USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Hac ve umre acenteleri Türkiye'nin 'kırmızı liste'den çıkmasını bekliyor

17 Ekim bakımından dü düze telkih yaptıranların Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'de perestiş edebileceğini duyuran Suudi Arabistan yönetimi, nüfusu cıvıl cıvıl Türkiye'nin de ortada bulunduğu Müslüman devletlere elan hac ve umre ziyaretlerini açmadı.

Hac ve umre acenteleri Türkiye'nin 'kırmızı liste'den çıkmasını bekliyor
24-10-2021 11:20
İstanbul

Hac ve umre organizasyonu karşıcı tahminî 1000 acente, Suudi Arabistan'ın Türkiye'yi Kovid-19 "kırmızı listesi"nden çıkarmasını ve hac-umre ziyaretlerinin açılmasını bekliyor.

Yeni sima koronavirüs (Kovid-19) salgını zımnında 27 Şubat 2020'den bu yana Türkiye'den Suudi Arabistan'a umre ve hac uçuşları yapılamıyor.

Suudi Arabistan'da 17 Ekim bakımından dü düze telkih yaptıranların Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'de tapınma edebileceğinin duyurulması ve arkası sıra Kabe'de sabahleyin namazı esnasında gece gündüz temiz tutulması Türk hac ve umre acentelerini, ziyaretlerin açılacak olması namına umutlandırdı.

Yılbaşında ziyaretlerin açılacağını muntazır birtakım firmalar, buna uyarınca hazırlıklarını hazırlamaya başladı.

"Bu, Türkiye'ye hususi ortak gidiş değil"

Hac Umre ve Seyahat Acenteleri Derneği (HURSAD) Başkanı Diyaeddin Şahin, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Suudi Arabistan'ın 27 Şubat 2020'den itibaren umre vizesi vermediğini, o tarihe denli vizesini alıp hâlâ gitmeyenlerin de vizelerinin silme edildiğini söyledi.

Suudi Arabistan ve Türkiye'de hac ve umre sektöründe tahminî 25 bin Türk vatandaşının çalıştığını, acentelerin 2 senedir yaşamış olduğu kavi süreçten bahseden Şahin, bu zamanda ortak müddet çelimsiz düzentileme ödeneğinden faydalandıklarını aktardı.

- Kırmızı listede bulunan devletler

Umre organizasyonunun, Kovid-19 zımnında Müslüman nüfusunun tahminî yüzdelik 70'inin yaşamış olduğu devletlere hala gizli bulunduğunu anlatım fail Şahin, Pakistan, Hindistan, Endonezya, Türkiye, İran, Mısır kabilinden nüfusu ortak tomar bulunan devletlerin umreye antre izninin hala bulunmadığını ve bunun Türkiye'ye hususi ortak gidiş olmadığının altını çizdi.

Ülkeler arası birlikteliğin son vereceğine müteallik örneklerin de bulunduğunu tamlayan Şahin, şu şekilde bitmeme etti:

"Sadece hac ve umre organizasyonu şekilde düşünmeyin. Ortadoğu'dan Türkiye'ye mevrut ağır sayıda gezmen var. Özellikle Suudi Arabistan'dan mevrut gezmen sayısı küçümsenmeyecek denli çok. Burada evi ve dinlence bölgelerinde noktayı olanlar var, onlar da gelemiyor. Şu anda Suudi Arabistan-Türkiye ortada yolculuk yasağı mevcut adeta. Yasağı koyan kılıç değiliz yalnız Suudi Arabistan özlük vatandaşlarının al kategorideki devletlere seyahatini yasaklamış durumda. Girişimlerimiz bu merkezde olmalı. Bu ilk yolculuk yasağının kalkmasıyla sağlanmalı. Yasakların eninde böylece kalkacağını ve umre seyahatinin başlayacağına inanıyorum. Devletin yapması müstelzim Müslümanlara Kabe'nin yollarının açılmasını iletmek düşüncesince üstünde düşeni yapması...Bu mevzuda Kültür ve Turizm Bakanlığı gözetiminde girişimlerimiz, düşünüm birliğimiz mevcut ancak hâlâ kırgın ortak son yok."

"Dört gözle dobra ortak haberin gelmesini bekliyoruz"

"Türkiye'de hac ve umre dalında çalışkanlık yayınlayan tahminî 1000 acente, on binlerce insan, Suudi Arabistan'daki iş ortaklarımız, oradaki çalışanlarımız, tamamımız dört gözle umreyle ilgilendiren dobra ortak haberin gelmesini bekliyoruz." diyen Diyaeddin Şahin, ülkenin Hac ve Umre Bakanlığı'nın toplumsal iletişim araçları hesapları, basını ve Mescid-i Haram'daki gelişimleri yakından izlem ettiklerini söyledi.

"Umutlarımız artıyor"

Şahin, Kabe'de tapınma kısıtlamasıyla ilgilendiren kararların adım adım kalktığını gördükçe umutlarının arttığını dile getirerek, "Seyahat acentelerimiz ağır ortak ahiret yolculuğu kalım mücadelesinde yalnız bizim düşüncesince şimdi ehemmiyetli bulunan Müslümanların Kabe'ye, Efendimiz'e bulunan özleminin ortak an ilk giderilmesi. En aşırı ehemmiyet verdiğimiz özellik bu. O, bizim kazanç davamızdan şimdi önceliklidir." niteleyerek konuştu.

Pandemi evveliyat averaj 450-500 bin ferdin umreye gittiğini hatırlatan Şahin, sağlıksız artan 2019-2020 sezonunda ise tahminî 220 bin ferdin umre seyahati yaptığını aktardı.

Nüfusu az bulunan Müslüman ülkelerden başlandı

Umre organizasyonunun aşure ayı ayından itibaren evren ülkelerine adım adım açıldığını ve en herşeyden ilk olarak nüfusu az bulunan Müslüman ülkelerden başlandığını aktaran Şahin, "Ziyaretler aşırı kısıtlanmış sayıda da olsa başladı. Beklentimiz bu işin bundan böyle toy yıldan ilk karara bağlanması ve toy yılla bu arada ortak an ilk Kabe'ye gitmemiz. Bu, piyasanın de beklentisi. Çok ağır beklentimiz var. İnşallah yılbaşında oraya gitmiş oluruz." ifadelerini kullandı.

Şahin, bu süreçte konuşu şekilde zorlandıklarından da bahsederek, "Talebimiz hemen bağış değil faizsiz kredi. Katılım bankalarının destekleriyle itimat istiyoruz. Can suyu istiyoruz. Devletimizden arzu ettiğimiz budur." dedi.

- "22 aydan bu yana satmaca kesemiyoruz"

Sıla Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Harun Yurdakul da umre vizelerinin durdurulması zımnında nice şubeyi boca etmek ayrıca bloke etmek yerinde artan şirketlerin bulunduğunu söyledi.

Kendilerinin de ayrımsız durumla gönül rahatlığı karşıya kaldıklarını tamlayan Yurdakul, "Hatta hevesli elemanımızı çıkartmak mecburiyetinde kaldık. Umre yahut hac başladığında hevesli elemanları esasen yetiştirip işe başlatmakla ilgili dava yaşamaktan korkuyoruz. En iri sıkıntılarımızdan bir tanesi işi bilen, hevesli öge sorunu. 22 aydan bu yana satmaca kesemiyoruz." dedi.

Yurdakul, Suudi Arabistan'ın Türkiye'yi al listeden çıkarıp umre hizmetlerini sağlamasını arzu ettiklerini dile getirdi.

"Çalışanlarımız (umrenin) açılacağı ümidiyle bekliyor"

İnançtur Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Şenadlı ise 2006'dan bu yana hac ve umre sektöründe çalıştıklarını belirterek, "(Pandemide) Bu devirde devletimizin personelimiz düşüncesince çelimsiz düzentileme ödeneği desteği oldu. Kendi imkanlarımızla üstünü akçalanmış ederek ayakta kalmaya çalışıyoruz. Bu işe tahminî 13 kişiyle başlamıştık, hala 13 personelle bitmeme ediyoruz. Çalışanlarımız, umrenin açılacağı ümidiyle bekliyor." niteleyerek konuştu.

"Yılbaşına hazırlığımızı yapıyoruz"

Wittour Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erkan Aydın ise Suudi Arabistan'ın doğacak ay bakımından ara sınav düşüncesince kapıları açacağını düşündüğünü belirterek, "Yılbaşına şimdiden hazırlığımızı yapıyoruz. Allah baht ederse, yılbaşıyla, umrelere başlayacağız." dedi.

Pandemi zımnında acentelerin dü senedir yaşamış olduğu sıkıntıya yer veren Aydın, çalışanı işten çıkarmadıklarını, ücretlerini kemirmek kartları engelleme ödemeye bitmeme ettiklerini kaydetti.

Aydın, dü senedir Kabe'ye, Medine'ye özlem kaldıklarını ve umrenin ortak an ilk açılmasını istediklerini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ