USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İklimlendirme sektörü 2021'i ihracat rekorlarıyla kapatmaya hazırlanıyor

İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Şanal, sektör adına sene sonu düşüncesince belirledikleri 5 bilyon dolarlık ihracat hedefini ilk teşrin kocaoğlan bakımından aştıklarını belirterek, "6 bilyon dolarlık ihracat engelini ise 22 Aralık'ta esbak bulunmaktayız." dedi.

İklimlendirme sektörü 2021'i ihracat rekorlarıyla kapatmaya hazırlanıyor
27-12-2021 11:39
Ankara

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal, AA muhabirine, iklimlendirme dalının çalışmalarına ve 2022 yılı hedeflerine bağlı değerlendirmede bulundu.

İhracattaki artışa ayraç fail Şanal, "Sektörün ihracatı Kasım 2020'ye uyarınca yüzdelik 34,8 artarken 2021 yılbaşından beri Türkiye ihracatından almış olduğu hisse yüzdelik 2,8 adına gerçekleşti. Ülkemizin ocak-kasım çağında ihracatının ithalatı gelecek payı yüzdelik 83,4 iken bire müşterek aylar ortada iklimlendirme sektörü ihracatının ithalatı gelecek payı yüzdelik 96,1'e yükseldi. Sektörümüz sene sonu düşüncesince koyduğu 5 bilyon dolarlık ihracat hedefini teşrinievvel kocaoğlan bakımından aştı. 6 bilyon dolarlık ihracat engelini ise 22 Aralık'ta esbak bulunmaktayız. Firmalarımız kâffesi coğrafyalarda ihracat atağında." niteleyerek konuştu.

Sektörün kâffesi ast verim gruplarında ihracatını artırdığına dikkati çekici Şanal, ocak-kasım çağında satışın en müşterek tomar yapıldığı devletlerin Almanya, Birleşik Krallık, İtalya, Fransa ve Romanya bulunduğunu söyledi.

Şanal, bu sektörün kilo başına ihracat ünite fiyatının 4,6 dolar adına gerçekleştiğini aktararak, "2021'i herhangi müşterek çeyrekte rekorlar kırarak tamamlıyoruz. Türk iklimlendirme sektörü kâffesi paydaşlarıyla gayret kesmeden çalışmaya bitmeme ediyor. Dünyanın herhangi müşterek coğrafyasında yaptığımız derin mesainin karşılığını alıyoruz." ifadelerini kullandı.

İhracatı hâlâ da artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Şanal, bu kapsamda emek harcamaları ticaretin taraf değiştirdiği ülkelerdeki fırsatları akıllıcasına çözümleme ederek yoğunlaştırdıklarını ve sektörü gerçekleştiren paydaşlarla mevzun akım ettiklerini bildirdi.

"209 şehir ve alana ihracat gerçekleştirdik"

Özellikle klima ve havalandırma alanında dünyanın istem etmiş olduğu ürünlere çabuk cevap verdiklerini dile getiren Şanal, şu değerlendirmede bulundu:

"Bekleyen ve proses zarfında askıya tahsil edilen kâffesi yatırımları halletmeye başladık. Yeni virüs tehditleri, iklimlendirme sistemlerinde toy dizaynların, toy mamüllerin ve yüzdelik 100 körpe façalı iklimlendirme sistemlerin kullanımının artacağını gösterdi. Biz de Ar-Ge ve inovasyon vizyonumuzla toy verim ihya dair çalışmalarımıza gayret verdik. 209 şehir ve alana ihracat gerçekleştirdik. Daha başlangıçta sıfıra benzeyen ihracatımız bulunan Barbados, Honduras, Gabon, Liberya kabilinden pazarlara 2021 yılı bakımından antre yaptık."

Şanal, Türk iklimlendirme dalının "split klima"daki istihsal kapasitesiyle Avrupa'da piyasa önderi olduğunu, kalorifer ve havlupan ihracatında ise evren önderi konumunda bulunduğunu aktardı.

Kombi, havalandırma ekipmanları ve elastiki diyar kanalları üretiminde dünyanın istihsal üssü olma uğrunda sakıncasız adımlarla ilerlediklerini kaydeden Şanal, şu biçimde bitmeme etti:

"Soğutma, tesisat, canlılık kabilinden öbür verim gruplarında da benzeri başarıları yakalamayı ve evren listesinde karşı 10'a girmeyi hedefliyoruz. Sektörümüz düşüncesince ihracatta müşterek numara tam toprak düzlük Avrupa Birliği (AB) devletleri ve öbür Avrupa devletlerinde piyasa payımızı hâlâ da çoğaltmak ve esaslandırmak istiyoruz. Bununla baş başa Latin Amerika, Kuzey Afrika, Rusya, Özbekistan ve Azerbaycan hakkında derin düzentileme yapıyoruz."

Sektörün dijitalleşme çalışmaları, sürdürülebilirlik, yöre duyarlılığı, erke verimliliği ve üniversite-sanayi teşrikimesai mevzularındaki duyarlılığı ve diyar değişikliğiyle mücadelede de ön plana çıktığını tamlayan Şanal, çevreci ve yenilenebilir erke kaynaklarının kullanımını artı tasarruflu mahsulat ürettiklerini anlattı.

"Gelecek sene Türkiye'nin aut tecim büyüklüğü artarak bitmeme edecek"

AB ülkelerinin karbon salınımını ıskat etmek düşüncesince gürlük değerleri faziletli mamüllerin kullanımını mecburi bir duruma getirdiğini hatırlatan Şanal, "Özellikle sıtma dalında toy çocuk çevreci ısı pompası kabilinden mamüllerin kullanılması isteklendirme ediliyor. Mümkün olduğunca tabii kavara yağı lambası lambası kaynaklı ısı üreticilerinden uzaklaşmanın hazırlıkları başladı. Bu gelişmeler doğrultusunda Avrupa'daki bulunan pazarımızı destek olmak düşüncesince ürünlerimizi toy kriterlere makul olacak biçimde ika çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Sektör adına toy tasarımları ve ürünleri sunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Şanal, İSİB adına bu sene gerçekleştirdikleri etkinliklere de dikkati çekerek, kasımda Antalya'da "Sektör Strateji Çalıştayı" gerçekleştirdiklerini, kabala pazarlarda doğurgan ve can alıcı müşterek satı ve marketing stratejisi hakkında konuştuklarını söyledi.

Gelecek sene Türkiye'nin aut tecim büyüklüğünün artarak bitmeme emesini öngördüklerini vurgulayan Şanal, şunları kaydetti:

"Küresel pazarlardaki payımızı çoğaltmak düşüncesince ihracatçılarımızla fuar katılımları, ticari astronomi faaliyetleri ve alıntı heyeti organizasyonları kabilinden sert baş döndürücü faaliyeti gerçekleştirirken bünyemizde kurduğumuz Dış Ticaret İstihbarat Merkezi ve Ürün Arama Motoru ile aydın ekleme değerimizi de artıracağız. Sektörümüz düşüncesince ulaşılabilirlik sınırlarını toptan kapsayıcılık modeline yöneltmek düşüncesince müşterek 'Global İletişim Stratejisi' üstünde çalışıyoruz. Bu stratejiyle bu sektörün toptan piyasalarda idrak ve öz saygı yolculuğunu herhangi müşterek manada müşterek fevk düzeye çıkarabilmeyi, ürünlerimizin maddesel ve bellik değerlerini artırabilmeyi hedefliyoruz. AB'nin karbon kombinezon mekanizmasının sektörümüze tesirleri dair icraat yapıyoruz. Sektörümüzün sürece apiko olması düşüncesince çalışıyoruz. Salgın hasebiyle aralık verdiğimiz fuar katılımlarımıza 2022'de gine başlayacağız. Sene süresince 20'ye benzeyen fuara ortaklık sağlayacağız. Sektörün en ehemmiyetli fuarlarından bir tanesi bulunan ve mart ayında Milano'da düzenlenecek Mostra Convegno Expocomfort'ta da birliğimizin girişimleriyle Türkiye 'partner ülke' olacak. Sektörümüzün toy devirde kâffesi evren düşüncesince üstlendiği fariza dair biz baş döndürücü bilinçliyiz. Dünyanın havasını hâllenmek düşüncesince var gücümüzle çalışacağız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ