USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

IKBY'ye gereğince Federal Mahkemenin 'petrol gelirleri' sonucu Irak'ın geleceğini teh

IKBY Hükümet Sözcüsü Cotyar Adil, "Bu kararda IKBY'nin çıkarları gözetilmediği üzere Irak'ın geleceği de dikkate alınmamıştır. Çünkü burada siyasete bedel sağlayan birlikte değişmeyen verilmiştir." dedi.

IKBY'ye gereğince Federal Mahkemenin 'petrol gelirleri' sonucu Irak'ın geleceğini teh
21-02-2022 11:50
Erbil

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümet Sözcüsü Cotyar Adil, ihraç edilen arsa yağı gelirlerinin merkezi yönetime tasdik edilmesini öngören Irak Yüksek Federal Mahkemesi sonucuna bağlı AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Ülkedeki en efdal ilçe kurumu bulunduğu düşüncesince beceri yerine Federal Mahkeme kararlarına itiraz yolunun bağlı bulunduğunu kaydeden Adil, bununla birlikte, "IKBY hükümeti yerine mahkemenin verdiği sonucu reddediyoruz. Bu bizim düşüncesince benimseme edilemez eş boyut fakat Irak hükümetiyle bu mevzuya bağlı müzakerelerimizi sürdürüyoruz." sanarak konuştu.

Adil, mahkemenin almış bulunduğu kararın "anayasal oda boncuğu dayanağı olmadığını" ve IKBY'nin anayasadan kaynaklı yetkilerinin bu kararda delik arkası edildiğini savundu.

"Hazırladığımız kuma layiha değiştirildi"

Petrol ve gaz dosyasının baş döndürücü girişik eş iş bulunduğunu ve bu mevzuya müteallik Irak hükümetiyle daima değini şeklinde olduklarını tamlayan Adil, şunları söyledi:

"Bu çerçevede Şubat 2007'de Bağdat hükümetiyle Irak arsa yağı ve gaz kanun tasarısı hazırladık. Daha sonradan Irak hükümeti bu tasarıyı biricik yönlü yerine baştan düzenledi ve IKBY'nin anayasal hakları bulunmayan sayıldı. Konuya bağlı yaptığımız geçim uygulanmadı ve hazırlamış olduğumuz kuma layiha değiştirildi.

Irak Anayasasının 110. 111. ve 112. maddeleri açıkça eş halde Irak ve IKBY hükümetlerinin arsa yağı ve doğal gazla ilişik politika ve stratejiyi belirlemeleri ve geliştirmelerinden bahsediyor. Bu hemen Irak hükümetine değil dü hükümete de mevdu eş yetkidir. Anayasada bu mevzuda kuma izin verilmiştir."

"IKBY hükümeti acemi arsa yağı kuyularına envestisman yaptı"

Adil, emektar Irak Başbakanı Nuri Maliki zamanında ülkede arsa yağı ve gaz yasası çıkana derece dü tarafın da arsa yağı ve gaz dalında envestisman yapabileceği ait anlaştıklarını hatırlattı.

"Bu sebeple IKBY hükümeti acemi arsa yağı kuyularına envestisman yapmış oldu ve bunları geliştirdi." diyen Adil, anayasada Irak'ın bulunan kuyuları geliştirebileceğinin belirtildiğini, fakat acemi arsa yağı kuyularından bahsedilmediğini dile getirdi.

Adil, arsa yağı kuyularının keşfedilmesiyle ilişik arama-tarama emekleri özne kuruluşların kolektif çalıştıklarını kaydederek, "Masraflar bu arsa yağı şirketleri kabilinden karşılanıyor. Bu kapsamda keşfedilen kuyular da bu firmalar kabilinden işletiliyor. IKBY ile arsa yağı şirketleri ortada meydana getirilen anlaşmalar bu temelde imzalanıyor." ifadelerini kullandı.

"10 yıldır ertelenen bu davaya bağlı hastalık bu süreçte değişmeyen veriliyor?"

Adil, mahkemenin IKBY'deki arsa yağı ve doğal gazla ilişik kararını başta de zamanlama açısından "siyasi" gördüklerini dile getirdi.

Hükümet Sözcüsü, "Bu sorun 2012'den buyana mahkemede görüşülüyordu. 10 yıldır ertelenen bu davaya bağlı hastalık bu süreçte değişmeyen veriliyor? Şüphesiz ki bu beş altı faktöre bağlıdır ve beş altı siyasetçi boyutu vardır." sanarak konuştu.

Adil, "Bu kararda IKBY'nin çıkarları gözetilmediği kabil Irak'ın geleceği de dikkate alınmamıştır. Çünkü burada siyasete boy bos verici eş değişmeyen verilmiştir. Federal Mahkemenin almış bulunduğu bu kararın, Irak'ın siyasetçi geleceğini de tehlikeye atacağını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"Petrol anlaşması yaptığımız firmalar ve devletlere verdiğimiz laflara bağlıyız"

Federal Mahkeme yasasına müteveccih itirazları elan evvel de dile getirdiklerine dikkati çekici Adil, Irak'ın hepsi tarafların ittifakıyla yönetilmediği taktirde, bu durumun "farklı oluşumlar üstünde korku oluşturacağını" tabir etti.

Adil, sözlerinin sonunda, "Petrol anlaşması yaptığımız firmalar ve devletlere verdiğimiz laflara bağlıyız. Yaptığımız anlaşmalara bağlılaşım önceliklerimiz arasındadır. Yürüttüğümüz siyasete bulunan inancımız tamdır." dedi.

- Irak Yüksek Federal Mahkemesinin kararı

Irak Yüksek Federal Mahkemesinden 15 Şubat'ta çıkan kararda, "IKBY'deki arsa yağı ve gaz yasası, federal idare (Bağdat) anayasasına aykırıdır ve kanuni değildir." ifadelerine toprak verilmişti.

Kararda, IKBY hükümetine arsa yağı ve gaz ihracatı anlaşmalarında Petrol Bakanlığı ve Mali Denetim Divanına bilgelik hasretmek zorunluluğu getirilerek, "Bölgeden ihraç edilen arsa yağı gelirleri merkezi idare Petrol Bakanlığına tasdik edilmeli." ifadesi toprak almıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ