USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Genç nüfusu ve ensesi kalın kaynaklarıyla Afrika'nın yükselen ülkesi Angola

Dünyanın en dinç ülkelerinden Angola, çoğalma hızı ve eş bulunduğu ensesi kalın kaynaklarla kıtanın en aceleci yükselen ülkelerinden bir tanesi kendisine öne çıkıyor.

Genç nüfusu ve ensesi kalın kaynaklarıyla Afrika'nın yükselen ülkesi Angola
16-10-2021 11:25
İstanbul

Atlas Okyanusu kıyısında arazi alan; güneyde Namibya, kuzeyde Kongo Demokratik Cumhuriyeti, doğuda Zambiya'ya bitişik bulunan Angola'da kısaca 30 milyon insan yaşıyor.

Ovimbundu, Ambundu, Bakongo, Chokwe ve Mbunda kabil ayrımlı budunsal grupların yaşamış bulunduğu ülkenin resmi dili Portekizce, nüfusun çoğunluğu Hristiyan.

Nüfusunun yüzdelik 46'sının 15 yaşın altında bulunduğu ülke, dünyanın en canlı 4. ülkesi konumunda.

Ülkenin başkenti ve en hareketli kenti bulunan Luanda, ayrımsız sürede kıtanın en emektar koloni kentlerinden birisi adına öne çıkıyor. Yaklaşık 500 sene süresince Portekizlilerin sömürgesi altında artan ülkede, ekonominin yanı esna hars ve zanaat sahalarında da halen Portekiz tesiri hissediliyor.

1975'te kazanılan bağımsızlıktan sonradan 2002 yılına denli iç harbe oyunluk bulunan ülkede madun ve üstyapı faaliyetlerinin yanı esna ekincilik ve uran dalında iri açıklık bulunuyor.

Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço'nun 26-29 Temmuz'da Türkiye'ye ziyareti esnasında Türk iş insanlarını bu boşluğu beslemek düşüncesince çağırma etmesi üzerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 17-22 Ekim tarihlerinde düzenleyeceği ziyaretle bu sürecin çabucak başlaması bekleniyor.

Portekizliler 15. yüzyılda fut bastı

Angola topraklarına evvel 15. yüzyılda fut basan Portekiz, 16. çağ süresince ülkenin ayrımlı bölgelerini ele geçirmeye başladı.

Hollanda'nın 1641 senesinde bugünkü başşehir Luanda'yı ele geçirdiği ülkede çelim mücadelesini Portekiz kazanarak ülkede hakimiyeti sağladı.

Kongo ve Ndongo krallıklarını obstrüksiyon fail Portekiz giderek hepsi diyar ülkelerini ele geçirdi. Angola ismi, Ndongo krallarına sunulan şan bulunan kral anlamındaki "ngola"dan geliyor.

Yüzyıllarca incelmemiş madde, ekincilik ürünleri ve kul ticaretini sürdüren Portekiz, 1951 senesinde Angola’yı bahir baş döndürücü toprakları anons etti.

İç harp 2002'ye denli sürdü

Bağımsızlık düşüncesince savaşım fail ve ayrımlı devletlerin desteklediği Angola Ulusal Bağımsızlık Cephesi (FNLA), Angola'nın Bağımsızlığı İçin Halk Hareketi (MPLA) ve Angola'nın Tam Bağımsızlığı İçin Ulusal Birlik (UNITA) grupları, 11 Kasım 1975’de bağımsızlığın kazanılmasından sonradan çelim mücadelesine girişti ve iç harp başladı.

2002 senesinde UNITA’nın önderi Jonas Savimbi’nin ölmesiyle iç harp ve çatışmalar daima sonuç buldu.

1992'den buyana ayrımsız tümen yönetiyor

İlk kere 1992 senesinde seçimlerin yapıldığı ülkeyi bağımsızlığından buyana MPLA yönetiyor.

2010’da değiştirilen anayasayla seçimlerde en çok oyu meydan politik partinin önderi cumhur reisi olmaya adalet kazanıyor. Bir insan en çok dü kere cumhur reisi olabilirken cumhur reisi ve meclisin fariza süresi 5 sene sürüyor.

Ülkedeki 18 yönetimsel bölge, cumhurbaşkanınca tayin edilen valiler çeşidinden yönetiliyor.

2017 yılından buyana cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Joao Manuel Gonçalves Lourenço, hâlâ ilkin 2014-2017 yıllarında ülkenin defans bakanı adına fariza yaptı.

Ekonomi petrole bağımlı

Dünyanın en aceleci büyüyen ekonomilerinden birisi adına yayınlanan diyar az hâlâ daima petrole bağımlı.

Angola Ticaret Bakanlığının verilerine göre, 2018 yılı katışık gayrimenkul içi hasılası 89,6 bilyon bulunan Angola, ayrımsız sene Sahra-Altı Afrika’nın en iri üçüncü ekonomisi oldu.

Ülkenin mevcut dünkü arazi yağı sahalarıyla beraberce Afrika’da en çok arazi yağı üreten diyar pozisyonuna kavuşması bekleniyor. Petrol, Angola katışık gayrimenkul içi hasılasının yüzdelik 85’ini ve ihracatın yüzdelik 97’sini meydana getiriyor.

Petrolden sonradan ülkenin en ehemmiyetli dış satım ürünleri cevahir ve benzeşim giranbaha madenler.

Türkiye-Angola tecim hacmi, 2010 senesinde 110 milyon dolarken, 2020 senesinde 183 milyon dolara ulaştı. Angola'dan meydana getirilen dış alım rakamı ise 2020 senesinde çabucak 4,2 milyon dolar oldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ