelerle bölgenin dirimsel ve bol bolamat seviyesinin 10 büküm arttığını söyledi.

GAP kapsamında bölgede ağır anlamda yatırımların bitmeme ettiğini tamlayan Çullu, "Günümüze denli 10 bilyon doların üstünde zirai dış satım olmuş. İhracatın haricinde semt insanının ayrıksı yerlere gitmeden öz dalında kalması açısında aşkın ehemmiyetli proje. Bu plan çabucak iktisat projesi değil, içtimai proje. Şu anne denli planlanan alanın yüzdelik 60'ı ıslak durumda. Sulama alanlarının genişlemesiyle şahısların bol bolamat seviyesinin de artacağını düşünüyorum." dedi.

Toprak ve suyun yönetimi

Çullu, bölgede suyun kullanması dair ehemmiyetli icraat yürütüldüğünü tabir ederek, şu şekilde konuştu:

"Bölgede Türkiye'nin pamuğunun yüzdelik 60'ını üretiyoruz. Bu, fıstık, buğday ve darı düşüncesince de geçerli. Bu mahsulat önümüzdeki zamanlarda elan ehemmiyet sunma ediyor. Bu manada topraklarımızı ve suyumuzu elleme kumanda etmek gerekiyor. Su bulunabilir ancak arazi bulunmaz. Bir defa kayboldu mu milyonlarca sene beklemeniz gerekiyor. Önümüzdeki zamanlarda ilkin sulamayla ilişik sayısal planlar elan ehemmiyet kazanacak. Bizler darülfünun kendisine GAP İdaresi Başkanlığının destekleriyle sayısal ekincilik dair ehemmiyetli icraat yapıyoruz. GAP kırılan ve sayısal ekincilik projesi ve yazılımını geliştirerek bunu çiftçilerimizi uygulatıyoruz. Çalışmayla bölgede tarımda beğenilen baş döndürücü gübre, su ve ilacı azaltmaya çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmalarda tek verim kaybı olmaksızın suda ve gübrede yüzdelik 30 artırım sağlıyoruz."

Bölgede 9 ilde çiftçilerle nezdinde araya geldiklerini kaydeden Çullu, "Burada eğitimler vererek basma ve su kullanımını düşürüyoruz. Özellikle şu anda basma maliyeti erdemli nezdinde ürün. Gübreyi akilane kullanmadığınız devir ya doğal doğal taş yağı lambası olup fevk çıkıyor ve ya eriyip toprağın dibine giriyor. Çünkü gitgide dünyada ve Türkiye'de yeteri denli ak pak su olmayacak. Bu sebeple ellimizdeki olanakları aşkın elleme değerlendirmeliyiz." sanarak konuştu.

Modern sulama sistemleriyle yılda 3 verim yetiştiriliyor

Ziraat Mühendisi İzzetin Kaya da GAP önceleri bölgede tarımın namevcut denecek denli azken suyun alana gelmesiyle çiftçilerin akilane yöntemlerle yılda 3 ürünü yetiştirebildiğini belirtti.

Bölgede ekincilik dalında akilane tekniklerin ve yöntemlerin kullanılması düşüncesince dayanak verdiklerini özetleyen Kaya, "GAP ile baş başa insanlarımız öz topraklarında çalışıyor. Kendi üretimini toprağında yaparak geçimini sağlayabiliyor. Çiftçilerimiz anadan görme yöntemlerin yanlışlarını vazgeçme yazar elan elleme verim almak düşüncesince teknolojik aletlerle toprakları işlemeye başladı. Refah seviyesinin artmasıyla çiftçilerimiz elan çelimli ekincilik aletlerini kullanıyor. Daha evvel yabanıl sulama yapılırken bugün çiftçilerimiz fevvare ve sekte sulama yöntemlerini kullanıyor. Bu hem harcamalarını azaltıyor bununla ortak hasılatını yükseltiyor. Bizlere de çiftçilerimize değme ayrışık mevzuda araştırma görevlisi olmaya çalışıyoruz." dedi.

Artık öz tarlalarında istihsal yapıyorlar

Çamlıdere Mahallesi'nde 30 senedir rençperlik özne Yasin Çiçek ise GAP önceleri mevsimsel ekincilik işçisi kendisine ayrıksı yerlere çalışmaya gittiklerini, suyun gelmesiyle öz tarlasında istihsal yaptığını söyledi.

Yıl süresince dü verim yetiştirdiğini dile getiren Çiçek, "Eskiden buğday ekiyorduk, nezdinde sene bekliyorduk, demincek buğday hasat ettiğimiz kabil adına ikinci verim kendisine hav yahut darı ekiyoruz. Çok elleme verim de alıyoruz. Eskiden aşkın mağdurduk, demincek kral kabil yaşıyoruz. Hiç hiç kimseye kadın olmaksızın yaşıyoruz. Tarlalarımızda elan evvel yabanıl sulama yaparken imkanların artmasıyla damlama yahut fevvare kullanıyoruz. Bu da verimimizi artırıyor." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Alanyaspor3448+3
8Sivasspor3448-4
9Çaykur Rizespor3348-6
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3337-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ