USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Hizbullah Lübnan'ı uyuşturucu merkezine dönüştürmekle suçlanıyor

İddialara mucibince Lübnan ve Suriye'de elinde tuttuğu alanlarda captagon hapı yapım yazar Hint keneviri eken Hizbullah, Lübnan'ın kâffesi gümrük kapıları ve limanlarını uyuşturucu sevkiyatı düşüncesince kullanabiliyor.

Hizbullah Lübnan'ı uyuşturucu merkezine dönüştürmekle suçlanıyor
25-11-2021 12:39
Beyrut

Hizbullah'ın, büyüklük otoritesinin cılız olması, bedava muvasala sağlamış yer aldığı limanlar ve elinde tuttuğu alanlarda kurduğu tesisler suretiyle Lübnan'ı uyuşturucu üretimi ve sevkiyatının merkezine dönüştürdüğü encam sürülüyor.

Başta Suudi Arabistan iktisap etmek neredeyse Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt ve Bahreyn 29-30 Ekim'de Lübnan ile kâffesi diplomatik ilişkileri kestiklerini duyurmuştu.

Körfez ülkelerinin Beyrut ile ilişkilerini kesmesinin peşindeki anne nedenler ortada İran-Suudi Arabistan arasındaki lehçe savaşma ve Lübnan'dan bahis konusu devletlere ihraç edilen uyuşturucu arsa alıyor.

Riyad'a gereğince Lübnan'ın kâffesi gümrük kapıları ve limanlarını ele nâkil Hizbullah, istediği biçimde dünyaya uyuşturucu sevkiyatı yapabiliyor.

AA muhabiri, Körfez ile Lübnan arasındaki ilişkilerin kopmasına sebebiyet sağlayan Hizbullah'a ilgili yer aldığı kanıt edilen ve Lübnan'da yapım edilen captagon hapı ile Hint keneviri ekimi kendisince hükümet yetkilileri ve uzmanlarla görüştü.

Uyuşturucu merkezine dönüşen Bekaa Vadisi

Ülkenin mükemmel itidalli kesiminde arsa meydan Bekaa Vadisi, Baalbek vilayetine müteallik borda bordaya bölge. Çoğunlukta Şii ve Sünni Araplar ile beş on Hristiyan'ın durma etmiş yer aldığı Bekaa Vadisi'nde düzenlilik kontrolü ortada Lübnan ordusu ve polisinde olsa da buradaki en çalışan yan Hizbullah ve onun milisleri.

Bekaa'nın yanı esna Hizbullah'ın uyuşturucu istihsal merkezi yer aldığı kanıt edilen borda bordaya apayrı arsa Hermel bölgesi.

Bu dü bölgedeki çiftçiler, senelerdir rastgele borda bordaya engellemeye yahut cezai yaptırıma sunulan kalmadan şen borda bordaya biçimde uyuşturucuda kullanılmak neredeyse Hint keneviri ekiyor.

Lübnan İçişleri Bakanlığına müteallik İç Güvenlik Kurumunda 37 sene fariza yaptıktan sonradan tekaüt bulunan Tümgeneral Naci Malayib, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Bekaa ve Hermel'de imal edilen Hint kenevirinin birtakım işlemlerden sonradan Hizbullah çeşidinden uyuşturucu namına sektöre sunulmuş yer aldığı söyledi.

Hint kenevirinin yanı esna uyuşturucunun anne maddesi bulunan afyon ve "fakirlerin kokaini" namına deyim edilen captagon haplarının üretiminin de Hizbullah'ın elinde tuttuğu alanlarda yapıldığını tamlayan Malayib, "Devlet güçlerinin oluşturduğu düzenlilik boşluğundan ötürü Hizbullah, başta Lübnan ve Suriye sınırı üstünde hem ilk teşrin bununla beraber uyuşturucu ticareti yapıyor." ifadelerini kullandı.

Captagon haplarının Suriye sınırı üstünde Hizbullah'ın elindeki alanlarda ferah ferah yapım edildiğini aktaran Malayib, Hizbullah'ın Suriye'de imal edilen uyuşturucuyu resmi yada gayriresmi intikal noktalarından Lübnan'a soktuğunu ve arkası esna Beyrut Limanı'ndan mergup ülkeye gönderme ettiğini kaydetti.

Malayib, "Avrupa, Afrika ve Körfez ülkelerine revan hapların depar belgesi noktasının Lübnan yer aldığı aşırı belirgin ve aşina borda bordaya gerçek." dedi.

Lübnan Tarım Bakanı Abbas Hacı Hasan, 15 Kasım'da AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Bekaa Vadisi'nde imal edilen Hint keneviri düşüncesince "yeşil altın" benzetmesi yaparak bilvasıta namına kenevirin bu alanda üretildiğini bildirme etmişti.

Hasan, Hint kenevirinin uyuşturucuda değil tababet ve uran sektöründe kullanılması düşüncesince çiftçilere lisans verilmesi emekleri yapıldığını belirtmişti.

Tarım Bakanı'na gereğince Lübnan'da 1 bilyon dolarlık dirimlik getirebilecek borda bordaya Hint keneviri ekimi potansiyeli uydurma konusu.

İsminin açıklanmasını istemeyen Lübnan İçişleri Bakanlığından fevk düzem borda bordaya çıkışlı ise halihazırda kenevirin ağız ağıza haram olduğunu, ekilen kenevirin imha edilmesi gerektiğini, fakat büyüklük otoritesinin olmaması dolayısıyla karışma edilemediğini söyledi.

Bekaa'daki Hint kenevirinin kilosu 400 dolar

Orta Doğu'daki nice diyar kabil Lübnanlı çiftçiler de yağışsızlık ve küsurat yağışsızlık dolayısıyla az su tüketen ve geliri efdal ekincilik ürünlerinin ekimine yöneliyor.

Bekaa Vadisi'ndeki çiftçilerin verdiği bilgilere gereğince bu alanda en dobra yetişen ekincilik ürünleri ortada kendir de arsa alıyor. Yılda hemen 3 kez sulanan kendir düşüncesince rastgele borda bordaya kemre de kullanılmıyor.

Vadide cemaat yer aldığı toprak üstünde kendir eken Lübnanlı Hristiyan dikici George Fahuri, "Hint kenevirinin kilosu tarlada averaj 400 dolar fakat taşınmazlar dışına çıkınca bu paha 3 bin dolara ulaşıyor." dedi.

Keneviri kime, ne sattıklarına müteallik soruya Fahuri, "Uyuşturucu tacirleri, çiftçilerden keneviri uzlaştırıcı kanalıyla alıyor. Kimse onlarla linke geçmiyor." cevabını verdi.

Fahuri, çiftçilere kendir üretimi düşüncesince yasalı müsaade verilmesi biçiminde kilosunun bin dolara yükseleceği, çiftçinin de hem uyuşturucu düşüncesince kendir ekmeyeceği bununla beraber şimdi aşırı mal kazanacağı yorumunu yaptı.

Hizbullah ve Suriye rejimin Captagon tesisleri

Lübnan'da levent boylu senelerdir Hizbullah'ın uyuşturucu ile ilişkisini araştırıp türlü makaleler yazan gazeteci Tony Boulos, Hizbullah'ın uyuşturucuyu hemen Lübnan'da değil Suriye'de elinde tuttuğu alanlarda de ürettiğini söyledi.

Boulos'a gereğince Hizbullah Lübnan'daki kara, bahir ve iklim limanlarındaki tesirini kullanarak uyuşturucu trafiğinde lehçe namına ehemmiyetli borda bordaya biçim oluşturuyor.

Suriye ve Lübnan'da imal edilen yahut yapım edilen uyuşturucunun bedava borda bordaya biçimde paketlenip Beyrut Limanı'ndan dünyanın rastgele borda bordaya noktasına bahir yolu ile gönderme edilebildiğini tamlayan Boulos, "Lübnan'dan paketlenen uyuşturucu giysi yahut ekincilik ürünü namına limandan yola çıkarılıyor. Lübnan'dan Körfez ülkelerine ihraç edilen ekincilik ürünlerinin takibini yapabilecek borda bordaya yan yok. Bu gümrükler onların (Hizbullah'ın) denetiminde. Lübnan belirgin borda bordaya biçimde uyuşturucu trafiğinin merkezine dönüşmüş vaziyette. Bunun indinde Suriye de var. Suriye diyeti ve Hizbullah bu mevzuda dü ehemmiyetli ortak." ifadelerini kullandı.

Captagon üretimi dair Hizbullah'ın aşırı encam borda bordaya ölçüde bulunduğunu aktaran Boulos, "Hizbullah, derman yahut ekincilik ürünü ismi altında ithal etmiş yer aldığı kaba konu ile Lübnan'ın değişik bölgelerinde kurduğu denetimsiz tesisler yahut ıvır zıvır işletmelerde hapı üretiyor. Hizbullah, hapın üretimi düşüncesince muktezi bulunan kâffesi işleyim parçalarını da aşırı şen borda bordaya biçimde ithal ettirebiliyor." dedi.

Hizbullah'a ilgili komprime istihsal merkezlerinin hemen Bekaa Vadisi ile hudutlu olmadığını kaydede Boulos, "Lübnan'ın yanı esna Suriye'deki birtakım bitim yerleri de Hizbullah'ın elinde. Bu yerler yöntemince uyuşturucu düşüncesince 'serbest pazar' kabil fonksiyon görüyor. Orada imal edilen uyuşturucu rastgele borda bordaya denetime yayımcı yapılmaksızın Lübnan'a sokuluyor ve mükemmel tersi borda bordaya gidiş geliş de uydurma konusu." diyerek konuştu.

Suudi Arabistan'ın Beyrut Büyükelçisi Velid el-Buhari, Nisan 2021'de meydana getirdiği açıklamada, akıbet 6 yılda Lübnan'dan 600 milyon uyuşturucu hapının Suudi Arabistan'a girmek istendiğini belirtmişti.

Lübnan İç Güvenlik Teşkilatından tekaüt Albay Adil Maşmuşi, mayıs ayında katılmış yer aldığı borda bordaya göstergeç programında, Lübnan'da Hizbullah'ın denetimindeki alanlarda kısaca 20 sayı captagon komprime istihsal tesisi bulunmuş yer aldığı bilgisini vermişti.

Hizbullah'ın captagon ile ilişkisinin Suriye'de 2012'de yarık sağlayan iç savaşla başladığı anlatım ediliyor.

ABD merkezli belirgin kaynaklara gereğince şimdi evvel hiperaktivite bozukluğu ve depresyona huzur borda bordaya derman beğenilen hap, Hizbullah'ın 2012'deki Suriye savaşına karışan olmasıyla baş başa imal edilmeye başlandı.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisinden (UNODC) bilirkişi Thomas Pietschmann, 25 Ekim'de BAE merkezi The National News'e meydana getirdiği açıklamada, Lübnan ve Suriye'nin akıbet senelerde bölgenin en şişman captagon üreticisi biçimine dönüştüğünü söylemişti.

Hizbullah Güney Amerika'daki Lübnan diasporasından yararlanma ediyor

Resmi sıfır verilere gereğince Lübnan asıllı kısaca 5 milyon ad Güney Amerika'daki değişik devletlerde durma ediyor.

ABD ve Avrupa ülkelerinin narkotikle savaşım servislerinin faklı tarihlerde paylaşmış yer aldığı raporlara gereğince Hizbullah'ın hemen Orta Doğu'da değil Güney Amerika'ya uzanan borda bordaya uyuşturucu bağlantısı uydurma konusu.

Raporlar, Hizbullah'ın "üç sınır" namına deyim edilen Paraguay-Arjantin-Brezilya kabil devletlerde durma fail Lübnan asıllı şahıslar üstünden uyuşturucu sevkiyatı ve ticaretine karışma olduğuna ayraç ediyor.

Lübnanlı gazeteci Boulos da Hizbullah'ın uyuşturucu ağının Güney Amerika'ya derece uzandığı kanaatinde.

Güney Amerika'dan mevrut uyuşturucunun bahir yolu ile doğrudan Beyrut Limanı'na indiğini tamlayan Boulos, "Beyrut Limanı'ndan kolaylıkla Suriye-Irak ve İran'a vasıl uyuşturucu şimdi sonradan Asya ülkelerine naklediliyor. İran ve Hizbullah düşüncesince uyuşturucunun Suriye ve Irak üstünden gönderme edilmesi ince kolay. Irak Hizbullah'ı da bu işin içinde." dedi.

Hizbullah uyuşturucu ithamlarını reddediyor

Hizbullah'ın uyuşturucu ticaretiyle ismi akıbet namına Haziran 2020'de İtalya'da borda bordaya limanda ele geçirilen 85 milyon captagon hapı ile anıldı.

İtalyan yetkililer, hapların Suriye kökenli bulunduğunu ve Hizbullah'ın da işin zarfında arsa aldığını anlatım etmişti.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ise Ocak 2021'de meydana getirdiği açıklamada, kendilerine yöneltilen suçlamaları reddederek uyuşturucu imalatı, ticareti ve kullanması dair tutumlarının kupkuru bulunduğunu dile getirmişti.

Bununla baş başa Amerika Federal Soruşturma Bürosunun (FBI) 1994'teki Hizbullah belgelerine gereğince dayandırılan raporlarında Hizbullah'ın önde mevrut ilmek adamlarının, milislere, "düşmanlara huzur borda bordaya savaşın parçası namına Batılı devletlere uyuşturucunun satılması ahlaki bildirme edilebilir" söylediği savunuluyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ