USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Gümrüklerde toy sistemler devreye girecek, işlemler hızlanacak

Gümrüklerde doğacak sene bürokrasinin henüz da azaltılarak kaçakçılıkla mücadelenin çalışan arama sistemleriyle yapılabilmesi düşüncesince bilim ve haberleşme teknolojilerinden maksimum seviyede yararlanılacak ve bu yerler 24 zaman arama altında olacak.

Gümrüklerde toy sistemler devreye girecek, işlemler hızlanacak
26-10-2021 09:47
Ankara

AA muhabirinin 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan meydana getirdiği derlemeye göre, gümrüklerde ödemelerin 7 gündüz 24 vakit elektronik yerine yapılabilmesini bildirmek amacıyla sürdürülen çalışmalarda ehemmiyetli gelişim sağlandı.

POS tayyareci uygulamasına bağlı Esenboğa Gümrük Müdürlüğünde mukteza denemeler yapıldı. İpsala Gümrük Müdürlüğünde de eş POS cihazlarından sefer intikal ücretleriyle gidiş geliş mal cezalarının ödenmesine bağlı tayyareci uygulama gerçekleştirildi.

Sistemin hâlâ çabuk ve nakit finans çalışabilmesini realizasyon amacıyla tayyareci uygulama neticeleri değerlendirilerek uran icraat yürütülüyor. Çalışmaların tamamlanmasıyla uygulama dört başı mamur gümrüklerde kullanılmaya başlanacak. Ayrıca, gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması kapsamında dış satım yükü haiz vasıtaların hudut kapılarında bekleme sürelerinin azaltılması düşüncesince devreye tahsil edilen Randevulu Sanal Sıra (RSS) Sistemi'ne bağlı ıslah ve ihya emekleri sürdürülüyor.

Bu senenin ocak-temmuz zamanında prosedür meydana getirilen yekûn gümrük bildirge sayısı, birlikte geçmiş senenin bire birlikte zamanına gereğince yüzdelik 17,7 artarak 4 milyon 508 bin 548'e yükseldi. Aynı devirde dış satım ve dış alım önleyen yekûn şirket sayısı da yüzdelik 131,9 artarak 244 bin 50'ye yükseldi.

Kaçakçılıkla mücadelede "yerli tarama sistemi" devreye girecek

Kaçakçılıkla mücadelede ehemmiyetli birlikte toprak markajcı nakil aracı ve taşımalık tarama sistemi sayısı bu sene 72'ye yükseltildi ve bu bölgede dışa bağımlılığı indirmek düşüncesince Yerli ve Milli Tarama Sistemi Projesi başlatıldı. Ön ve ciddi tasarımları tamamlanan sistem, eğreti kurulum dalında entegrasyona ve sonuncu üretime amade bir duruma getirildi.

Ayrıca, tarama sistemlerinden tahsil edilen görüntülerin merkeze aktarılarak senkronik incelemeye editör tutulması ve araba öğrenmesi algoritmalarının geliştirilerek kaçak yük tespitinin kendi kendine yerine yapılması amacıyla TÜBİTAK ile iş birliğiyle başlatılan Tarama Ağı Projesi'nde icraat bitmeme ediyor.

Risk Analizi Teknik Altyapısının Güçlendirilmesi (Veri Madenciliği) Projesi emekleri kapsamında ise riziko analizlerinde aktiflik artırılırken soruşturma oranları yükseltildi ve kaçakçılıkla hâlâ çalışan uğraş edilmeye başlandı.

e-İhale Sistemi'nden satışlar artıyor

Sonradan arama ve sekunder arama emekleri kapsamında data madenciliği teknolojisi kullanılarak riziko analizi kesiksiz dizgesel değerlendirmeler ve analizler gerçekleştirildi. Bu sayede senenin eskiden yarısında 5 bin 671 şirket incelenerek 377,7 milyon liralık dirimsel sağlandı.

Tasfiyelik eşyanın satışı amacıyla makbul e-İhale Sistemi'nin uzuv sayısı 1,3 milyon evet ve 2020'de bu manzume suretiyle meydana gelen satışlardan elde edilmiş meyve birlikte geçmiş yıla gereğince yüzdelik 19 artarak 443 milyon liraya ulaştı. e-İhale uygulamasıyla bu senenin 8 maaş zamanında 2 bin 490 nakil aracı ve 4 bin 898 yük grubu edinmek kabil 7 bin 388 adanmış işlemi sonuçlandı ve yekûn satışlar birlikte geçmiş senenin bire birlikte zamanına gereğince yüzdelik 69 arttı.

İstanbul limanlarına biricik kart uygulaması geliyor

Öte yandan, doğacak sene gümrüklerde, arsıulusal standartlar ve yükümlülükler doğrultusunda maliyetlerin azaltılması, tecim ile seyahatin kolaylaştırılması, çalışan arama şekillerinin uygulanarak kaçakçılığın önlenmesi, işlemlerde şeffaflığın ve öngörülebilirliğin esasi katılması hedefleniyor.

Bu kapsamda, gümrük işlemleri düşüncesince ayrımlı kurumlardan realizasyon edilen belgelerin biricik müracaat noktasından elektronik yerine alınabilmesine müteveccih icraat tamamlanacak. Tek Pencere Sistemi'ne bütünleşme emekleri bitmeme fail ve mevzuat değişimleri kararı belirleme edilen acemi belgelerin düzene entegrasyonu sağlanacak.

Yetkilendirilmiş memur statüsü sahibi firmalara halihazırdaki düzenlemelerde maruf kolaylıklar yaşama geçirilecek. Bu statüye ehil kuruluşların pırtı kanalıyla gümrük perhiz beyanında bulunabilmesi düşüncesince çözümleme emekleri ve uran icraat yürütülecek. Bu sene 580 bulunan mezun memur statüsü sahibi şirket sayısının doğacak sene 600'e yükseltilmesi hedefleniyor.

Türkiye Gümrük Bölgesi antre kapıları belirlenecek, bahis konusu kapılarda Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çeşidinden meydana getirilen denetimlerin, gümrük idaresinin himmet saatleriyle mevzun biçimde gerçekleştirilmesi sağlanarak gecikmeler önlenecek.

Limanlara girişte biricik kart uygulamasına geçilmesi planlanıyor. Bu kapsamda ilk önce İstanbul'daki limanlarda mukteza adımlar atılacak.

Kara hudut kapıları ve iç gümrüklerde hepsi ödemelerin 24 vakit kartlı ve elektronik sistemle yapılması sağlanacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı ortada manzume entegrasyonu tamamlanacak ve manzume hepsi gümrük idarelerine yaygınlaştırılacak.

Milli Tarama Sistemi Alsancak Limanı'na kurulacak

Gümrük kontrollerinde ve kaçakçılıkla mücadelede, eşya, nakil aracı ve geçici kontrollerinde müterakki teknolojiye ehil sistemler ve icraat olanaklar çerçevesinde yaygınlaştırılacak. gereksinim mahsus uran cihaz, sistem, uygulama ve vesait bütçe olanakları çerçevesinde realizasyon edilecek. Milli Tarama Sistemi'nin Alsancak Limanı'na kurulumu ve başarım testleri yapılacak. Tarama Ağı Programı, tarama sistemlerinin bulunmuş olduğu hepsi idarelerde, merkezde ve dünya dışı gümrük idarelerinde kullanıma amade bir duruma getirilecek.

Tasfiye işlemlerinde aktiflik artırılacak ve süreçler hızlandırılacak. Bilge Sistemi ile Tasfiye Yönetim Sistemi ortada entegrasyona müteveccih icraat yapılacak.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ