USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Her 10 insandan 6'sı kitap, film ve musiki ürünlerini e-ticaret ile alıyor

E-Ticaret Altyapı Sağlayıcıları Derneği Kurucu Üyesi ve Projesoft CEO'su Yüksel Eminoğlu, "Kitap, film, musiki mahsul grubunda e-ticaret, anadan görme alışverişi önceki durumda" dedi.

Her 10 insandan 6'sı kitap, film ve musiki ürünlerini e-ticaret ile alıyor
30-09-2021 12:08
İstanbul

E-Ticaret Altyapı Sağlayıcıları Derneği (EDER) Kurucu Üyesi ve Projesoft Üst Yöneticisi (CEO) Yüksel Eminoğlu, kitap, film, musiki verim grubunda e-ticaretin anadan görme alışverişi geçtiğini belirterek, "Bu sektörde e-ticaret, yüzdelik 60’a yüzdelik 28’lik nispeten anadan görme ticarete iri müşterek ayırt atmış durumda. Yani herhangi müşterek 10 insandan 6’sı, bu verim grubundaki alışverişini bundan böyle e-ticaretten yapıyor." ifadelerini kullandı.

Eminoğlu, icra ettiği yazılmış açıklamada, e-ticaretin hepsi sektöre anadan görme ticaretin indinde aceleci ve emniyetli müşterek seçenek sağladığını belirtti.

Tüketici tercihlerinin derece derece henüz baş döndürücü e-ticarete yöneldiğinin hepsi dünyada gözlendiğini aktaran Eminoğlu, “Dünya genelinde kullananların iri bölümü, altyapı, internete erişim, aygıt eksikliği kabilinden dayanıklı baş döndürücü sebeple hala anadan görme ticaret gerçekleştirmek durumunda. Ancak rakamlar, aradaki makasın online ticaret lehine herhangi müşterek sabık güneş çabucak kapandığını ortaya koyuyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanmakta olan "Perakende E-Ticaretin Yükselişi" başlıklı rapordaki verileri değerlendiren Eminoğlu, rakamların, sabık sene dünyada genel ağ kullanan herhangi müşterek 5 insandan 4’ünün e-ticareti deneyimlediğini gösterdiğini kaydetti.

Eminoğlu, “Küresel e-ticarette en baş döndürücü muamele kütlesi sırayla giyim, ayakkabı, mahveden elektroniği, kitap, film, musiki ve oyun, kozmetik ve cisim bakımı, çanta, yiyecek-içecek, ev takıları ve gereçleri, spor malzemeleri, oyuncak ve çocuk ürünleri, uğraşı malzemeleri ile bostan ve yerli efsanevi ürünlerinde gerçekleşiyor. Bunlar ortada anadan görme ticareti geçen, doğrusu genel ağ üstünden online alışverişin alışılmış fiziksel alışverişin önüne geçmiş olduğu dü bu sahanın ise kitap, film, musiki ve oyuncak sektörleri bulunduğunu görüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Küresel dağınık e-ticaret ile anadan görme ticaret karşılaştırmasından veriler paylaşan Eminoğlu, şunları kaydetti:

“Market alışverişinde anadan görme ticaret, salgının etkisiyle aceleci müşterek artma yaşamasına karşın online ticarete nispeten yüzdelik 70’e yüzdelik 23 ile hala önde. Giyim ve ayakkabıda ise yüzdelik 50’ye yüzdelik 41 oranlarıyla e-ticaret ile anadan görme ticaret arasındaki ayırt derece derece azalıyor. Fakat kitap, film, musiki verim grubunda e-ticaret, anadan görme alışverişi esbak durumda. Bu sektörde e-ticaret, yüzdelik 60’a yüzdelik 28’lik nispeten anadan görme ticarete iri müşterek ayırt atmış durumda. Yani herhangi müşterek 10 insandan 6’sı, bu verim grubundaki alışverişini bundan böyle e-ticaretten yapıyor. e-ticaretin alışılmış alışverişi geçmiş olduğu müşterek bambaşka kol ise oyuncak alışverişleri. Oyuncak alışverişinin yüzdelik 39’u e-ticaretten yapılırken, bu ürünlerde alışılmış ticaretle meydana getirilen alışverişlerin payı da yüzdelik 37 ile e-ticaretin peşinde artmış durumda.”

"Kitap satılmasında en baş döndürücü yükseliş gözlenen civar 3 il Uşak, Mersin ve Rize”

Yüksel Eminoğlu, enfrastrüktür desteği sağladıkları Türkiye’deki e-ticaret platformlarından meydana getirilen eser alışverişlerine ilişkin şimdiki sayılara da değinerek, bu senenin orak ayı ve ağustos aylarında sabık senenin ayrımsız zamanına layıkıyla evren klasiklerinin satılmasında yüzdelik 73 artma yaşandığını bildirdi.

Eylül ayında ise sınava tedbir ve yetişek dayanaklık etmek kitapları satışının yükseldiğini, sabık senenin ayrımsız ayına layıkıyla yüzdelik 39 artma görüldüğünü tamlayan Eminoğlu, “Online eser satışları temmuz-ağustos rakamlarıyla yaz zamanında tatilde evren klasiklerinin okunduğunu gözlemleyebiliyoruz. Eylülde ise okulların açılması ve amme personel sınavlarıyla baş başa yetişek dayanaklık etmek kitapları satılmasında artma var. Kitap satılmasında en baş döndürücü yükseliş gözlenen civar 3 il ise yüzdelik 67’lik artma oranıyla Uşak, yüzdelik 64 ile Mersin ve yüzdelik 61 ile Rize.” değerlendirmesinde bulundu.

Eminoğlu, Kovid-19 salgınının etkisiyle Türkiye’de e-ticaret harcamalarının yüzdelik 45 arttığının görüldüğünü, küsurat muamele hacimleriyle baş başa online ticarette data güvenliğinin de en ehemmiyetli konulardan birisi biçimine geldiğini aktardı.

Online ticaret platformlarında küsurat muamele sayılarıyla baş başa data güvenliği altyapısının sağlanmasının ehemmiyet taşıdığını vurgulayan Eminoğlu, "Veri hırsızlığı gayeli girişimlerin hedeflerinin yüzdelik 90 oranında KOBİ'ler bulunduğunu görüyoruz. Bu nedenden asayiş altyapısının kurulmasında henüz itinalı olmaları şirketler düşüncesince dirimsel ehemmiyet taşıyor. Bu süreçte Projesoft adına Türkiye’nin civar PCI DSS Level 1 arsıulusal valör sertifikası mevcut e-ticaret altyapısını sunuyoruz. İşletmelerin online ticaret asayiş altyapılarını, hepsi dünyanın ikrar etmiş olduğu standartları barındıran sistemlerimizle kurarak Türkiye’de e-ticaretin emniyetli gelişime ulama sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ