USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

IKBY Meclis Sekreteri Kahveci, Türkmenlerin temsiliyetinin arttırılması icap ettiğini söyledi

Muna Kahveci, "Türkmen milletine ikinci ulus namına acep 5 iskemle kâfi mi? Hayır. Hristiyanların üçüncü ulus namına 6 sandalyesi var. Bizim ise ikinci ulus namına 5 sandalyemiz var. Bu endaze doğrusu lüzum istemez yanlış." dedi.

IKBY Meclis Sekreteri Kahveci, Türkmenlerin temsiliyetinin arttırılması icap ettiğini söyledi
09-03-2022 12:13
Erbil

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Meclis Sekreteri Muna Kahveci, IKBY Meclisinde Türkmenlere ayrılan 5 iskemle kotasının çıtırbom bulunduğunu ve hükümet kurumlarında Türkmenlere yüzdelik 30 temsiliyet verilmesi anlamında projeleri bulunduğunu belirtti.

Türkmen açık oturum Kahveci, IKBY'deki mebus seçimleri, Türkmenlerin Meclisteki kotası ve bölgedeki temsiliyetine bağlı AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Kahveci, IKBY Başkanı Neçirvan Barzani'nin kararnamesiyle 1 Ekim 2022'de yapılmasına değişmeyen maruz seçimlerin vaktiyle gerçekleştirilmesini desteklediklerini söyledi.

Seçimler düşüncesince tedarik yapılması ve bunun düşüncesince de seçme komisyonunun tekrardan enerjik bir duruma getirilmesi icap ettiğini kaydeden Kahveci, 9 üyeli komisyondaki 2 örgen boşluğunun da doldurulması gerektiğine ayraç etti.

Kota sisteminin değiştirilmesi Türkmenlere ve Hristiyanlara dokunca verir

Kahveci, komisyonun enerjik bir duruma getirilmesi düşüncesince Meclisteki partilerle toplantılar yapıldığını belirterek, "Bir grup, seçme komisyonu enerjik yapılmaksızın seçme yasasının baştan gözden geçirilmesi icap ettiğini belirtiyor, ikinci kadro ise yasada dava olmadığını ve alışılagelen müşterek biçimde bitmeme ettirilmesi icap ettiğini söylüyor." sanarak konuştu.

Seçim komisyonu mevzusunun hala tartışıldığını aktaran Kahveci, IKBY Meclisindeki ekalliyet kotalarının azaltılması yönündeki tartışmalara bağlı de değerlendirmelerde bulundu.

Kahveci, birtakım siyasal partilerin "kota sisteminin kusur biçimde kullanıldığı" nedeni öne sürülerek seçme yasasının değiştirilmesini istem ettiğini belirterek, kota sisteminin değiştirilmesi biçiminde Türkmenler ve Hristiyanlara şişman dokunca dokunacağını vurguladı.

"(IKBY'deki) Bütün müesseselerde de Türkmenlere toprak verilmesi lazımdı"

Şu anne derece kota sistemini bozukluk istediklerine ilişikli değerlendirmede bulunan Kahveci, şunları söyledi:

"Çünkü alanda başta Erbil'de, Duhok'ta ve Süleymaniye'de şu anne derece Türkmen milletinin istediği kabil o görevler şimdi verilmemiş. Başbakan Yardımcılığını istedik. Bölge Başkanlığının Konseyi'nde Türkmen Temsilcisi olması lazımdı. Artı dört başı mamur müesseselerde de Türkmenlere toprak verilmesi lazımdı. İster müşavirlik lazım umumi müdürlük, hepsi bölgelerde kılıç onları istedik. Bize hemen müşterek bakanla bu kabineye katılmaya okazyon verilmiş."

111 milletvekilinin bulunmuş olduğu IKBY Meclisinde Türkmenlere ayrılan 5 kotaya bağlı de Kahveci, "Türkmen milletine (IKBY'de) ikinci ulus yerine acep 5 iskemle kâfi mi? Hayır. Hristiyanların üçüncü ulus yerine 6 sandalyesi var. Bizim ise ikinci ulus yerine 5 sandalyemiz var. Bu endaze elhak lazım istemez yanlış." ifadelerini kullandı.

Seçim yasası değişirse Türkmenlerin de projeleri olur

Kahveci, "seçim yasasının kesinlikle baştan gözden geçirilmesi gerektiği" anlamında ısrar edilirse, Türkmenler yerine kendilerinin de projelerinin olacağına dikkati çekti.

Türkmen siyasetçi, "Projemiz şu, 5 sandalyenin arttırılması lazımdır. Eğer Anayasa yazımına başlanırsa, hükümetin dört başı mamur kuruluşlarında yüzdelik 30 barajı yerine Türkmenlerin orada görevlerinin belirleme edilmesi lazımdır. Kim olursa ehemmiyetli değil. Hangi partiden olursa ehemmiyetli değil. mühim bulunan Türkmen vatandaşıdır." sanarak konuştu.

"Türkmen hanımına uyanıklık gösterilmesi önemli"

Kahveci, IKBY'nin bulunan kabinesinde başta Türkmenlere uyanıklık gösterildiğini belirterek, "İlk el Meclis Başkanlığı Sekreterliği görevine müşterek Türkmen eş tayin edildi ve ayrımsız vakitte evvel el Oluşumlardan Sorumlu müşterek icra vekili Türkmenler düşüncesince tahsis olundu. Bu da Türkmenlerin şişman başarılarını göstermektedir." şeklinde konuştu.

Aynı vakitte Türkmen Reform Partisi Başkan Yardımcısı da bulunan Kahveci, 1995 yılında siyasete başladığını ve bu müddette Türkmen hareketinin gençlik, mektepli ve eş birimlerinde de toprak aldığını aktararak, "Türkmen hanımına uyanıklık gösterilmesi hem evren halkoyu hem de bizim düşüncesince aşırı önemlidir." dedi.

IKBY Meclis Sekreteri pozisyonunda evvel el Türkmenlere fariza verilmesine bağlı ise Kahveci, "Hem Türkmenlerin ne derece güzel bulunduğunu vurgulama hem de müşterek Türkmen hanımının gitgide şimdi yüksek görevlere müstahak bulunmasına bağlı adımlar attık." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ