USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Gaziantep’ten dünyaya oluşturulan uygulayım bilimi devi

2006 senesinde Gaziantep’te kurulan Teknoraks, dağınık satı tarafından başladığı kurumsallaşma periyodunu başarıyla sürdürüyor.  80 şahsiyet kadrosuyla ayrışık Ar-Ge projeleri imal ederek kişi enfrastrüktür yatırımlarını geliştiren şirket, 2006 yılından beri enformat

Gaziantep’ten dünyaya oluşturulan uygulayım bilimi devi
18-11-2022 17:39

İlçelerde küçük uygulayım bilimi dükkanları peyda etmek bu şeklinde kurulan Teknoraks, bugün Türkiye’nin en büyük ikinci elektronik beyin ve tablet satışı önleyen şirketi olmayı başardı.

2006 senesinde Gaziantep’te kurulan Teknoraks, perişan adanmış tarafından başladığı kurumsallaşma sürecini başarıyla sürdürüyor.  80 yabanlık kadrosuyla çeşitli Ar-Ge projeleri üreterek zat enfrastrüktür yatırımlarını geliştiren şirket, 2006 yılından beri enformatik ve IT sektöründe fariza vermeye bitmeme ediyor.

Teknoraks Genel Müdürü Furkan Doğanay, küçük uygulayım bilimi dükkanı mantığıyla kurulan firmanın devir içinde IT projelerini yönetmeye dönüştüğünü, globalde e-ticaretin gelişmesiyle baş başa bu bölgeye yatırıma başladıklarını söyledi.

Şirketin üç ülkede çalışkanlık gösterdiğini tamlayan Doğanay, Türkiye, Amerika ve Almanya’da olduklarını ve 28 ülkeye dış satım yaptıklarını kaydetti.

Küçük hedeflerle yola çıktıklarını fakat ilerleyici zamanlarda IT ve e-ticarette büyük yatırımlar yaparak sektörde önemli bölgelere geldiklerini anlatım fail Doğanay, “İlk adımı küçük uygulayım bilimi dükkanı mantığıyla attık. Zaman içinde kurumsallaşmaya ciddiyet vererek Birleşmiş Milletler (BM) ilkin kazanmak üzere Türkiye de çalışkanlık gösteren insanca iane kurumlarının IT projelerini yönetmeye başladık. Globalde e-ticaretin büyümesiyle bu bölgeye yatırıma başladık. Bu bölgeye envestisman yaptığımızda, bugün e-ticarette önemli borda bordaya toprak markajcı şirketlerin birileri toy kuruluyordu. Olan birtakımı şirketlerin da pazaryerlerinde elektronik satışı yoktu.” dedi.

Türkiye’de e-ticaretin yükselişi

2010-2015 yılları ortada e-ticaretin dünyada çabuk büyüdüğünü fakat Türkiye’de henüz derin ilerlediğini özetleyen Doğanay, günindi ülkeleri ve ABD’de, ticarette dönenen rastgele 100 ünite paranın yüzde 18-20’sinin e-ticarette dönerken, Türkiye’de bunun 2019’a denli yüzde 5 yöresinde bulunduğunu anımsattı. “Bu şu anlamaya geliyordu; Türkiye’de e-ticaret 4-5 büyüyecekti.” diyen Doğanay, şöyle bitmeme etti:

“Bu veriler bizlere e-ticarete yatırımı artırmamız icap ettiğini gösterdi. Gelişmekte bulunan teknolojileri yakalayabilme yeteneğimiz bizi Türkiye’nin enformatik 500 araştırmasına göre en büyük ikinci elektronik beyin satan şirketler arasına getirdi. 2018 ondan sonra birkaç bütünleşme şirketi vardı, bu firmalardan aldığımız hizmetin ehliyetsiz bulunduğunu belirleme ettik. Tespit ettik fakat bunun için özel bütünleşme programı gerekiyordu. Kendi e-ticaretimize özel bütünleşme programlarına ek özel planlar yazdık. 2019 yılının sonralarına akıllıca ağız ağıza e-ticaretin gerektirdiği depo, iade, müşteri hizmetlerine ciddiyet verdik. Özellikle müşteri hizmetleri bu işin en anahtar noktasıdır. Çünkü müşteriyi satın almaya getirecek, değişmeyen verdirecek en büyük etkenlerden birisi firmanın profilidir.”

 Kullanıcı güven arıyor

Almanya ve ABD’de de Teknoraks şirketlerinin bulunduğunu özetleyen Doğanay, “Bu ülkelerde henüz açık görüyoruz; kullanıcı fiyatın indinde güvenirliliğe bakıyor. Güven fiyatın da önüne geçti. Bu Almanya ve ABD’de belirgin kendini gösteriyor. Türkiye’de de o sürece girildi. Çünkü bundan sonradan hacısı hocası e-ticarette borda bordaya birikim sağladı. Aldığınız ürünü iadeli edememek, ürünün kargoya geç verilmesi, akıllıca ürünün doğrulama alınamaması zararlı deneyimlerdir. İnsanlar bundan sonradan bu deneyimleri berhayat olgunlaşmak istemiyor. Bu sebeple güven sağlayan şirketlerle çalışmak istiyor.” halinde konuştu.

2018 yılına denli küçük borda bordaya ekiple yürüttükleri çalışmaları genişlettiklerini, öncelikle yazılım altyapısına ciddiyet verdiklerinin altını çizen Doğanay, şu ifadelere toprak verdi:

“E-ticaretin çabuk gelişmesiyle altyapının da dobra olması icap ettiğini gözlemledik. Yazılım altyapısı yetersizdi. Kârlılığı hesaplayabilecek yazılım yoktu o zaman. Bu yapılmaksızın e-ticaretin yapılamayacağını öngörüyorduk, bundan dolayı zat yazılımımızı hazırladık. 2019 sonlarına akıllıca bundan sonradan tüm sistemimiz hazırdı. Şirketin kurumsallaşması bitmişti. 2020 senesinde hesaplarımızın haricinde borda bordaya evolüsyon yaşandı; pandemi başladı. Pandemi sürecine anık girdik. Bu süreçte rastgele borda bordaya dava yaşamadık. O dönemde günlük 500-1000 kargo siparişi hazırladık. Bu elektronik sektöründe çok büyük borda bordaya rakam. Sepet ücreti düşük işlerde bu veriler doğaldır fakat elektronikte özellikte bilgisayarda depoyu yönetmek zordur. Deponuzda maliyeti yüksek ürünler var. Hata ika lüksünüz olmayacak. Çünkü bunun bedeli çok ağırbaşlı oluyor. Geçmişte bunu yaşadık. Sepet ücreti yüksek bulunan ürün satılmasında bunu yaşamamak için personelin vebal ika ihtimalini sıfırlamak için zat sistemimizi kurduk. Şu anda çapraz ürün göndermeyi sıfırladık. 3 senedir çapraz ürün problemi yaşamadık. Bu bizim için çok büyük borda bordaya başarıdır. Pandemi sürecinde günlük 1000 kargoya çıktığımız günler oldu. Altyapımız güçlü bulunduğu için o dönemi eziyetsiz geçirdik.”

Pandemiyle e-ticarette beklenmeyen büyüme yaşandı

2019 yılına denli sektörün yüzde 20-25 halinde rutin büyüdüğünü hatırlatan Doğanay, pandeminin etkisiyle büyümenin sayı farkı yüzde 300’lere ulaştığına dikkati çekti. Pandeminin getirmiş bulunduğu büyümenin ne denli temelli olabileceğini şu an kimsenin öngöremediğini özetleyen Doğanay, “Pandemi olmasa 2020 senesinde yüzde 20 büyüyecekken yüzde 200-300 büyüdüyseniz pandemi bittiğinde 2019 yılına göre küçülmenin ne denli olacağını hiç kimesne kestiremiyor. Süreç şu anda bizim konum aldığımız ve beklediğimiz denli ilerliyor. E-ticarette borda bordaya hacim küçülme var, uygulayım bilimi dalında dolar ve skor bazında yüzde 30 küçülme var. Bu beklediğimiz borda bordaya durumdu, özellikle 2022 yılı için.” halinde konuştu.

Bir anda her insanın evde kalıp, işini evden yürüttüğü borda bordaya sürecin yaşandığını anlatım fail Doğanay, bütün sektörlerin satışlarının pandemi sürecinde arttığını vurgulayarak, “Günlük hab hariç 3-4 vakit evde devir geçiren insanlar, çabucak 24 saati evde geçirmeye başladı. Bu da durumsal farkındalık oluşturdu. İnsanlar evdeki eksikleri görmeye başladı. Negatif borda bordaya gidişat yaşanırken iş hayatında artı evolüsyon oldu. Pandemiyle e-ticarete güven oluştu. Pandemiden sonradan önceki defa emniyet kartıyla e-ticaret önleyen isim sayısı 5 milyon. Bu gerçekten çok önemli borda bordaya veri. Bunun tamamı, “dokunmadan, görmeden almam” diyen kullanıcılardı. E-ticaret deneyimi arttı, sahn kolaylaştı. Daha önce değiş bu denli çabuk değildi, borda bordaya döl şirketi kurup hiçbir değiş göstermeden iş yaşamına bitmeme ederdi. Böyle majör değişimler olmazdı. Şu anda değiş hızı yıllara denli düştü. Bu değiş hızına özellikle Ar-Ge yatırımı yapmayan, bu değişikliği öngöremeyen, ona göre konum alamayan şahısların, şirketlerin bitmeme ika ihtimali çok zayıf.”

E-ticaret sektörünün en düğümlü piyasası ürün iadesidir

Zor borda bordaya sektörü yönettiklerinin bilincinde olduklarına ayraç fail Doğanay, “E-ticaret sektörünün en düğümlü piyasası ürün iadesidir. Ürünü paketleyip kargoya hasretmek girintisiz çıkıntısız borda bordaya muamele fakat kargolanmış borda bordaya ürünü arka kabul etmek çok sıkkın borda bordaya süreç. Çünkü orada çok ayrımlı kombinasyonlar var. İade sebep geldi, müşteri burun kıvırdı mi, bozma mi etti, falsolu mı gönderdi, ürün de borda bordaya başağrısı mı var, kargo kaynaklı borda bordaya dava mu yaşandı. Öncelikle bunların çözümleme edilmesi lazım. Bu da tekaüt borda bordaya süreç.” ifadelerini kullandı.

Gaziantep’e yatırım

Doğanay, sebep Gaziantep’te oldukları yönünde çok istifham aldıklarını sektörümüzün önde mevrut yöneticileriyle gerçekleştirdikleri  görüşmelerde bu insanların Gaziantep’ten dünyaya uygulayım bilimi satışı yaptıklarını duyar duymaz inanmakta zorlandıklarını ve bundan dolayı Gaziantep’e gelip şirketi durumunda gördüklerini kaydetti.

Gaziantep’te bulunmalarının esasen kendileri için dezavantaj bulunduğunu bildiklerini fakat mekanizmayı akıllıca kurup, yöneterek bu problemi aştıklarını tamlayan Doğanay, “Lokasyon adına dezavantajlı olduğumuzun farkındayız fakat düzene henüz aşkın envestisman yaparak ve eklenmiş giranbaha ürünler üreterek bu problemi çözdük. İstanbul’da olsak bunun henüz ilavesi mı olurdu, banko henüz ilavesi olurdu. Şu an bulunduğumuz lokasyonda bu işi yürütüyor olmamız bizim için borda bordaya başarıdır.” diyerek konuştu.

Teknolojiyi şahısların yaşamına konumlandıracak ürünlerin de olması icap ettiğini düşünerek Ar-Ge kadrosu kurduklarını kaydeden Doğanay, “Bu ekipten zat markamızın oluşturulmasını istedik. Sonrasında da teknolojiye dokunacak kısımlarda oluşacak menfi durumun ortadan kalkmasını sağlayacak ürünlerin geliştirilmesini istem ettik. Buradan yola çıkarak şu anda 8 ayrımlı markanın Türkiye distribütörlüğünü aldık. Bunun indinde tahminî 200 uygulayım bilimi aksesuarı ürünün üreticiliğini yapıyoruz.

Kişiye özel talebi gittikçe büyüyor, henüz da büyüyecek. Şu anda özellikle Amerika’da insana özel sektörü katlanarak büyüdü. Artık insanoğlu almış bulunduğu üründe kendisini görmek istiyor. Bu alakanın arttığını görüyoruz. Bu bölgeye da ciddiyet verdik.” dedi.

Hedefler

Doğanay, üç ülkede çalışkanlık gösterdiklerini, bu ülkelerin Türkiye, Amerika ve Almanya bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“28 ülkeye dış satım yapıyoruz. Almanya’daki maksadımız elden Almanya’ya ürün feda etmek değil, bu ülkeyi Avrupa kapısı adına görüyoruz. ABD’de ayrımsız şekilde. Teknoraks olarak 2023 ve ondan sonra endamsız vadeli hedefimiz, markamızın teknolojiye raci ve dokunacak kişilerce bilinirliliğini artırmaktır. Uzun vadede Türkiye’de bulunduğu denli Avrupa ve ABD’de önceki sıralara yükselmeyi hedefliyoruz. O noktada da Almanya ve ABD’deki şirketlerimiz de rastgele ay yüzde 100’ün üzerinde büyümeyle ilerliyor. Önümüzdeki 2-3 salname vadede muvaffakiyet hikayelerimiz olacak.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ