USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Gümrüklerde acemi sistemler devreye girecek, işlemler hızlanacak

Gümrüklerde doğacak sene bürokrasinin hâlâ da azaltılarak kaçakçılıkla mücadelenin çalışan arama sistemleriyle yapılabilmesi düşüncesince bilgelik ve haberleşme teknolojilerinden maksimum seviyede yararlanılacak ve bu yerler 24 sayaç arama altında olacak.

Gümrüklerde acemi sistemler devreye girecek, işlemler hızlanacak
26-10-2021 09:47
Ankara

AA muhabirinin 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan meydana getirdiği derlemeye göre, gümrüklerde ödemelerin 7 gündüz 24 zaman elektronik adına yapılabilmesini iletmek amacıyla sürdürülen çalışmalarda ehemmiyetli tekâmül sağlandı.

POS uçucu uygulamasına bağlı Esenboğa Gümrük Müdürlüğünde mukteza denemeler yapıldı. İpsala Gümrük Müdürlüğünde de kuma POS cihazlarından defa intikal ücretleriyle gidiş geliş dünyalık cezalarının ödenmesine bağlı uçucu uygulama gerçekleştirildi.

Sistemin hâlâ çabuk ve nakit finans çalışabilmesini gerçekleştirme amacıyla uçucu uygulama neticeleri değerlendirilerek fen icraat yürütülüyor. Çalışmaların tamamlanmasıyla uygulama dört başı mamur gümrüklerde kullanılmaya başlanacak. Ayrıca, gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması kapsamında dış satım yükü haiz vasıtaların son kapılarında bekleme sürelerinin azaltılması düşüncesince devreye tahsil edilen Randevulu Sanal Sıra (RSS) Sistemi'ne bağlı düzeltme ve ihya emekleri sürdürülüyor.

Bu senenin ocak-temmuz çağında iş meydana getirilen mecmu gümrük bildirge sayısı, müşterek esbak senenin bire müşterek zamanına uyarınca yüzdelik 17,7 artarak 4 milyon 508 bin 548'e yükseldi. Aynı devirde dış satım ve dış alım karşılayıcı mecmu şirket sayısı da yüzdelik 131,9 artarak 244 bin 50'ye yükseldi.

Kaçakçılıkla mücadelede "yerli tarama sistemi" devreye girecek

Kaçakçılıkla mücadelede ehemmiyetli müşterek toprak markajcı anahtar ve taşımalık tarama sistemi sayısı bu sene 72'ye yükseltildi ve bu bölgede dışa bağımlılığı düşürmek düşüncesince Yerli ve Milli Tarama Sistemi Projesi başlatıldı. Ön ve eleştiri tasarımları tamamlanan sistem, eğreti kurulum branşında entegrasyona ve sonuncu üretime amade bir duruma getirildi.

Ayrıca, tarama sistemlerinden tahsil edilen görüntülerin merkeze aktarılarak senkronik incelemeye yayıncı tutulması ve araba öğrenmesi algoritmalarının geliştirilerek kaçak pırtı tespitinin kendiliğinden adına yapılması amacıyla TÜBİTAK ile iş birliğiyle başlatılan Tarama Ağı Projesi'nde icraat bitmeme ediyor.

Risk Analizi Teknik Altyapısının Güçlendirilmesi (Veri Madenciliği) Projesi emekleri kapsamında ise riziko analizlerinde aktiflik artırılırken soruşturma oranları yükseltildi ve kaçakçılıkla hâlâ çalışan savaşım edilmeye başlandı.

e-İhale Sistemi'nden satışlar artıyor

Sonradan arama ve tali arama emekleri kapsamında data madenciliği teknolojisi kullanılarak riziko analizi devamlı dizgesel değerlendirmeler ve analizler gerçekleştirildi. Bu sayede senenin eskiden yarısında 5 bin 671 şirket incelenerek 377,7 milyon teklik dirimsel sağlandı.

Tasfiyelik eşyanın satışı amacıyla makbul e-İhale Sistemi'nin organ sayısı 1,3 milyon evet ve 2020'de bu dizge eliyle meydana gelen satışlardan elde edilmiş eser müşterek esbak yıla uyarınca yüzdelik 19 artarak 443 milyon liraya ulaştı. e-İhale uygulamasıyla bu senenin 8 maaş çağında 2 bin 490 anahtar ve 4 bin 898 pırtı grubu kazanmak kabilinden 7 bin 388 satı işlemi sonuçlandı ve mecmu satışlar müşterek esbak senenin bire müşterek zamanına uyarınca yüzdelik 69 arttı.

İstanbul limanlarına müşterek tane kart uygulaması geliyor

Öte yandan, doğacak sene gümrüklerde, arsıulusal standartlar ve yükümlülükler doğrultusunda maliyetlerin azaltılması, tecim ile seyahatin kolaylaştırılması, çalışan arama şekillerinin uygulanarak kaçakçılığın önlenmesi, işlemlerde şeffaflığın ve öngörülebilirliğin esasi katılması hedefleniyor.

Bu kapsamda, gümrük işlemleri düşüncesince ayrımlı kurumlardan gerçekleştirme edilen belgelerin müşterek tane müracaat noktasından elektronik adına alınabilmesine müteveccih icraat tamamlanacak. Tek Pencere Sistemi'ne bütünleşme emekleri bitmeme fail ve mevzuat değişimleri kararı belirleme edilen dünkü belgelerin düzene entegrasyonu sağlanacak.

Yetkilendirilmiş memur statüsü sahibi firmalara halihazırdaki düzenlemelerde maruf kolaylıklar yaşama geçirilecek. Bu statüye ehil şirketlerin yiyecek eliyle gümrük kefaret beyanında bulunabilmesi düşüncesince çözümleme emekleri ve fen icraat yürütülecek. Bu sene 580 bulunan izinli memur statüsü sahibi şirket sayısının doğacak sene 600'e yükseltilmesi hedefleniyor.

Türkiye Gümrük Bölgesi antre kapıları belirlenecek, bahis konusu kapılarda Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çeşidinden meydana getirilen denetimlerin, gümrük idaresinin çalışma saatleriyle mevzun halde gerçekleştirilmesi sağlanarak gecikmeler önlenecek.

Limanlara girişte müşterek tane kart uygulamasına geçilmesi planlanıyor. Bu kapsamda ilk önce İstanbul'daki limanlarda mukteza adımlar atılacak.

Kara son kapıları ve iç gümrüklerde hepsi ödemelerin 24 zaman kartlı ve elektronik sistemle yapılması sağlanacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı ortada dizge entegrasyonu tamamlanacak ve dizge hepsi gümrük idarelerine yaygınlaştırılacak.

Milli Tarama Sistemi Alsancak Limanı'na kurulacak

Gümrük kontrollerinde ve kaçakçılıkla mücadelede, eşya, nakil aracı ve geçici kontrollerinde müterakki teknolojiye ehil sistemler ve icraat olanaklar çerçevesinde yaygınlaştırılacak. gereksinim mahsus fen cihaz, sistem, uygulama ve vasıtalar bütçe olanakları çerçevesinde gerçekleştirme edilecek. Milli Tarama Sistemi'nin Alsancak Limanı'na kurulumu ve başarım testleri yapılacak. Tarama Ağı Programı, tarama sistemlerinin bulunmuş olduğu hepsi idarelerde, merkezde ve iklim dışı gümrük idarelerinde kullanıma amade bir duruma getirilecek.

Tasfiye işlemlerinde aktiflik artırılacak ve süreçler hızlandırılacak. Bilge Sistemi ile Tasfiye Yönetim Sistemi ortada entegrasyona müteveccih icraat yapılacak.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ