USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Halkbank'tan esnaf ve sanatkarlara faiz iskontolu kredi desteği

Banka, Türkiye ve KKTC'de esnaf ve sanatkarlara kullandırılan ve bakiyesi 2022, 2023 ve 2024 yıllarına devreden krediler ile 2024 sonuna denli direkt kullandırılacak kredilere yüzdelik 50 faiz indirimi uygulayacak.

Halkbank'tan esnaf ve sanatkarlara faiz iskontolu kredi desteği
04-01-2022 09:59
Ankara

Türkiye Halk Bankası (Halkbank), Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) esnaf ve sanatkarların finansman ihtiyaçlarının akla yatkın şartlarda karşılanması neredeyse yüzdelik 50 faiz iskontolu kredi desteği sağlayacak. Söz konusu faiz indirimi, kaybolmaya beniz markajcı cümle kollarında çalışkanlık yayınlayan esnaf ve sanatkarlar düşüncesince yüzdelik 100 şekilde uygulanacak.

Halkbank çeşidinden esnaf ve sanatkarlara kredi kullandırılmasına ilişikli Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Türkiye ve KKTC'de esnaf ve sanatkarların finansman ihtiyaçlarının akla yatkın şartlarda karşılanması neredeyse faiz iskontolu kredi olanağı sunuluyor. Geçmiş zamanlarda tahsil edilen kararlar kapsamında Halkbank tarafından, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) kefaletiyle yahut direkt esnaf ve sanatkarlara kullandırılmış olup bakiyesi 2022, 2023 ve 2024 yıllarına devreden krediler ile 1 Ocak 2022-31 Aralık 2024 çağında Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğine (TESKOMB) ilişikli semt birliklerine kuma bulunan ESKKK'ler kefaletiyle yahut kefaleti olmadan Bankaca direkt esnaf ve sanatkarlara kullandırılacak kredilere, 1 Ocak 2022-31 Aralık 2024 tarihlerinde muteber yüzdelik 50 faiz indirimi uygulayacak.

Söz konusu faiz indirimi, TESKOMB'a ilişikli semt birliklerine kuma sıfır ESKKK'ler kefaletiyle önceki zamanlarda yayımlanmış Bakanlar Kurulu kararları doğrultusunda kullandırılan ve bakiyesi 2022, 2023 ve 2024 yıllarına devreden krediler düşüncesince de muteber olacak.

Geleneksel işlerdeki esnafa yüzdelik 100 faiz indirimi

Geleneksel, kültürel, sanat içerikli kıymeti bulunan kaybolmaya beniz markajcı cümle kollarında (el oluşum işleri, bakır işlemeciliği, fayans ve çanak yapımı, sedef hastalığı hastalığı kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve kara kehribar işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bu işlere paralellik gösterdikleri Bakanlıkça benimseme edilenler) çalışkanlık yayınlayan ve "Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi" sahibi esnaf ve sanatkarlara ise ayrımsız dönemler düşüncesince yüzdelik 100 faiz indirimi uygulanacak.

Ayrıca, Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında, kredi müracaat zamanı bakımından minimum 1 salname maharetlilik belgesine eş bulunan ve maharetlilik belgesiyle ait cümle kolunda akıbet 1 sene ortamında kişi yerine pres kurduğunu belgeleyen müteşebbis esnaf ve sanatkarlara da yüzdelik 100 faiz indirim desteği verilecek. Bu destekten akıbet hissedar sene ortamında ticari faaliyetini yahut bağış mükellefiyetini sonlandıranlar faydalanamayacak.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) çeşidinden sağlanan bağış ve faizsiz kredi desteğinden yararlananlar hariç, "KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi"ni bitiren, müracaat tarihinde 30 yaşını tamamlamamış güre müteşebbis esnaf ve sanatkarlara KOSGEB çeşidinden onaylanan projelerini Bankaya sunmaları yerinde 100 bin liraya denli yüzdelik 100 faiz indirim payı uygulanarak kredi kullandırılabilecek fakat bu imkandan bakiyesi 2022, 2023 ve 2024 yıllarına devreden kredi borcu bulunanlar yararlanamayacak.

Esnaf ve sanatkarlara makine, takım ve demirbaş alımları, iş noktayı modernizasyonu yahut incelmemiş özellik ve rotatif kebap kapital meta ihtiyaçlarının karşılanması neredeyse 30 bin liraya denli kullandırılan kredilerden bakiyesi 2022, 2023 ve 2024 yıllarına devreden krediler düşüncesince yüzdelik 100 faiz indirim payı uygulanacak.

Ertelenmiş, taksitlendirilmiş yahut baştan yapılandırılmış kredi borcu olup arka ifa süreci bitmeme fail esnaf ve sanatkarlara, vadesi/taksit vadesi önceki borcu bulunması durumunda, likidasyon olunacak alacaklar hesabında borcu bulunanlara ise bahis konusu namus borcu ağız ağıza ödenmeden bu Karar kapsamında kredi kullandırılmayacak.

Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında kullandırılan krediler istisna

Kredi kullandırılacak esnaf ve sanatkarlara, geriye çevrilmiş hissedar salname müddet dikkate alınarak en çok dü el faiz iskontolu kredi kullandırılabilecek ve toplamda arka ödemesi bitmeme fail faiz iskontolu kredi matematik sayısı ikiyi geçemeyecek. Bu kararın yürürlüğe girmiş olduğu gün bakımından bitmeme fail ikiden çok faiz iskontolu kredisi mevcut esnaf ve sanatkarların kredileri, Karar kapsamında izlenecek, vaziyetleri bu maddeye akla yatkın duruma gelene denli acemi kredi kullandırılmayacak. 2020 ve 2021 yıllarında “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketi kapsamında esnaf ve sanatkarlara kullandırılan krediler, kullandıran tarihinden itibaren bu kanun maddesi hükmünden ayrıklık tutuldu.

Başvuru zamanı bakımından akıbet 5 yılda, gayrı amme büyüklenme ve müesseselerinin faiz yahut bağış desteği niteliğindeki desteklerinden faydalanan esnaf ve sanatkarlara bu değişmeyen kapsamında ayrımsız pres düşüncesince ayrımsız mevzuda faiz iskontolu kredi kullandırılmayacak. Kredi kullanacak esnaf ve sanatkarlardan, akıbet 5 sene ortamında gayrı amme büyüklenme ve kuruluşlarınca sağlanan ayrımsız mevzuda faiz yahut bağış desteği niteliğindeki desteklerden yararlanmadıklarına, bu desteklerden yararlandıklarının tespiti şeklinde faiz desteğinin bozma edileceğini benimseme ettiklerine ilişikli taahhütname alınacak.

2016 senesinde uygulamaya konulmuş bulunan KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği Protokolü ile 2017 yılı KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği Protokolü kapsamında kredilerden yararlanan esnaf ve sanatkarlar ile deprem, heyelan, yığın afetlerine yahut yıldırı vakalarına verilen kalmaları dolayısıyla "KOSGEB Acil Destek Kredisi Programı"ndan yararlananlar, "Yiyecek ve İçecek Hizmeti Faaliyetlerinde Bulunan İşletmelere Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Ciro Kaybı Desteği ile Esnaf ve Sanatkarlar ile Gerçek Kişi Tacirlere Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Hibe Desteği"nden faydalanan esnaf ve sanatkarlar bu kanun maddesi hükmünden ayrıklık tutuldu.

Kredi döviz alımında kullanılamayacak

Kullandırılacak krediyi arzu fail esnaf yahut sanatkardan, aktif hissedar halde esnaflık faaliyeti yapmakta bulunduğunu ve tecim odasına mukayyet hissedar ticari işletmenin ortağı yahut sahibi bulunmadığını bildirme fail hissedar taahhütname alınacak.

Kredinin tahsisi evresinde esnaf ve sanatkarlardan bu değişmeyen kapsamında tahsis edilen kredinin çalışkanlık endüstrisi haricinde giranbaha eroin ve döviz alımında, gayrı efdal riskli mali araçlarda, masraf yapılıncaya denli bankada tutulanlar dış vadeli mevduatta, portföy idare şirketlerinde ve uzlaştırıcı kurumlarda veya bunlar haricinde rastgele hissedar kredi verende ve rastgele hissedar envestisman aracında kullanılmayacağına ilişikli taahhütname alınacak. Amacı haricinde yahut gerçeğe karşıt beyanlarla kullanıldığının belirleme edilmesi şeklinde kredi, dirimlik kaybı uygulamasından çıkarılacak.

Bankanın, bu değişmeyen kapsamında oluşturulan kredilerden gelecek dirimlik kayıpları, kredilerin faiz gerçekleşme tarihlerinde bankanın birleşke kredilerine başmaklık pınar maliyeti dikkate alınarak belirlediği akan faiz oranları ile esnaf ve sanatkarlara geçerli iskontolu faiz oranları esasi alınarak hesaplanacak. Gelir kayıpları, ait sene bütçelerine bu amaçla konulmuş bulunan ödenekten Hazine ve Maliye Bakanlığınca karşılanacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ