USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Güney Afrikalı virologlara mucibince Omicron, Kovid-19'u endemiğe dönüştürebilir

Güney Afrikalı virologlar, "çok yüksek" bulaşan hassa haiz Kovid-19'un Omicron varyantının, toplumlarda derinti bağışıklığı oluşturabileceğini ve bu durumun virüsü pandemi olmaktan çıkarıp endemiğe çevirebileceğini söyledi.

Güney Afrikalı virologlara mucibince Omicron, Kovid-19'u endemiğe dönüştürebilir
13-01-2022 11:39
Johannesburg

Omicron varyantının 24 Kasım'da Güney Afrika Cumhuriyeti ve Botsvana'da belirleme edilmesinin peşi sıra sabık 50 günce müddet içerisinde elde edilmiş ilmî veriler, bu varyantın bol semptomlar ve bağan ahiret yolculuğu oranlarıyla öbürkü varyantlardan ayrımlı özellikler taşıdığını ortaya koydu.

Viroloji kontrolleri dair dünyaca adlı sanlı bilgi insanlarına ve bilimsel niteliği bulunan kurumlara eş Güney Afrika Cumhuriyeti ise bu süreçte Omicron araştırmalarının en ehemmiyetli merkezlerinden bir tanesi oldu.

Stellenbosch Üniversitesi Tıbbi Viroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gert van Zyl ve Witswatersrand Üniversitesi Aşılar ve Bulaşıcı Hastalıklar Analitiği Araştırma Birimi (VIDA) Kıdemli Araştırma Görevlisi Dr Vicky Lynne Baillie, Omicron varyantıyla ilgilendiren şimdiye derece elde edilmiş bulguları AA muhabirine değerlendirdi.

Omicron güruh bağışıklığına kere açabilir

Van Zyl, eldeki veriler ışığında evveli varyantlara nazaran şimdi bol seyreden ve şimdi az ölümsek bulunan ortak cins namına tanımladığı Omicron varyantının, ayrımsız sürede baş döndürücü faziletkâr sirayet ayrıcalığı taşıması yardımıyla nüfusa güruh bağışıklığı kazandırabileceğini tabir etti.

Araştırmalara gereğince Omicron varyantının şimdi ilkin enfekte ergin yahut aşılanmış insanda de faziletkâr miktarda görüldüğünü kaydeden Van Zyl, buna rağmen Omicron'un, Delta kabil öbürkü varyantlara huzur bağıl güzel ortak muafiyet sağladığını belirtti.

Van Zyl, gelecekte bu virüsün de ayrımlı mutasyonlara uğrayabileceğine fakat nüfusun kazanacağı güruh bağışıklığı yardımıyla salgının şimdi ilkin görülenden ayrımlı namına şimdi bol seyredebileceğine dikkati çekti.

Kazanılacak bu güruh bağışıklığının Kovid-19 salgınının gidişatına da hasiyet edeceğine yer veren Van Zyl, "Omicron'un Kovid-19 salgınını bitireceğini buyurmak realist değil gücün onu endemiğe dönüştürebileceğini düşünüyorum. Bunu destekleyen berk göstergeler ile modeller var." dedi.

Van Zyl, Kovid-19'un yayılımının levent boylu vadede bitmeme edeceğini fakat gelecekte topluluğun tamamının korunmasından artma buğulanmış popülasyon kabil faziletkâr riziko altındaki bireylerin korunmasına odaklanılması icap ettiğini belirterek, "Bu ayrımsız sürede virüsün maşer süresince yayılmasını engelleyecektir." ifadesini kullandı.

Kovid-19 tedbirleri kapsamında muteber yolculuk kısıtlamaları ve kapanmaların dünya ekonomileri üstünde başlıca dokunca doğurduğuna dikkati çekici Van Zyl, şunları kaydetti:

"Başlangıçta evvel tepkiler esenlik hizmetlerini korumaya yönelikti. Bu sebepten evvel karantinalar baş döndürücü ehemmiyetli ve değerliydi gücün ahval değişirken emektar araçları toy ortak dava düşüncesince kullanmamalıyız."

"Başka ortak değişke elde edersek, aracısız en başa arka dönebiliriz"

Baillie de Güney Afrika nüfusunun iri kısmının salgının evveli evrelerinde enfekte ergin veya aşılanmış kişilerden oluştuğunu vurgulayarak, "Yani muafiyet sistemlerimiz enfekte oldu. Kovid-19 enfeksiyonuna huzur elbette reaksiyon vereceğimizi biliyoruz." dedi.

Eldeki verilerin, kazanılan bu içtimai bağışıklığın, Güney Afrika'da Omicron kaynaklı hastaneye yatış ve ölüm sayılarının bağan seyretmesinde ehemmiyetli gösteriş oynadığını tabir fail Baillie, bu varyantın şimdi ilkin muafiyet kazanmamış insanda ise ağırbaşlı neticeler doğurabileceği uyarısında bulundu.

Baillie, baş döndürücü sayıda ülkenin Güney Afrika'ya uyguladığı yolculuk kısıtlamalarına rağmen, Omicron varyantının ortak "Güney Afrika varyantı" olmadığının altını çizerek, "Sadece, evvel burada bulunmuş oldu ancak, şimdi ortak tomar sınav yapıldığında, çabucak hoppadak dünyanın rastgele durumunda rastlandı." sanarak konuştu.

Bu sebeple Omicron örneğinde bulunduğu kabil yolculuk engellemelerinin virüsün yayılımını önlemekte ortak işe yaramadığını korumak için çaba sarfeden Baillie, "İnanılmaz kapanma yetenekleriniz olmadıkça, bu cins kısıtlamalarla sınırları bloke etmek rastgele ortak ayırt yaratmayacaktır." dedi.

Baillie, eldeki verilerin, DOĞRU gelecekte baş döndürücü şimdi ortak tomar insanoğlunun Omicron'a yakalanabileceğini gösterdiğini aktararak, "Omicron güvenilmez bulaşan ve baş döndürücü ortak tomar insanoğlu enfekte oluyor. Bu ortak cins güruh bağışıklığına ulaşmamız gerektiği anlamına geliyor." ifadesini kullandı.

Virüsün gelecekte baş döndürücü ayrımlı mutasyonlara uğrayabileceğine yer veren Baillie, "En kötüsünü geride bırakıyoruz gücün gine de bambaşka ortak değişke elde edersek, aracısız en başa arka dönebiliriz." halinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ