USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Hollanda'da manevi rehberler hastaların otama süreçlerine yardım sağlıyor

Hollanda'da hastanelerdeki manevi kösemenlik birimlerinde memur uzmanlar, diyanet ve liberalizm ayrımı olmadan esenlik personeline ve hastalara manevi dayanak vererek otama süreçlerine ulama sağlıyor.

Hollanda'da manevi rehberler hastaların otama süreçlerine yardım sağlıyor
05-01-2023 14:08
Amsterdam

Amsterdam Üniversite Hastanesinde etkin manevi rehberler, AA muhabirine mesleklerini, görevlerini ve hastalara sağladıkları desteği anlattı.

Uzmanlar, hastanede vazifeli manevi rehberlerin, herhangi ortak inançtan hastaya dayanak noktası olabildikleri neredeyse hastaların da tercihlerine gereğince muhtemelen ortak inançla ait kılavuzluk desteği alabildiklerini belirtti.

Utrecht Üniversitesinde ilahiyat eğitimini bütünleyen Protestan Papaz Hugo Vlug, 12 senedir bire ortak hastanede fariza yaptığını ve bu süreçte hassaten Protestan Hristiyanlar peyda eylemek neredeyse nice dinden ve inançtan insana manevi dayanak noktası verdiğini anlatım etti.

Kökeni dini pratiklere dayanıyor

Hastanelerdeki manevi rehberliğin kökeninin dini pratiklere dayandığını kaydeden Vlug "Manastırlardaki bazısı görevliler, doktorculuk vazifesini üstlenerek hepsi inançlardan hastalara bakım veriyordu." dedi.

Vlug, 15. ve 16. yüzyılda kiliselerin birlikte hastanelerin bulunduğunu belirterek, "Sekülerlikle hastaneler çağcıl otama yöntemleriyle hastaları otama etmeye başladı. Din ve ilmek adamları da şahıslara iane ika ümidi ve sorumluluğunu kiliselerin tarafındaki hastanelerde değil, devletin çağcıl hastanelerinde alegori getirmeye başladı." sanarak konuştu.

Hollanda'da 1988 senesinde öneri edilen yasayla hepsi hastane ve esenlik merkezlerinde değişik inançlardan manevi rehberlerin istihdam edilmesinin önünün açıldığını özetleyen Vlug, "Yasanın bildirme edilmesiyle 24 saatten ortak tomar hastane ve esenlik müesseselerinde artan hepsi ilmek ve inançtan olanlara ve inançsızlara işlev verici manevi kılavuzluk mesleğinin yasalı dayanağı oluştu." ifadelerini kullandı.

Sağlık çalışanı ve aileler de yararlanıyor

Yolu hastaneden sabık her insana manevi kılavuzluk desteği verdiklerini tamlayan Vlug, "Üç halde işlev veriyoruz. Birincisi, hastane koridorlarında emsal geldiğimiz ve aşırı endamsız müddet görüşebildiğimiz kişiler. İkincisi, hastanedeki esenlik personeli, bu şahısların de manevi rehberliğe gereksinimleri oluyor. Üçüncüsü ise hastalar." biçiminde konuştu.

Vlug, hastaların ihtiyacına gereğince konuşma sıklığını belirlediklerini dile getirerek, "Duruma gereğince haftada ortak yada biraz defa, bazısı bir takım de aşırı henüz kalın görüşüyoruz. Gerektiğinde hem etibba tıpkı zamanda ailelerle ortak araya gelmiş olarak ağır ahlak bilimi bilimi ikilemleri çözmeye çalışıyoruz." bilgisini paylaştı.

"İnsanlar, güç hallerde arayışa giriyor"

Vlug, "İnsanlar, ağır hastalıklara yakalandığında ve otama onları zorladığında ne denli farmason olsalar da arayışa başlıyorlar. Doktorların yetmediğini ve apayrı ortak güçlükle çıkarlarını iyileştirebileceğini umarak arayışa giriyorlar." dedi.

18 yaşındaki hastanın dizindeki kırıklık dolayısıyla cerrahi müdahale olması gerekirken ortak henüz ayak topu oynayamama ihtimali yüzünden ameliyatı reddetmesi üzerinde ebeveynlerinin kendisinden dayanak noktası istediğini tamlayan Vlug, "Çocuk, kansere karşın (dizinden) cerrahi müdahale olmamaya değişmeyen verdi ve bundan sonraları görevim aileye dayanak noktası vererek onları evlatlarının sonucuna hürmet göstermeye kandırma eylemek oldu." sanarak konuştu.

Hastalara hal sunmaktan çoğalma elden otama sürecinde dayanak noktası olduklarını dile getiren Vlug, "Tedavideki bir aşırı nesne bizlere dair değil, ego elden hastalara o an müstelzim desteği veriyorum." biçiminde konuştu.

"Kovid-19 sürecinde manevi desteğin önemi henüz kemiksiz ortaya çıktı"

Aynı hastanede kılavuzluk vazifesini sürdüren Adem Köse, Kovid-19 salgınında ortak güzel yalnızlaşan hastaların ailelerinden alamadığı desteği verdiklerini belirterek, "Kovid-19 sürecinde manevi desteğin önemi henüz kemiksiz ortaya çıktı." dedi.

Köse, hem hasta tıpkı zamanda aileye otama sürecinde "yol arkadaşlığı" yaptıklarını kaydetti.

Doktorların hasta yakınlarına vaziyeti açıklayacakları devir kültürel kodlara da makul akıntı eylemek hesabına manevi rehberlerden iane aldıklarını özetleyen Köse, "Bir taraftan hastalara ümitlerini kesmemelerini kaynak ediyor, öteki taraftan ailelerine afsun etmeleri ve herhangi ortak hale tedarikli olmalarını talkın ediyorduk." biçiminde konuştu.

Tüm inançlar düşüncesince perestiş sektörü bulunuyor

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden izinli bulunan ve eğitimini Vrije Amsterdam Üniversitesinde sürdüren manevi rehber Tuba Karanfil, hastanede hepsi liberalizm grupları düşüncesince hususi perestiş alanlarının bulunduğunu belirterek, "İçine dönmek, Allah'ı adlandırmak ve ruhi sükunete iktiran yapmak arzu edenler buraya geliyor." dedi.

Karanfil, "Bazen hasta yada hemşirelerin talebiyle, bazısı bir takım de kendimiz odaları dolaşarak hastalara ulaşıyoruz. Selam verip 'Nasılsın?' niteleyerek başladığımız sohbetimizin içinde ne olduğu ağız ağıza ferdin o anki niteliğine bağlı. Hastanın ihtiyacına gereğince bazısı bir takım elden dinliyoruz, bazısı bir takım fıkıh ve liberalizm esaslarına dair sorularını cevaplıyoruz." sanarak konuştu.

Sadece Müslümanlara değil, nice değişik liberalizm ve kültürden hastaya manevi kılavuzluk desteği sağladıklarını kail Karanfil, "Bazı ahlak bilimi bilimi meselelerde doktorlar, hemşireler, manevi rehberler ortak araya geliyoruz ve hepsi hastaneyle bu arada çalışıyoruz. Doktorlar, hastaların dini kaygılarını idrak eylemek hesabına bedene yapacakları bazısı müdahalelerin fıkhi karşılıklarını bizlere danışıyor." dedi.

Karanfil, elden hastanede yatanlara değil, hassaten Kovid-19 salgınından sonraları evde bakım ve otama gören hastaların da evlerine tedricen manevi kılavuzluk desteği sunduklarını vurguladı.

Tedavisi tamamlanan bazısı hastaların iyileştikten sonraları da manevi desteği bitmeme yol açmak istediklerini tamlayan Karanfil, ortak hastanın manevi rehberlikten duyduğu memnuniyeti dile iletmek düşüncesince yıllar sonraları ailesiyle kendilerine teşekkürname ziyaretinde bulunduğunu anlattı.

Türkiye'de manevi rehberlik

Avrupa'da hassaten hastane ve hapishanelerde münteşir halde tanıdık manevi kılavuzluk hizmeti, 2003'ten beri Türkiye'de de Diyanet İşleri Başkanlığının Din Hizmetleri Genel Müdürlüğüne dair fasile ve dini kılavuzluk bürolarınca veriliyor.

Bu bürolar, hassaten sosyal ve ferdî sorunların açığa çıkmış olduğu hastane, hapishane, huzurevleri ve mektepli yurtlarında bireylere sorunlarla başlangıç ika ve atasözü krizini çözmede manevi müşavirlik uygulamasıyla araştırma görevlisi olmayı amaçlıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ