USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İndirimli satışlarda son kullanıcıların korunmasına müteveccih acemi tedbirler alındı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, indirimli satışlar ve zata mahsus fiyatlar kabil mevzularda tüketicileri en fevk kurda koruyacak tedbirleri yaşama geçirdiklerini bildirdi.

İndirimli satışlarda son kullanıcıların korunmasına müteveccih acemi tedbirler alındı
01-02-2022 12:45
Ankara

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Twitter hesabından meydana getirdiği paylaşımda, Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği'ni yenilediklerini ve değişikliğin Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandığını belirterek, "İndirimli satışlar ve zata mahsus fiyatlar kabilinden mevzularda tüketicilerimizi en fevk kurda koruyacak tedbirleri yaşama geçirdik." ifadesini kullandı.

Muş, gelişen ticari avlu ve kalan genel ağ kullanıma değgin yerine sektöre müteveccih ticari reklam ve uygulamaların durumunda yaşanmış bulunan gam de cezaevi önüne alınarak Bakanlıkça "Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği"nde başkalık yapıldığını bildirdi ve mevzuya değgin ilişim paylaştı.

Mal yahut hizmetin başta aktüel çevre fiyatının üzerinde bulunmasına dirlik ilaç alındı

Yapılan düzenlemeyle, "kişiselleştirilmiş fiyat reklamları" mevzuat kapsamına alındı.

Tüketiciler, genel ağ boyunca vandöz yahut sağlayıcıların makul sektöre yahut mahveden gruplarına özel fiyat sunduklarına değgin bilgiye arazi maruz reklamlarla henüz baş döndürücü dirlik karşıya kalmaya başladı. Reklam verenlerin, son kullanıcıların satın onama etme davranışı ve gayrı şahsi verilerini çözümleme ederek ortak mal yahut hizmete değgin kişiselleştirilmiş fiyat sundukları bu reklamlarda, son kullanıcıların o mal yahut hizmetin aktüel çevre fiyatı dair akilane bilgiye varmaları şişman ehemmiyet bildirme ediyor.

Yapılan düzenlemeyle, kendilerine kişiselleştirilmiş fiyat maruz tüketicilerin, rastgele ortak tek reklamda öneri edilen fiyatın şahsi alım satım davranışlarını dikkate düzlük ortak algoritmaya dayandığı dair bilgilendirilmesi koşulu getirildi. Böylece maruz fiyatın o mal yahut hizmetin, başta aktüel çevre fiyatının üzerinde bulunduğu hallerde dirlik karşıya kaldıkları risklerin önüne geçilmesi sağlandı.

İndirimli satış aldatmacalarına akıbet verildi

Bir mal yahut hizmetin indirimli satışa sunulduğuna değgin reklamlarda, "indirimin en güzel indirim payı yahut tutarı" olduğuna müteveccih beyanlara yahut indirimden esbak fiyat ile indirimli satış bedeli dair tüketicileri satın almaya yönlendirecek özellikte bilgilere arazi verildiği gözlemleniyor.

Düzenlemeyle, rastgele ortak tek indirimli satış reklamında, mal yahut hizmete değgin indirimin duyurulduğu tarihten esbak 30 gündüz boyunca geçerli en bağan fiyatın tavsiye fiyat yerine alınması, ortak gayrı ifadeyle indirimden esbak fiyat yerine belirtilmesi mecburi oldu.

Ayrıca, ürün ve göveri kabilinden acele bozulabilen mallara değgin reklamlardaki indirimin hacim yahut oranının hesaplanmasında, indirimli fiyattan ortak esbak fiyatın asal katılması sağlandı.

Yapılan değişimlerle vandöz veya sağlayıcıların hakikatı yansıtmayan fiyat indirimlerinin reklamını yapamaması amaçlandı.

Finansal hizmetlere değgin reklamlarda saydamlık artırıldı

Yönetmelikte, değgin cesaret ile satışa maruz mal yahut hizmete değgin reklamlarda son kullanıcıların henüz net ve transparan şekilde bilgilenmesini getirmek düşüncesince de değişikliğe gidildi.

Buna göre, bu reklamlarda kredinin vadesi, nema oranı, kredinin tüketiciye toplanmış maliyetinin maaş ve salname yüzdelik kıymeti ve art ifa şartları kabilinden hususlara reklamın yayımlandığı bölgede veya ortak bağlanak yahut ihtar işaretiyle son kullanıcıların yönlendirilerek etraflıca bilim alabileceği ortak genel ağ sitesinde yahut açılır ekranda arazi verilmesi sağlandı.

Sıralama uygulamaları kanuncu altyapıya kavuşturuldu

Bir mal yahut görev satın alınmadan ilk tüketicilerce genel ağ üstünden meydana getirilen aramalarda, sıralamaya değgin rastgele ortak bilginin arazi almadığı ve sıralamaların en üzerinde arazi düzlük satıcı/fiyat ve benzeşim bilgilerin tüketiciler kabilinden "en güzel sonuç" yerine algılandığı cezaevi önüne alınarak kombinezon yapıldı.

Sıralama içeren reklamlarda son kullanıcıların özellikle, meydana getirilen sıralamanın ne ölçütler kullanılarak oluşturulduğu ve kontrolör sayfasında zahirî önerilerin sıralamada arazi düzlük firmalardan ecir alınarak yapılıp yapılmadığı ve zımnında ortak reklam olup bulunmadığı dair bilim sahibi olmaları ehemmiyet taşıyor.

Yönetmeliğe eklenmiş bulunan hükümlerle ortak kontrolör sorgusuna cevap yerine tüketiciye maruz sıralamayı belirleyen anne ölçütler dair son kullanıcıların bilgilendirilmesi mecburi kılındı. Ayrıca meydana getirilen sıralamanın, sıralamada arazi düzlük vandöz yahut sağlayıcılardan ecir alınarak yapıldığı hallerde bu bilginin "reklam" ibaresi kullanılarak açık açık belirtilmesi sağlandı.

Bu sayede tüketicilerin, meydana getirilen sıralamanın reklam yahut sponsorluk ve benzeşim anlaşmalara dayanılarak yapılıp yapılmadığı, fiyat, mesafe, mahveden puanı yahut ayrımlı kombinasyonlara gereğince sıralanıp sıralanmadığı dair azami bilgiye varmaları muhtemel bir duruma getirildi.

Tüketici değerlendirmelerine değgin kavait belirlendi

Tüketicilerin satın onama etme kararını etkileyen en şişman bileşenlerden birini, ortak mal yahut görev yahut vandöz ve sağlayan kendince ayrımlı tüketicilerce meydana getirilen değerlendirmeler oluşturuyor. Bir platformda yahut genel ağ sitesinde gösterilen mahveden değerlendirmelerinin gayrı son kullanıcıların satın onama etme sonucu üstündeki tesiri cezaevi önüne alınarak, meydana getirilen değerlendirmelerin paralojik ve paralojik olmamasını getirmek kıl payı de düzenlemeye gidildi.

Buna göre, gerçek olmayan mahveden değerlendirmelerinin yayınlanması yasaklanırken, değerlendirmelerin olumlu-olumsuz ayrımı yapılmadan yayınlanması gerektiği buyruk dibine fiş ve mahveden yorumlarına ulaşım sağlayanlara bu yorumların o mal yahut hizmeti satın düzlük tüketicilerce yapılıp yapılmadığını kontrolör etme ve buna değgin sektöre bilim bırakma yükümlülüğü getirildi.

Tüketici şikayetlerine has platformlara yükümlülükler getirildi

Tüketicilerin ortak mal yahut hizmete veya bu mal yahut hizmeti sunan vandöz yahut sağlayıcıya değgin yanıltılmaması ve akilane bilgiye ulaşım sağlayabilmesi amacıyla asal çalışkanlık sektörü mahveden şikayetlerini yayınlaması bulunan platformlara müteveccih de kombinezon yapıldı.

Düzenlemeye göre, kendince yorum meydana getirilen vandöz yahut sağlayıcılara, değerlendirmenin yayınlanmasından ilk izah etme yahut cevap bırakma hakkını kullanabilmeleri düşüncesince minimum 72 sayaç müddet tanınması, bu müddet dolmadan ilk yahut hakikatı yansıtmayan değerlendirmelerin yayınlanamayacağı buyruk dibine alındı. Bu platformlara üyelik ve ecir ifa kabilinden mecburiyetler dibine girmeden çalışan ortak haberleşme sağlanması öngörüldü.

Bu sayede, tüketicilerin, kendince yorum meydana getirilen vandöz yahut sağlayıcılara ve şikayete müteveccih sürdürülen işlemlere değgin akilane bilgiye kavuşması hedeflendi.

Karaborsa aktiflik bilet satışına fren

"Bot" yerine isimlendirilen ve devir içi satın onama etme dönemini otomatikleştirerek baş döndürücü sayıda işlemi ayrımsız anda gerçekleştirmeyi muhtemel kılan yazılımlar kullanılarak, spor, tiyatro, musahabe kabilinden aktiflik biletlerini belirlenen limitlerin haricinde satın alıp bunların sekunder piyasalarda saymaca değerlerinden baş döndürücü henüz efdal fiyatlarla satılmasının önüne devredilmek amacıyla kombinezon yapıldı.

"Haksız ticari uygulama" örnekleri arasına eklenmiş bulunan kombinezon sayesinde, aktiflik biletlerinin baştan yahut henüz efdal fiyatla satışa sunulması yasaklandı. Böylece, karaborsa bilet satışıyla mücadelede ehemmiyetli ortak hamle atıldı.

Özel kombinezon mevcut bölgelerde infaz yeknesaklığı sağlandı

Ayrıca, genel ağ boyunca ortak mal yahut hizmete değgin maniple aralık beniz tasarımları, alternatif veya ifadeler kabilinden araçlarla son kullanıcıların değişmeyen bırakma yahut seçme etme yetisini menfi etkileyen veya alışılagelen şerait altında vereceği kararda vandöz yahut sağlayan lehine değişikliklere defa açmayı hedefleyen yöntemlerin kullanımı nahak yere ticari infaz yerine onama edildi.

Girdi maliyeti ve döviz döşenmemiş artışı kabilinden fiyat değişimlerinden etkilenmemesine karşın bu vaziyetlerden etkileniyormuş kabilinden akım ederek tüketiciye maruz mal yahut hizmetin satış fiyatında muhik ortak esbabımucibe yapılmaksızın meydana getirilen artışların tetkik ve değerlendirilmesine Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunca bitmeme edilecek. Benzer şekilde, hastaların otama önceleri ve sonrası özelliğine değgin görsellerin esenlik mevzuatında arazi düzlük yasalara gereğince tetkik ve değerlendirilmesi uygulaması da sürdürülecek.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ