USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Gripten korunmanın en etkili yolu aşılama

Kış ayları ile baş başa gribal enfeksiyonların yaygınlığı da artmaya başladı. Özellikle 2 yaşından önemsiz çocukların, griple münasebetli ağırbaşlı komplikasyonlara yakalanma açısından faziletli riziko altında bulunduğunu kail Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, enflüanza kaynaklı

Gripten korunmanın en etkili yolu aşılama
13-11-2021 11:35
Çocuklarda enflüanza kaynaklı komplikasyonlarla ilgilendiren adına Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanı ve Yenidoğan Yoğun Bakım Sorumlusu Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, pnömoni, hazır para kaybı, önsezi rahatsızlığı yahut astım kabilinden vakayiname rahatsızlıkların ağırlaşması, sinüzit ve kulak enfeksiyonları ve akıl fonksiyonlarında arıza ile seyrek de olsa bu komplikasyonlar dolayısıyla ölümler olabileceğini söyledi.

En faziletli riziko grubunu 6 aydan ıvır zıvır ayrıntılar oluşturuyor

6 aylıktan ıvır zıvır çocukların, öbür yaşlardaki küçüklere nazaran enflüanza dolayısıyla hastaneye yatma riskleri şimdi yüksek. Grip aşılarının 6 aylıktan ıvır zıvır çocuklarda kullanımının esenlik otoritelerince onaylanmadığını anlatım fail Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, başta bu sulanmış grubundaki evlatları gripten korumanın önemine özen çekti.

Gripten koruyan öneriler

“Sadece evlatların aşılanması ehliyetli değil. Bakıcılarının ve kâffesi fasile bireylerinin hem çıkarlarını bununla beraber evlatları gripten destek olmak düşüncesince aşılanması gerekiyor” diyen Dalkan, gribe dirlik korunmanın önceki ve en güzel yolunun salname enflüanza aşısı bulunduğunu söyleyerek, enflüanza aşısı çocuklarda enflüanza hastalığını, hastaneye yatış ve ahiret yolculuğu riskini azalttığını hatırlattı.

Gripten sakınmak düşüncesince günce inhibütör eylemlere de özen çekici Dalkan, yaşlı bireylerin hem çıkarlarını bununla beraber çocuklarını parasız kişilerden oldukça ırak tutması icap ettiğini anlattı ve laflarına şu biçimde bitmeme etti;

“Grip semptomları haiz kişilerin, belkili olduğunca, bakımındaki bebek karışma öbür insanlarla temastan kaçınması gerekiyor. Öksürük yahut hapşırık yerinde koku kaydetme organı ve ağzın ortak mendille kapatılması, mendilin kullanıldıktan sonraları atılıp, ellerin yoğun pıtrak sabun ve suyla yıkanması veya içki bazlı ortak el temizleyici ile temizlenmesi öneriliyor. Mikropların yayılmasını engel olmak düşüncesince göz, koku kaydetme organı ve ağıza dokunulmaması, yoğun dokunulan yüzeylerin dezenfekte edilmesi gerekiyor.”

Çocuklarda ve yetişkinlerde enflüanza tedavisinde beğenilen antiviral ilaçların rahatsızlığı hafifletip, dert süresini kısalttığını kail Dalkan, ağır enflüanza komplikasyonlarının da önüne geçtiğini ve antiviral derman tedavisinin, hastalandıktan ahir 2 devir içre başlandığında en güzel kararı verdiğini dile getirdi.

Dalkan ayrıca, “5 yaşından ıvır zıvır kâffesi evlatların enflüanza komplikasyonları açısından faziletli riziko altında bulunduğu düşünülse de, en faziletli riski 2 yaşından ıvır zıvır ayrıntılar taşıyor. En faziletli hastaneye yatış ve ahiret yolculuğu oranları ise 6 aylıktan ıvır zıvır bebeklerde görülüyor” dedi.

Gribal semptomlarının ne olabileceğine ilişkin de bilgilendirmelerde mevcut Dalkan, “Grip, ateş, öksürük, geçit ağrısı, koku kaydetme organı akıntısı/tıkanıklığı, beden ağrıları, giriş ağrısı, titreyiş ve yorgunluğa ne olabiliyor. Küçük çocuklarda başkaca enflüanza semptomları ile beraberce gaseyan yahut cır cır görülebiliyor” halinde konuştu.

Grip semptomları ile dirlik karşıyaysanız doktorunuza başvurun

“Solunum yolu hastalığının endeks ve semptomları düşüncesince bakımınızdaki evlatları yakından izleyin. Ateş, öksürük, geçit ağrısı, koku kaydetme organı akıntısı yahut tıkanıklığı, adale yahut beden ağrıları, giriş ağrısı, rahatsızlık yahut kusma/ishal gelişirse doktorunuza başvurun” diyen Dalkan, enflüanza tedavisinde etkili bulunan antiviral ilaçların kullanımına geciktirmeden başlatılmasının tedavinin etkinliğini artıracağını hatırlattı.

Acil gidişat belirtileri

Dalkan sonuç adına da, acele servise başvurmayı mucip gribe ilişkin komplikasyonları ise şöyleki sıraladı:

“Hızlı soluk kabul etme yahut soluk almada zorluk, mor dudaklar yahut yüz, değme nefeste hapishane giren kaburga, döş ağrısı, yürümeyi reddedecek derece alevli adale ağrısı, 8 zaman süresince hacet yokluğu, dudak kuruluğu, ve ağlarken sulanmış yokluğu içeren bünyenin giriş döndürücü hazır para kaybetmesi hali, uyanıkken etkileşimde bulunmamak, devretme geçirmek, 40 derecenin üstünde ateş, 12 haftadan ıvır zıvır çocuklarda ateş, iyileşen fakat sonraları art dönen yahut kötüleşen biberli yahut öksürük, vakayiname tıbbi hallerde kötüleşme.”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ