USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Hedef güneş enerjisi ile Türkiye'ye 3 bin 500 megavatlık güç eklemek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yardımıyla bu sene 14.'sü planlı EIF Dünya Enerji Kongresi ve Fuarı Antalya'da başladı.

Hedef güneş enerjisi ile Türkiye'ye 3 bin 500 megavatlık güç eklemek
13-10-2021 16:39

52 ülkeden katılımın olabileceği fuarın açılışında mütekellim Domino Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı ve Global Enerji Derneği Başkanı Murat Dilek, “Amacımız Türkiye'nin yenilenebilir enerji portföyündeki yerini müspet müşterek halde değiştirerek yükseltmek istiyoruz. Türkiye'ye güneş ile 3 bin 500 megavat müesses güç eklemeyi hedefliyoruz. Şu anda çatılarımızda aşırı ağırbaşlı müşterek potansiyelimiz var” dedi.

Dünyada ve Türkiye'de enerji üretimine bağlı aşırı ayrışık sektör, akademisyen, yatırımcı ve çıplak maşer örgütlerinin katılımları

ile meydana gelen 14. EIF Dünya Enerji Kongresi ve Fuarı, Antalya ANFAŞ Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi'nde planlı açma töreni ile başladı. Açılışa Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Gana Enerji Bakan Yardımcısı William Owuraku Aıdoo, Global Enerji Derneği Başkanı ve Domino Fuarcılık A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dilek, EIF Yürütme Kurulu Başkanı Çiğdem Dilek, Rosatom Orta Doğu ve Kuzey Afrika Genel Direktörü ve Bölge Başkan Yardımcısı Alexander Voronkov, Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar ile 52 ülkeden katılımcılar katıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise törene Ankara'dan videoteyp konuşma yöntemiyle katıldı. EIF 2021'de ayrışık enerji kaynaklarının ve enerji piyasalarının kâffesi boyutları ile değerlendirilmesi ve en akıbet gelişmeler ile uygulamaların sağlam aşırı anlamda tartışılıp ele alınabileceği müşterek müstevi oluşturulması amaçlanıyor. Enerjide start-upların sektörle müzakere ve müşterek araya hulul olanağı, parlak enerjide yetiştirici ve yatırımcının buluşması ve inovatif mahsul ve çözümlerin tanıtımı fuarın bu sene da en ehemmiyetli ruzname maddeleri arasında.

“52 ülkeden katılma olacak”
Fuarın açma konuşmasını eden EIF Yürütme Kurulu Başkanı Çiğdem Dilek, “Hepimiz pandeminin tesirini yaşamaya bitmeme ediyoruz. Diğer taraftan hava değişikliği, yangınlar, seller bizler yaşadık. Covid'den sevdiklerimizi kaybettik. Petrolden yenilenebilir enerjiye, dağıtımdan dijitalleşmeye ve depolamaya genişliğinde sağlam aşırı özellik kongremizde ele alınacak. Bu sene hava değişikliğinin gündemimizde şimdi müşterek tomar toprak alması dolayısıyla kurultay programımızda enerji dönüşümü şimdi ağırlıklı namına toprak alacak. Son namına Türkiye'nin Paris Anlaşması'na yan olmasıyla da konumuzun örtüştüğünü düşünüyorum. Anlaşmanın ülkemize iyi olmasını diliyorum. Yine enerji dönüşümü ile ilişik yakından ilişik bulunan ambarlama ile ilişik namına iyi müşterek evolüsyon yaşadık. EPDK yalıtım ambarlama tesislerine başvurusunu 21 Ekim zamanı bakımından alacağını duyurdu. Kongremizi bu sene geçmiş el Antalya'da yapıyoruz. Antalya'yı yeğleme etmemizin sebebi EIF'in aşırı yetik olmasıdır. Zira Ankara'da fuar endüstrisi bizlere ehliyetli gelmedi. Bundan sonradan Ankara'da etkinliklerimiz olacak. Antalya'yı müşterek gezim şehri bulunduğu düşüncesince de yeğleme ettik. Yurt dışından doğrudan uçuşların müşterek tomar olmasıdır. Bu sene kurultay fuarında aşırı sayıda düet müzakere yapılacak. Çok müşterek tomar ecnebi heyetlerimiz var. 52 ülkeden katılma olacak. Birçok ülkeden ticari heyetlerimiz burada firmalarımız ile müzakere sağlayacak. İş görüşmelerinden dişi neticeler çıkacağına eminim. Yabancı yatırımcıyı ülkemize çekmeye çalışırken yerel firmalarımızın da taşınmazlar haricinde iş yapması düşüncesince dip güç sarfiyat ediyoruz. Bu fuar dalında sağlam aşırı yatırımcı firmalarımız ile müzakere yapacak” dedi.

“Ülkemizin uygulayacağı akla yatkın enerji politikaları bizi şimdi çelimli ve şimdi serbest kılacaktır”
Yüzyıllardır sağlam aşırı medeniyete ev sahipliği eden Antalya'nın turizmden sağlığa, tarımdan ticarete, madenden endüstriye genişliğinde sağlam aşırı bölgede vatan ekonomisine yardım sunduğunu tamlayan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Enerji ihtiyacımız evren genelinde bulunduğu kabilinden 2.5 milyon vatandaşımıza, faziletli sezonda 23 milyon yerel ecnebi misafirimize işlev sunan kentimizde herhangi müşterek güzeşte gün artmaktadır. Ülkemizin de imzaladığı Paris İklim Anlaşması'nın asal tahsil edilen hedeflerini sağlamamız akıbet basamak önemlidir. Enerjimizin yüzdelik 65'ini taşınmazlar dışından ithal ediyoruz. Her güzeşte gün maliyetler artım gösteriyor. Ülkemizin uygulayacağı akla yatkın enerji politikaları bizi şimdi çelimli ve şimdi serbest kılacaktır” ifadelerini kullandı.

"Güneşte 3 bin 500 Mgw müesses güç eklemeyi hedefliyoruz"
Domino Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı ve Global Enerji Derneği Başkanı Murat Dilek ise, “14 senedir bu fuarı yapıyoruz. Bu sene geçmiş kat Antalya'da yapıyoruz. Bizim fuarımızda 320 parça stadyum var. 14 bin 500 parça elçi var. Bizim şimdi aşırı sınai çatılarda enerji santrali kurulması ile ilişik namına ilkin fabrikalar, hastaneler, oteller özen sahamızda bulunuyor. Antalya otel dair akıbet basamak güçlü. Bunların en iri giderlerinden müşterek tanesi enerji. Birçok otelin yöneticisi bu fuarda bulunuyor. Amacımız Türkiye'nin yenilenebilir enerji portföyündeki yerini müspet müşterek halde değiştirerek yükseltmek istiyoruz. Biz çatılarda güneş santrali kurarsak pınar ülkemizin elinde kalacak. Şuanda çatılarımızda aşırı ağırbaşlı müşterek potansiyelimiz var. Bütün yatırımcılarımızı fuarımıza çağırma ediyorum. Türkiye namına bu sene yenilenebilir enerjide müesses gücümüze güneşte 3 bin 500 Mgw müesses güç eklemeyi hedefliyoruz. Daha faziletli güneş enerjisi üretimi düşüncesince potansiyelimiz de var” açıklamasını yaptı.

“Proje adım adım dünyanın en iri çekirdeksel yapım projesine dönüşmektedir”
“Başarılı müşterek enerji sisteminde ayrışık istihsal türleri akla yatkın ve stabil kullanılır” diyen Rosatom Orta Doğu ve Kuzey Afrika Genel Direktörü ve Bölge Başkan Yardımcısı Alexander Voronkov, “Bu sayede meydan hareketliliğinin en örgen indirilmesine asistan olunur ve vatan ekonomilerinin Covid devri sonrası sürdürülebilir müşterek halde canlanması düşüncesince akla yatkın şerait oluşturur. İstikrarlı ve emin müşterek istihsal deposu bulunan çekirdeksel enerjinin bel kemiği yükü üstlendiği müşterek enerji sistemi, bu nitelikleri karşılamanıza imkân sağlamaktadır. Ancak çekirdeksel santraller elden parlak yalıtım üretmez. Her müşterek çekirdeksel güç ünitesi, herhangi müşterek şeyden ilkin ülkenin teknolojik gelişiminin aslını meydana getiren iri müşterek enfrastrüktür projesidir. Türkiye'nin geçmiş çekirdeksel santrali Akkuyu Projesi de bunu açık açık göstermektedir. Türk meslektaşlarımızın sürekli desteği ve kuma çabalarımız sebebiyle plan adım adım dünyanın en iri çekirdeksel yapım projesine dönüşmektedir. Türkiye ekonomisinin kuvvetlenmesine ve Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasına yardım sağlayacak bulunan Akkuyu NGS'nin (Nükleer Güç Santrali) güç ünitelerinin devreye alınmasıyla yılda on milyarlarca kWh (kilovatsaat) emin ve parlak yalıtım üretilecektir” dedi.

“Enerji dair arsıulusal işbirliğine herhangi müşterek devir açığız”
Gana Enerji Bakan Yardımcısı William Owuraku Aıdoo ise, “Böyle müşterek fuarı düzenlediğiniz düşüncesince sizlere teşekkürname ediyorum. Dünyayı hacısı hocası düşüncesince şimdi iyi müşterek bir vaziyete getirme olanağına sahibiz. Bu fuarda nice şeyi tartışabiliriz. Enerji dair arsıulusal işbirliğine herhangi müşterek devir açığız. Gana bu mevzuda envestisman da çekmeye başladı. Yatırım gerçekleştirmek talip her insana asistan olmaya çalışıyoruz” diyerek konuştu.

Fuarın sponsorları ortada Akkuyu Nükleer-Rosatom, Alfa Solar Enerji, Arena Enerji, Aselsan, Aspilsan Enerji, Asunim Yenilenebilir Enerji Teknolojileri, Cw Enerji, Deniz Finansal Kiralama, Eki Energy, Eltaş Transformatör, Enerjisa, Erl Teknik, Europower Enerji Ve Otomasyon Teknolojileri, Fimer Türkiye Yenilenebilir Enerji Sistemleri, Form Elektrik, Gazioğlu Solar Enerji, Göktekin Enerji, Göze Enerji, Gtc Güneş Sanayi, Gumbel Group / Gumbel Enerji, Heran Enerji, Hsa Enerji, Ht Solar Enerji, İnsos Enerji Yatırım, İstrich Enerji Danışmanlık, Kalyon Güneş Teknolojileri, Küpeli Solar Enerji, Nexans Türkiye, Parla Solar-Aydem Sanko Enerji, Schmid Pekintaş Güneş Enerji Sistemleri, Seferoğlu Elektrik, Senerji Mühendislik, SMA Solar Technology AG, Dekom İnşaat, Smart Güneş Enerji Ekipmanları, Talesun Solar Germany Gmbh firmaları toprak aldı.

Ertuğrul Gün - Gazi Taş

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ