USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Gayrimenkul sahipliği üstünden tahsil edilen rüsum baştan değerlendirilecek

Gayrimenkul sahipliği üstünden tahsil edilen vergiler, öbür artırım araçlarının vergilendirilmesi dikkate gönüllenmek aracılığıyla baştan değerlendirilecek.

Gayrimenkul sahipliği üstünden tahsil edilen rüsum baştan değerlendirilecek
27-10-2021 11:40
Ankara

AA muhabirinin, 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan derlediği bilgiye göre, amme maliyesinin çelimli ve sürdürülebilir yapısının korunması amacıyla dünkü kimse koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla savaş kapsamında çalışan ortak biçimde beğenilen maliye politikası, izlence çağında konuşu toparlanmayı destekleyecek.

Maliye politikası mal politikası hedefleriyle uyumu da gözetecek biçimde Türkiye'nin çoğalma potansiyelinin artırılmasına, konuşu refahın etraflıca ve sürdürülebilir biçimde bölüşümüne, akan açığın sürdürülebilir ölçüde tutulmasına, dünya içi tasarrufların ve yatırımların teşvikine ulama verecek biçimde uygulanacak.

Program çağında yatırımların ve masraf programlarının etkinliği artırılacak, amme sağlık kalitesi iyileştirilecek ve amme borcunun ulusal gelire payı sürdürülebilir düzeylerde tutulacak.

Kamu mali yönetiminde harcamaların sürdürülebilir ve dosdoğru sağlık kaynaklarıyla akçalanmış edilmesini teminen vergilemede adalet, eşitlik, öngörülebilirlik ve saydamlık prensipleri gözetilerek vergi mevzuatının gözden geçirilmesi, verginin tabana yayılması, fahri uyumun artırılması ve yükümlü hizmetlerinin geliştirilmesine müteveccih icraat sürdürülecek.

Verimsiz masraf alanları likidasyon edilecek

Programda, bu kapsamda belirlenen politika ve tedbirlere de toprak verildi.

Buna göre, amme harcamalarının değerlendirilmesi, önceliklendirilmesi ve kaynakların çalışan kullanımının gözetilmesi, amme müesseselerinin performansının değerlendirilmesi ve dosdoğru mali sıkılaştırma uygulamalarının yürütülmesine müteveccih kendisine masraf gözden geçirmeleri yapılacak, masraf programlarının infaz süreçlerinde aktiflik artırılacak ve masraflar arama altında tutulacak.

Harcama gözden geçirmeleri kararında çorak masraf alanları likidasyon edilecek, bu yolla oluşturulacak mali alanın rüçhan masraf sahalarına tahsis edilmesi sağlanacak.

Döner sermayeler ve hususi hesaplar azaltılacak

Mali disipline ulama gelmek az daha mütedavil sermaye kebap kebap sermayeler ve hususi hesaplar azaltılarak merkezi hile bütçe kapsamı genişletilecek.

Döner sermayeli işletmelerin 2022 yılından doğmak az daha basamaklı kendisine merkezi hile ekonomik durumuna müdahale edilmesine bağlı icraat yürütülecek.

Etkin sıfır teşvikler kaldırılacak

Teşvik, dayanaklık etmek ve içtimai iane uygulamaları gözden geçirilerek çalışan sıfır icraat kaldırılacak, tasar öncelikleri çerçevesinde strüktürel tensikat yapılacak.

Vergisel teşvikler tamamı kârlı ve içtimai etkileriyle baş başa değerlendirilecek, vergi masrafı kalifiye tensikat gözden geçirilerek çalışan olmayanlar basamaklı kaldırılacak. Vergisel teşvikler gözden geçirilerek vergi masrafı kalifiye olanlar ve vergisel tesirleri belirleme edilecek.

Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı 2022'de hazırlanacak

Vergi adaletinin güçlendirilmesi, vergi tabanının genişletilmesi ve vergi hasılasının ilerletilmesini sağlayacak biçimde vergi sisteminde revizyonlar yapılacak.

Gayrimenkul sahipliği üstünden tahsil edilen vergiler, gayrı artırım araçlarının vergilendirilmesi dikkate içerlemek yoluyla baştan değerlendirilecek.

Söz konusu vergiler, tasarrufun teşviki ve doğurucu alanlara yönlendirilmesini esasi takanak biçimde gözden geçirilecek.

Vergi kayıp, kaçağı ve pırtı dışı konuşu faaliyetlerle çalışan mücadeleye müteveccih araştırma, riziko analizi, yorum ve eş güdüm faaliyetleri yürütülecek.

Bu kapsamda, 2023-2025 periyodunu havi Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı, 2022 yılı içinde hazırlanacak.

2020-2021 yıllarına bağlı büyük ve sektörel kurda pırtı dışı ekonominin boyutu ölçülecek.

Vergi zayi ve kaçağı ile pırtı dışı konuşu faaliyetlerin önlenmesine müteveccih kendisine Risk Analizi Değerlendirme ve Araştırma (RADAR) Sistemi'nin yetenek ve kabiliyetleri, belirlenecek sektörlere bağlı sektörel riziko analizi yapılmasına olanak sağlayacak biçimde geliştirilecek.

Yerel yönetimlerin mali yapılarını yükseltmek amacıyla öz gelirleri artırılacak.

Gayrimenkul alışveriş değerinin belirlenmesinde dünkü sistem

Gayrimenkullerin vergilendirilmesinde esasi tahsil edilen alışveriş değerinin belirlenmesi ve beyanına bağlı dünkü ortak cümle devreye vurmak yoluyla vergide doğruluk pekiştirilecek ve vergileme etkinleştirilecek.

Bu çerçevede ait bakanlıklar sistemin dizaynı ve uygulamasına bağlı tensikat ile lazım altyapıyı baş başa oluşturacak.

Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'ne bütünleşmiş ortak taşınmazlar bedel bilgelik merkezi kurulacak ve taşınmazların değerlerine müteveccih veriler sahiplik detayları ile tutulacak.

Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi Projesi tamamlanacak.

Merkezi hile kapsamındaki amme idareleri düşüncesince e-belge, e-imza, e- arşiv, e-fatura kabilinden dünkü teknolojik olanaklara sahip, saymanlık odaklı ortak enformatik sistemi altyapısı oluşturulacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ