USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İhtisas OSB'lerle sayısal tarım ve besin ekosistemi oluşturuluyor

Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri (TDİOSB), Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyumlu, sayısal tarım ve besin ekosisteminin oluşturulmasına olanak sağlarken 50 bin insana de iş kapısı olacak.

İhtisas OSB'lerle sayısal tarım ve besin ekosistemi oluşturuluyor
05-03-2022 12:09
Ankara

Tarım sektöründe mamüllerin ekleme değerinin artırılması, pazarlanması ve istihdama ulama sağlanmasının önemi dünyada tedricen artıyor. Türkiye'de de tarımın kalkınma hedeflerinde öngörülen seviyeye çıkarılması düşüncesince değme bölgede derin emek vermek yapılıyor.

AA muhabirinin Tarım ve Orman Bakanlığından edinmiş olduğu bilgiye göre, tarım dalında yatırımcılar düşüncesince altyapısı tamam TDİOSB'ler kuruluyor.

Bu OSB'ler lazım bulundukları bölgelerdeki fonksiyonu gerekse diyar üretimine sağlamış olduğu ekleme bedel dolayısıyla tarım alanının geliştirilmesinde ehemmiyetli birlikte antipatik çelim kendisine görülüyor.

Türkiye'nin bu açıdan gizil sunma fail değme köşesinde TDİOSB projelerinin geliştirilmesine ve bu planların desteklenerek diyar tarımına ve ekonomisine kazandırılmasına bitmeme edilmesi planlanıyor.

Türkiye'nin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile 14 Şubat'ta imzaladığı Tarımsal İşbirliği Üzerine Mutabakat Zaptı, bu bölgede apayrı birlikte ülkeyle meydana getirilen teşrikimesai ve uran yardıma sağlam dokuma ediyor.

13 jeotermal TDİSOB projesi

Bakanlık, tarım alanının arsıulusal rakiplik enerjisini tasarruf etmek önünde 31'i hayvansal, 24'ü nebati istihsal edinmek kıl payı 38 ilde 55 TDİOSB projesi yürütürken, nebati istihsal mevzulu planlar zarfında 13'ü jeotermal kaynaklı limonluk TDİOSB projesi de bulunuyor.

TDİOSB projeleri ortada seracılık, bezgi bitkileri-çiçekçilik, tohumculuk, tıbbi ve hoş kokulu bitkiler, göveri ve sonuç yetiştiriciliği hikayelerinde işletmelerin kurulması ve bu üretimin işlenmesine müteveccih tesisler, kurutma tesisi ve itici iklim depolarının planlanması da arsa alıyor.

Ayrıca kocabaş motorin ve besi sığırcılığı hikayelerinde işletmelerin kurulması ve buralardaki üretimin işlenmesine müteveccih kombina, et bütünleşmiş tesisi, mandıra, motorin el işi tesisi, taraf endüstri kendisine olta fabrikası, uzvi basma tesisi, basma gazı kıl payı tesislerin de ele katılması planlanıyor.

50 bin nefis istihdam potansiyeli

TDİOSB'lerde faaliyete sabık 850 istihsal parselinde kestirmece 5 bin isim istihdam edilirken, kâffesi istihsal parsellerinin faaliyete geçmesiyle toplamda 50 bin nefis istihdam sağlanması öngörülüyor.

Faaliyette bulunan ve doğacak çağda faaliyete geçecek TDİSOB'lerde salname 150 bin titrem et, 250 bin titrem göveri üretilmesi hedefleniyor.

Bugüne denli Tarım ve Orman Bakanlığı envestisman programında arsa düzlük TDİOSB'lere akan fiyatlarla 500 milyon liralık enfrastrüktür kredisi sağlandı.

Bakanlık güven yardımıyla 17 bin 300 dekar büyüklüğünde, 7 TDİOSB Projesi'nin yol, içmece suyu, kanalizasyon, rahmet suyu, canlılık kıl payı enfrastrüktür inşaatı tamamlanarak hizmete sunuldu.

Tesislerde en dünkü ve kompetitif analizör sunulacak

Mersin-Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, AA muhabirine mevzuya bağlı değerlendirmelerde bulundu.

Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyumlu, sürdürülebilir üretime dayalı, sayısal tarım ve besin ekosistemini oluşturduklarını tamlayan Balta, DigiGreenFoodValley markasıyla sertifikalı mahsul ihraç ederek önce aşamada salname 250 milyon dolar döviz geliri sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Balta, "Bu tesislerde en dünkü ve kompetitif çözümleri birlikte araya getirerek kâffesi sanayicilerin faydalanabileceği kuma işlev sahası oluşturacağız." dedi.

Gül Akyürek Balta, TÜİOSB yerleşkesi zarfında mensur edecekleri DigiGreenFoodTower ile kâffesi yatırımcılara dijitalleşme ve Yeşil Mutabakat danışmanlığı sağlayarak diyar ve evren yazışma projelerinde güreşçi köprüsü olacaklarını anlatım etti.

TÜİOSB'nin birlikte numara safha kendisine tahsisini tamamladıkları 70 endüstri parselinin bulunmuş olduğu 180 hektarlık bölgede toprak kodifikasyon ve defa çalışmalarının sonuna geldiklerini tamlayan Balta, şunları kaydetti:

"İçme ve istimal suyu, şebeke şebekesi, atılan su özleştirme tesisi ve erke altyapısını dört başı mamur kendisine hazırlamış olduğumuz Türkiye'nin dünkü çocuk endüstri üssünde altyapısı güçlü, çağcıl ve emniyetli istihsal merkezlerinin inşaatlarının haziran ayında başlamasını planlıyoruz. Ülkemizde OSB'ler özellikle edinmek kıl payı çevreye duygulu ve sayısal istihsal merkezlerinin çoğalmasını istiyoruz. Bunun düşüncesince de bu bölgede tecrübelerimizi paylaşmaya hazırız. Çünkü bu cins uygulayım bilimi derin ve sayısal ağırlıklı istihsal bölgelerinin sayısını artırabilirsek hem ülkemizin kaynaklarını çalışan kendisine kullanmış olacağız bununla birlikte ülkemize kazandıracağımız dövizle 'cari bariz değil akan çok verici diyar olma' hedefine ehemmiyetli ulama sağlayacağız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ