USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Global Yatırım 2022'de liman yatırımlarını hızlandıracak

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kutman, "2022'de anne amacımız liman sayımızı 30'a çıkarmak. Karayipler’de toplanmış 3-4 limanı, Akdeniz'de minimum 2 limanı ve Uzak Doğu'da ortak limanı portföyümüze eklemeyi düşünüyoruz." dedi.

Global Yatırım 2022'de liman yatırımlarını hızlandıracak
14-01-2022 12:44
İstanbul

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, güzeşte senenin sonuç aylarında liman sayılarını 19'dan 25'e çıkardıklarını belirterek, "2022'de anne amacımız liman sayımızı 30'a çıkarmak. Başta Porto Riko kazanmak benzeri Karayipler’de hep 3-4 limanı, Akdeniz'de minimum 2 limanı ve Uzak Doğu'da müşterek limanı portföyümüze eklemeyi düşünüyoruz. Çeşitli mühim metodları de değerlendiriyoruz." dedi.

Mehmet Kutman, İş Dünyası Sohbetleri kapsamında AA muhabiri ile 2021 değerlendirmelerini ve 2022 beklentilerini paylaştı.

Geçen sene başlangıcında Antalya Limanı'nın satışını gerçekleştirdiklerini, bu dışarı tutulduğunda anne ortaklık yerine konsolide gelirlerinin yüzdelik 50'nin üzerine arttığını özetleyen Kutman, kadro açısından ise liman işletmeciliği faaliyetlerindeki gelirin az elan sıfıra andıran olmasından dolayı 2021'in dayanıklı geçtiğini söyledi.

Kutman, buna mukabil Antalya Limanı satışı ve kapital artırımı benzeri birtakımı mühim adımlar atarak 2021 yılını tahminlerinden elan güzel kapattıklarını vurgulayarak, "Normal koşullarda hep gelirimizin yüzdelik 40-45'ini meydana getiren liman işletmeciliği iş kolumuz bu zamanda hep gelirimizin sadece yüzdelik 16,5'ini oluşturdu. Biz 2022'de kruvaziyer sektöründeki toparlanmayla liman grubunda yaşanacak çoğalma yardımıyla Holding yerine Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karımızın (FAVÖK) yüzdelik 250 yöresinde artmasını ve aceleci müşterek faiz ivmesi yakalamayı bekliyoruz." diyerek konuştu.

Liman grubundaki düzelmeyi destekleyen sinyalleri güzeşte senenin sonuç çeyreğinde aldıklarını ve müstevli önceleri seviyeleri yakaladıklarını aktaran Kutman, şunları kaydetti:

"Bu sene kruvaziyer turizminde beklenir toparlanmayla liman işletmeciliği iş kolumuzda ciromuzun, grubun hep konsolide cirosunun kestirmece yüzdelik 35'ini oluşturmasını öngörüyoruz. Tüm bulunduğumuz sektörlerde yüzdelik 50-100 arası, liman grubunda ise 40 katı müşterek faiz beklemekteyiz. Varlık yönetimi, natürel gürültü yağı lambası lambası dağıtımı, canlılık üretimi ve beyaz zehir işkollarımızda bu sene müşterek toparlanma görüldü. Varlık yönetimi şirketimiz devralındığı tarihten itibaren hakkıyla faik başarım göstererek bankalardan sonradan Türkiye'nin en iri özgür el âlem malı dalavere firması pozisyonuna yükseldi. Portföyümüze baktığımızda sektöründe reis firmalar yaratmayı sevdiğimizi söyleyebiliriz. Bu toparlanma doğacak sene da bitmeme edecek."

"2022'de anne amacımız liman sayımızı 30'a çıkarmak"

Mehmet Kutman, evren kurvaziyer turizminden en faziletli oranı yüzdelik 40-45 ile Karayipler'in aldığını, ondan sonra da Akdeniz Çanağı'nın geldiğini anlatım etti.

Kendilerinin de Karayipler ve Akdeniz Çanağı'ndaki limanlara odaklandığını tamlayan Kutman, "Geçen senenin sonuç aylarında liman adedimizi 19'dan 25'e çıkardık. 2022'de anne amacımız liman sayımızı 30'a çıkarmak. Başta Porto Riko kazanmak benzeri Karayipler’de hep 3-4 limanı, Akdeniz'de minimum 2 limanı ve Uzak Doğu'da müşterek limanı portföyümüze eklemeyi düşünüyoruz. Çeşitli mühim metodları de değerlendiriyoruz." dedi.

Kutman, kadro düşüncesince 2022'nin en iri avantajın, kruvaziyer turizmindeki tehirli ilginin yaşama geçmesi olacağından bahsederek, şunları söyledi:

"Kruvaziyer sahası bu senenin sonuna genişliğinde anne pazarlarında normale dönmeyi bekliyor. Mevcut rezervasyonlar ilginin çelimli bulunduğunu ve kişilerin gine gezi etmeye hevesli bulunduğunu gösteriyor. Mevcut ayırtma hacmi, ilkin yaz başı nedeni ile 2022 düşüncesince bizlere inanma veriyor. Bizim portföyümüzdeki limanlara 2022 düşüncesince şimdiden 10 milyon 563 bin şahsiyet ayırtma yüzdelik 100 doluluk oranıyla yaptırılmış durumda. Liman grubu haricinde da natürel gürültü yağı lambası lambası dağıtımı, erke üretimi, el âlem malı yönetimi ve madencilik tarafında da müşterek eski devre kıyasla ehemmiyetli müşterek ivme bekliyoruz. Burada ecnebi servet bazında ikiz haneli müşterek faiz öngörümüz var. Bunun TL dönüşümü 3 haneli müşterek büyümeye balya geliyor. Bu büyümenin lokomotifi elbette ki limanların senenin ikinci yarısından itibaren 2019 rakamlarına yaklaşması olacak."

"Consus Enerji'yi geçmiş yarıda çecik sunma etmeyi planlıyoruz"

Mehmet Kutman, erke sahasının tedricen önemi küsurat ve mühim müşterek düzlük biçimine geldiğine ayraç ederek, kendilerinin Consus Enerji'yi 2022'nin geçmiş yarısında çecik sunma etmeyi planladıklarını bildirdi.

Enerji üretiminde dü değişik faiz planladıklarından bahseden Kutman, "Enerji istihsal şirketimiz Consus ile emlak ortamında gün enerjisinde büyümeyi hedefliyoruz. Yurt dışı fırsatları da değerlendiriyoruz. Verimliliği faziletli alanlara odaklanmış durumdayız. Bu kapsamda trijenerasyon, kojenerasyon projelerini yakından izlem ediyoruz. Şirketin 2022'de icap ciroda gerekse FAVÖK'te TL bazında kestirmece yerine yüzdelik 110'lara andıran büyüyeceğini öngörüyoruz." halinde konuştu.

Kutman, emlak dışındaki büyümelerinin ise Türkiye'den elan aceleci olma ihtimalinin baş döndürücü faziletli olduğunu, ilkin Karayipler'de erke maliyetleri ve yeşil enerjiye bulunan ihtiyacın bölgedeki liman varlıkları yardımıyla kendilerine mühim fırsatlar sunduğunu anlattı.

Bu manada Avrupa'dan da beş altı öneri geldiğini aktaran Kutman, "Onları da değerlendiriyoruz fakat orada kompetitif müşterek avantajımız yok. Afrika ülkelerine, ilkin Libya'ya yakından bakıyoruz." dedi.

"Hisse fiyatımızın olması müstelzim toprak 20 liralık civarı"

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kutman, müstevli devrinde anne iş kollarından liman işletmeciliğinde gelirlerin az elan sıfıra indiğini, burada tehirli ilginin art gelmesi ve geçmiş 32 dünkü kruvaziyer gemisinin dünyada seyre çıkma olması dolayısıyla 2022'de 40 katlık müşterek FAVÖK artışı beklediklerini belirterek, bunun pay performansına da müspet ağırlık edebileceğini dile getirdi.

Dünya borsalarında kruvaziyer turizmi dışarı gelirlerini sıfırlayan tek iştirak olmadığına dikkati çekici Kutman, konuşmasını şu biçimde sürdürdü:

"Buna mukabil liman grubumuz baş döndürücü güzel müşterek biçimde maliyetlerini arama ederek bu elverişsiz rüzgarı geride bıraktı fakat benim düşüncesince en ehemmiyetli nokta, borçluluk oranları hepsi şirketlerimizde sürdürülebilir bir duruma geldi. Liman grubumuz, baş döndürücü güzel müşterek biçimde 250 milyon dolarlık bonosunu vadesinden ilkin ve Türkiye'den eşme kullanılmadan ödedi, 2026 senesinde art ödenecek biçimde 185 milyon dolar finansman sağladı. Hisse fiyatımızın olması müstelzim toprak kemiksiz çalışkan kıymeti açısından elan ilkin de belirttiğim benzeri 20 liralık civarıdır. Ancak kapital artırımı esnasında birtakımı ortaklarımızın kişi imkanlarından dolayı kapital artırımına katılamamaları yardımıyla pay fiyatının üzerine natürel müşterek edisyon oluştu ve bu boşta mütebaki esham sanırım piyasada cemaat buldu. Ben de kişisel yerine hem kapital artırımına katıldım bununla beraber piyasadan alımlarla ahit nedeni ile pay oranımı yüzdelik 30'lara çıkardım. Bu sene ve ondan sonra bu rakamı yüzdelik 50'lere akla yatkın çıkarmayı düşünüyorum."

"Türkiye yerine bu sene çelimli müşterek faiz yakalayabiliriz"

Mehmet Kutman, konuşmasında Türkiye ekonomisine bağlı de değerlendirmelerde bulunarak, 2022’nin en ehemmiyetli riskinin koronavirüs (Kovid-19) salgını olmaya bitmeme edeceğini söyledi.

Yeni varyantların tesirinin ne olacağı, aşıların beklenir dünkü varyantlara tesiri ve devletlerin alacağı tedbirlerin toptan ekonomiyi ve turizmi yakından etkileyecek unsurlar olacağını özetleyen Kutman, "Türkiye'nin ihracatla büyümesi gerekiyor fakat ihracatın kilo değerinin de faziletli olması şart. Burada ihracatçılarımıza iri vebal düşüyor. Diğer yandan Türkiye'de 250 bilyon dolara andıran yatırım gır konusu. Bunun TL'ye dönmesi Türkiye açısından baş döndürücü müspet olur. Burada da denge ve inanma önemli." ifadelerini kullandı.

Kutman, dünkü hesaplı modelin ölçülü vadede güzel olacağına inandığını dile getirerek, şu biçimde bitmeme etti:

"Bu sene yahut en geç 2023'ün geçmiş 6 ayında akan müşterek tomar ita şansımız enikonu yüksek. Rekabetçi seviye Türkiye benzeri devletler açısından baş döndürücü önemli. İhracatın ithalatı istikbal oranı yüzdelik 90'lara dayanmış durumda. Merkezi dalavere bilançosu ve borçluluk oranları sonuç etap sert ve dünyanın önde mevrut nice ülkesinden elan başarılı. Ekonomik manken yerine da bu bilançonun büyümesi doğrudur. Burada az ilkin de belirttiğim benzeri denge ve inanma oluştuktan sonradan arkası çorap söküğü benzeri gelecektir. Türkiye ekonomisi, toptan ekonominin seyrine gereğince müşterek faiz yakalayacak. Salgın şartlarındaki salah sürerse tehirli ilginin devreye girmesi ve Türkiye'ye kayan tedbir zincirlerinin etkisiyle çelimli müşterek faiz rakamı yakalayabileceğimize inanıyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ