USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İhracat artışını sürdüren Sakarya'daki makine endüstrisi 2022'den umutlu

Sakarya'da makine ve aksamları sektöründe sabık sene aut satımını 2020'ye gereğince yüzdelik 15,6 zait üreticiler, 2022'yi de faziletkâr ihracatla kapatmayı hedefliyor.

İhracat artışını sürdüren Sakarya'daki makine endüstrisi 2022'den umutlu
18-01-2022 13:06
Sakarya

Türkiye'nin ihracatında yüzdelik 2,46 paya erbap bulunan Sakarya, özellikle otomotiv kazanmak kadar kuvvetli ve kuvvetli dışı metaller, makine ve aksamları, iklimlendirme sanayi, kimyasal maddeler ve mamulleri ve nice sektördeki üretimiyle iklim ekonomisine çelim katıyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, sabık sene 152 iklim ve 9 başıboş alana 5 bilyon 99 milyon 790 bin dolarlık ihracat işleyen Sakarya'dan en aşkın aut satış meydana getirilen kalemler ortada 56 milyon 260 bin dolarla makine ve aksamları sahası arazi aldı.

2020'deki 48 milyon 664 bin dolarlık aut satımını sabık sene yüzdelik 15,6 zait sektör, iklim ekonomisine yardım sağlamayı sürdürüyor.

"Avrupa'ya ağırbaşlı ihracat yalan konusu"

Sakarya Makina İmalatçıları Birliği (SAMİB) Başkanı Turgay Çelik, AA muhabirine, 2021'de Kovid-19 salgını ve gezi kısıtlamalarına karşın kentten ekleme kıymeti erdemli makine ve mamüllerin ihraç edildiğini söyledi.

Makine üretiminin Sakarya'da eskilere dayandığını özetleyen Çelik, "Sakarya'dan dünyanın herhangi müşterek kısmına fakat Avrupa'ya ağırbaşlı ihracat yalan konusu. Avrasya, Afrika da var. Şu an dünyanın ne kısmına giderseniz müşterek Türk'ü, Sakaryalı sanayicisini görüyorsunuz. Şu anda Avrupa pazarında dobra konumdayız. Asya bölgelerine, Hindistan'a besin makineleri gönderiyoruz." dedi.

Çelik, kentten taşınmazlar dışına otomotiv haricinde paketleme, ambalaj, değişmez ve robotik makineler de gönderdiklerini belirterek, düzem farkı ve ekonomideki dalgalanmalara karşın 2022'den beklentilerinin erdemli bulunduğunu anlattı.

"2022'yi erdemli ihracatla kapatacağımıza inanıyorum"

Sakarya'ya envestisman talebinin aşkın olduğunu, makine sanayicisinin isteğini karşılayabilmek düşüncesince Doğu Marmara Makina İmalatçıları İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde çalışmaların sürdüğünü aktaran Çelik, "2022 senesinde geri hizmet ve tedbir zincirine havadan erişilebilirliği avantajıyla hem defans endüstri hem havacılık sanayisindeki şirketler Sakarya'ya geliyor. Sakarya'nın 2022 ihracatında, hedefin hesabına çıkacağı iddiasındayım." değerlendirmesinde bulundu.

SAMİB Sakarya Makine Topluluğu ismi altında kalifiye öge yetiştirilmesi amacıyla kurmuş oldukları eğitim, kariyer merkezlerine de yer veren Çelik, "Burada ihracat potansiyelimize karşılık özgülemek düşüncesince kalifiye elemanları anık duruma getiriyoruz. 2021'i pandemiye karşın ihracatı artırarak kapattık. 2022'yi herhangi müşterek şeye karşın erdemli ihracatla kapatarak iklim ekonomisine yardım vereceğimize inanıyorum." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ