USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Helal Akreditasyon Kurumu belgelendirmede toy alanlara odaklandı

Helal Akreditasyon Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Soylu, "Küresel ölçekte önemi küsurat 'Müslüman dostu turizm' sahası de denklik süreçlerimizde yerini alacak." dedi.

Helal Akreditasyon Kurumu belgelendirmede toy alanlara odaklandı
04-01-2022 11:23
Ankara

Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Soylu, AA muhabirine, kurumun 2021'deki faaliyetleri ve 2022 hedeflerine bağlı değerlendirmede bulundu.

HAK'ın, fiziksel ve beşeri altyapısını tamamlayarak 2019'da eşitlik başvurularını ikrar etmeye başladığını anımsatan Soylu, önceki etapta besin dalında mahsul belgelendirmesi önleyen kuruluşlara müteveccih eşitlik hizmeti sunmaya başladıklarını söyledi.

Soylu, 2021 sonu bakımından HAK'ın 54 eşitlik başvurusunu el işi almış olduğu bilgisini vererek, "Başvuru sahibi belgelendirme kurumlarının millî ve arsıulusal standartlara gereğince belge verip vermediklerine müteveccih araştırmalar HAK mensubu çeşidinden yapılmış, vadi denetimleriyle yeterlilikleri doğrulama edilmiştir. Denetimler kararı besin dalında 640'ın üstünde helal imtizaç vesikası HAK akreditasyonu kapsamına alınmıştır." diyerek konuştu.

Asgari gereklilikleri sağlayamayan şirketlerin başvurularını aksi namına neticelendirdiklerini tabir fail Soylu, HAK'ın, helal eşitlik talebine bağlı belge incelemeleriyle vadi denetimlerini sürdüreceğini ve emin şirketlerin belgelerini akredite edeceğini bildirdi.

Farklı bölgelerde çalışkanlık hazırlığı

Soylu, HAK'ın bu sene helal eşitlik portföyünü toy yürütüm sahalarına genişletmeyi hedeflediğine ayraç ederek, gıdanın indinde kozmetik ürünler, gezim ve helal dalında tecrübe hizmeti sunan laboratuvarların eşitlik programlarının da uygulamaya konulacağını dile getirdi.

Çeşitlenen programlarla elan aşkın helal belgesinin kurumun akreditasyonu güvencesi kapsamına alınacağını vurgulayan Soylu, "Bu yıl, akıbet çağda global ölçekte önemi küsurat 'Müslüman dostu turizm' alanı de eşitlik süreçlerimizde yerini alacak. Bu alandaki belgelendirme faaliyetleri İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT/OIC) ile İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) yaklaşımı esasi alınarak HAK güvencesine kavuşacak." değerlendirmesinde bulundu.

Soylu, endamsız ve mutedil vadeli hedefler çerçevesinde Türkiye'de ve emlak haricinde helal belgeli mahsul ve izlev ticaretinde kurumun kaide koyucu statüsünün güçleneceğini ve eş kurallara gereğince birlikte helal belgelendirme sistematiğinin yapımı düşüncesince global kurda başat gösteriş oynayacağını anlattı.

HAK'ın, "OIC/SMIIC Standartları" ekseninde sunmuş olduğu helal eşitlik hizmetleriyle mutedil ve derinliğine vadede belgelendirme maliyetlerinin ve İslam coğrafyası içerisindeki ticarette beceri engellerin minimal düzeye çekilmesinin de mimarı olabileceği tamlayan Soylu, şunları söyledi:

"Kurumumuzun görevleri ortada helal eşitlik faaliyetleri yürütmenin indinde helal akreditasyonun önemini artırıcı ameliyat gerçekleştirmek ve bu kapsamda eğitimler hasretmek de toprak alıyor. Bu çerçevede, helal belgelendirme kurumlarında fariza meydan kişiler, bu sektörlerde etkin profesyoneller ve toy yetkilendirilmiş çoluk çocuk özellikle peyda etmek kabil degaje yelpazedeki paydaşlarımıza müteveccih ayrımlı kategorilerde terbiye faaliyetleri düzenliyor ve icap devletimizde gerekse emlak haricinde helal nitelik altyapısı alanındaki insanoğlu kaynağının geliştirilmesine hususi ehemmiyet atfediyoruz."

Çeşitli ülkelerle iş birlikleri yolda

Soylu, HAK ve SMIIC ortada imzalanan uyuşma zaptı çerçevesinde "OIC/SMIIC Standartları"na müteveccih verdikleri eğitimlerin evren genelinde geçerliliğe cemaat olduğuna dikkati çekerek, bu kapsamda 2021'de 3'ü emlak dışına müteveccih peyda etmek kabil 10 terbiye düzenlediklerini, bu eğitimlere 200'ün üstünde bireyin katıldığını bildirdi.

SMIIC çeşidinden sunulan eğitimlerde de büyüklenme mensubunun eğitmen namına toprak aldığını tamlayan Soylu, şunları kaydetti:

"2022'de terbiye faaliyetlerimize bitmeme ederek, kurumumuzu helal nitelik altyapısı dalında birlikte terbiye üssü biçimine getirmeyi hedefliyoruz. HAK, mahveden itimatını taşıyan helal belgelendirme sisteminin oluşturulmasıyla aykırı maruf helal eşitlik mekanizmasının tesisi sebebiyle arsıulusal ticarette ihracatçılarımızın önündeki engellerin kaldırılması düşüncesince özellikle İİT üyesi devletler peyda etmek kabil öteki ülkelerdeki büyüklenme ve kuruluşlarla teşrikimesai faaliyetleri yürütmektedir. Küresel ölçüde etkin birlikte helal nitelik altyapısının tesisi dair düet iş birliğinin geliştirilmesine müteveccih 2021'de Azerbaycan, Özbekistan ve Kırgızistan ile uyuşma zaptları imzaladık. Türkmenistan, Tacikistan, Endonezya, Nijerya, Cezayir, Kamboçya, Fas, Bangladeş ve Rusya ile uyuşma zaptı ve teşrikimesai protokolleri imzalanmasına müteveccih müzakerelere bitmeme ediyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ