USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Helal mahsul ve misyon pazarında HAK'ın etkinliği tedricen artıyor

Helal Akreditasyon Kurumu Başkanı Zafer Soylu, "HAK'ın akredite etmiş olduğu helal belgelendirme müesseselerinin faaliyetleriyle son kullanıcıların mahsul ve hizmetlere emniyetli ulaşması sağlandı." dedi.

Helal mahsul ve misyon pazarında HAK'ın etkinliği tedricen artıyor
15-11-2021 14:19
Ankara

Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Başkanı Zafer Soylu, akredite ettikleri helal belgelendirme müesseselerinin faaliyetleriyle son kullanıcıların verim ve hizmetlere emniyetli erişiminin sağlandığını belirterek "Türkiye, tarihî köklerinden sönümsüz itibarı, açık birlikte hars coğrafyasına bulunan erişimi, mütekâmil nitelik altyapısı ve tecrübesiyle toptan helal pazarında önder ve maniple abuhava olma önünde ilerliyor." dedi.

Soylu, AA muhabirine, ihracatçıların gaye pazarlara emniyetli ürünler ile girmesi, "Türk Malı" ibareli mamüllerin haysiyet kazanması ve tüketici itimatını gerçekleştirme eylemek düşüncesince icraat yaptıklarını söyledi.

Bu kapsamda, kurumca akredite edilmiş belgelendirme kuruluşlarınca sunulan helal belgelerinin, Ticaret Bakanlığı ve KOSGEB'in sağlamış bulunduğu desteklerin kapsamına alındığını anlatım fail Soylu, "Ticaret Bakanlığının 'Pazara Giriş Belgelerinin Desteklenmesine İlişkin Karar Eki'nde arazi düzlük 'Destek Kapsamındaki Pazara Giriş Belgeleri' sıralamasında belirtildiği az daha elden HAK kabilinden akredite edilmiş gurur ve kuruluşlarca planlı helal belgeleri, ihracata müteveccih doküman desteği kapsamında değerlendirilmekte. KOSGEB İşletme Geliştirme Destek Programı çerçevesinde ise HAK'tan ve HAK kabilinden akredite edilmiş gurur ve kuruluşlardan alınacak belgeler, KOSGEB desteğinden yararlanabilmektedir." sanarak konuştu.

Soylu, helal belgelendirme dair Türkiye'nin pozisyonuna yer vererek "Helal" teriminin yasaklanmamış, müsaade sunulan ve kurallara makul anlamının indinde sağlık, doğruluk ve hıfzıssıhha şartlarına uygunluğu da içerdiğini bildirdi.

Gıdanın indinde sert baş döndürücü verim ve hizmetin de helal piyasa süresince arazi aldığına ayraç fail Soylu, şu değerlendirmede bulundu:

"Helal belgelendirmesi dalında Müslüman devletler arasında kuma birlikte anahtar oluşturulamadığı görülmekte. Küresel kurda helal verim ticaretinin artması, değişik helal standartlarının ve belgelendirme sistemlerinin arsıulusal tecim üstünde yarattığı engellerin belirginleşmesine sefer açmıştır."

Ürün ve fariza standartlarını ve belgelendirme kurallarını belirlemenin çıkmak derece ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Soylu, helal verim ve hizmetlere bağlı tüketici ve pres farkındalığının da tedricen arttığını dile getirdi.

"Türkiye pazarda önder ve maniple abuhava olma yolunda"

Atılan adımların önemine dikkati çekici Soylu, "Türkiye, tarihî köklerinden sönümsüz itibarı, açık birlikte hars coğrafyasına bulunan erişimi, mütekâmil nitelik altyapısı ve tecrübesiyle toptan helal pazarında önder ve maniple abuhava olma önünde ilerliyor. Bu maksat doğrultusunda hazırlanmış HAK, hem devletimizde helal muadele dalında faaliyette mevcut olmak hem de arsıulusal platformlardaki helale müteveccih girişimlerde ülkemizi anabolizma yazar planlı çalışmaların öncülüğünü deruhte eylemek düşüncesince efor sarfiyat ediyor. HAK'ın akredite etmiş bulunduğu helal belgelendirme müesseselerinin faaliyetleriyle son kullanıcıların verim ve hizmetlere emniyetli ulaşması sağlandı. Ayrıca Türkiye'nin toptan düzeydeki helal belgelendirme ile helal belgeli verim ve fariza pazarından alacağı payın artırılmasına yardım sunuldu." ifadelerini kullandı.

İslam dünyasında ticareti kolaylaştırıcı, güvenilir, kuma birlikte helal belgelendirme mekanizmasının inşasına yardım sağlandığını da hatırlatan Soylu, şu şekilde bitmeme etti:

"Dünyadaki 1,8 bilyon Müslüman nüfusun istihlak alışkanlıklarına bakıldığında, para sektörü da müdahale edildiğinde 6 trilyon dolara DOĞRU birlikte piyasa büyüklüğü görülmektedir. Helal belgeli mamüllerin metin ve sıhhatli olması sayesinde elden Müslümanlar kabilinden değil, gayrimüslimler tarafında da istem görmüş bulunduğu bilinmekte. Buna karşın evren genelinde helal belgelendirme dalında kuma birlikte anahtar oluşturulamamış olup, baş döndürücü modüler bina hakim. Bu boyut da sonuncu üründe maliyet artışı, devir ve maddesel kayıp, tüketici güveninin zedelenmesi kabilinden sorunları birlikte getirmektedir."

Türkiye'de helal belgelendirmenin, seçimlik birlikte bölgede arazi aldığına ayraç fail Soylu, bu alanın tüketici tercihlerine gereğince şekillendiğini bildirdi.

Soylu, bu nedenle evren genelinde bulunduğu kabilinden Türkiye'de de benzeşim hastalıkların bulunduğunu anlatım ederek, "Özellikle ihracatçılar açısından değerlendirildiğinde gaye sektöre gereğince mütebeddil belgelendirme yöntemi ürüne arttırma maliyet kendisine yansıyor. Diğer taraftan, mecburi olmayıp seçimlik bölgede bulunması sayesinde belgelendirme faaliyetinin tam ve tam şahıslar kabilinden yapılıp yapılmadığının denetlenmiyor olması da mamüllerin itibarına dokunca vererek tüketici itimatını zedeliyor." dedi.

Soylu, helal belgelendirmeyi yaygınlaştırmak düşüncesince yapılması gerekenlere de değinerek, gıda el işi teknolojisinin gelişimiyle gıdalarda ağırbaşlı birlikte helallik endişesinin ortaya çıktığını söyledi.

Kamuoyunda helallik denildiğinde akla arı içki yada helal sıfır hayvanların etinin tüketilmemesinin geldiğini kail Soylu, şu şekilde konuştu:

"Tükettiğimiz mamüllerin helalliğinin sağlanması, tarladan çatala derece tamamı etapları aracısız ilgilendirmektedir. Bu nedenle helallik meselesinin İslami boyutunun yanı esna bire birlikte sürede uran eksperlik da mucip birlikte maslahat bulunduğu aşikardır. Helal belgelendirme faaliyetlerinin güvenilirliği ve bu güvenin ilişik tamamı paydaşlar gözetiminde yaygınlaştırılması hem İslami hem de uran mevzularda tam gurur ve şirketlerin sevimsiz kuvvetiyle beklenen olabilir. Bu noktada, en makul çalışkanlık çerçevesini sunduğuna inandığımız ve ülkemizce de millileştirilmiş bulunan İslam İşbirliği Teşkilatı, İslam Ülkeleri Standardlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) standartlarının İslam dünyasınca benimsenmesi, hem helal belgelendirmeyi elan emniyetli birlikte infaz çerçevesine taşıyacak hem devletler arası değişik uygulamaların önüne geçecek hem de son kullanıcıların ve amme otoritelerinin kafalarında belgelendirmenin güvenilirliğine müteveccih istifham işaretlerini giderecektir."

"Helal nitelik altyapısına bağlı aykırı aşinalık mekanizması kurulmalı"

Soylu, helal kavramının, gıda ürünlerinin üretiminden tüketiciye ulaşana derece herhangi birlikte etapta sağlıklı, sıhhatli ve birinci sınıf olma niteliklerini içermesi zımnında tüketicilerce önemsenen birlikte özellik biçimine geldiğine ayraç ederek, dünyaca maruf nice imalatçının helal doküman almasının ve serbest birlikte yetke kabilinden denetlenip izlenmesinin ehemmiyetli bulunduğunu dile getirdi.

HAK olarak, SMIIC çatısı altında helal nitelik altyapısına bağlı birlikte aykırı aşinalık mekanizmasının kurulmasını önemsediklerini vurgulayan Soylu, şunları kaydetti:

"Bunun hem arsıulusal ticaretin önündeki uran engelleri ortadan kaldıracağı hem de toptan açıdan tüketici güveninin tesisine iri katkılar sağlayacağı inancıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca türkiye içerisindeki helal belgelendirme faaliyetlerinin güvenilirliğinin, bu faaliyetlerin ülkemizin helal alanındaki ulusal standartları bulunan SMIIC standartları çerçevesinde yürütüldüğünün Kurumumuz akreditasyonu aracılığıyla ortaya konulmasıyla sağlanabilir. Ülkemizde helal belgelendirme mecburi değil, seçimlik birlikte alandır. Bu helal belgelerinin emniyetli olup bulunmadığı ise fakat tam birlikte muadele kurumunun denetimiyle anlaşılabilir. Ülkemizde çalışkanlık yayınlayan firmalarımızın, helal muadele dair biricik resmi yetke bulunan HAK kabilinden akredite edilmiş emniyetli belgelendirme kuruluşlarından helal belgelerini almaları önemli. Bu şirketlerin listesine 'https://www.hak.gov.tr/helal-akreditasyon/helal-akredite-kurulus-arama' genel ağ adresinden ulaşılabilir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ