USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İngiltere'de 2021 gündemini Kovid-19, fuel oil kuyrukları ve Fransa'yla yaşanmış olan krizler b

AB'den mukassem yerine acemi yıla giren İngiltere, hanuman ayında üçüncü defa Kovid-19 karantinası anons etti.

İngiltere'de 2021 gündemini Kovid-19, fuel oil kuyrukları ve Fransa'yla yaşanmış olan krizler b
23-12-2021 11:45
İngiltere

İngiltere'de 2021 yılı gündemini Kovid-19'la mücadele, Fransa'yla yaşanmış bulunan balıkçılık ve muhacir krizi, Kuzey İrlanda tartışmaları, Başbakanlık'taki haram Noel partileri ile fuel oil kuyrukları belirledi, senenin akıbet günlerinde ise Başbakan Boris Johnson'ın politik geleceği ağız dalaşı konusu oldu.

İngiltere, acemi yıla Avrupa Birliği'nden (AB) mukassem adına girdi. Haziran 2016'daki referandumla başlamış bulunan Brexit süreci, kaba güzeşte müzakereler, parlamentodaki oylamalar ve alevlenmiş tartışmaların arkası esna varılan hicran anlaşmasının acemi yılla bu arada yürürlüğe girmesiyle tamamlandı.

Yeni senenin evvel haset 53 bini güzeşte Kovid-19 olayı ve tahminî 750 ölümün kaydedildiği ülkede acemi karantina gündeme geldi.

Başbakan Johnson, küsurat olaylar zımnında 4 Ocak'ta üçüncü el karantina duyuru etti. 20 Ocak'ta 1820 ferdin vefat etmesiyle müstevli esnasında birlikte günde tanıdık en şişman dirilik kaybı sayısı kaydedilirken karantinanın ağız ağıza kaldırılması 21 Haziran'ı buldu. Ancak sene sonuna akıllıca Omicron'un etkisiyle vakaların baştan artmasıyla bağlı mekanlar, dolgun muvasala araçlarında peçe leffetmek mecburi duruma geldi. Ayrıca boşluk ayında telkih pasaportu uygulaması da başladı.

Ülkede 22 Aralık'ta 106 bin 122 Kovid-19 olayının belirleme edilmesiyle salgının başlangıcından buyana evvel el 100 binden çok günce hikâye sayısı kaydedildi.

İngiltere, aşılamaya en ilkin başlamış bulunan şehir olsa da telkih karşıtlığı zımnında birtakımı Avrupa ülkelerinin arkasında kaldı. Yılın akıbet günlerinde ise tamamı yetişkinlerin üçüncü düze telkih olabilmesinin önü açıldı.

Bu arada ülke, 2021 yılı süresince Kovid-19 kısıtlamaları ve telkih pasaportu karşıtlarının gösterilerine oyunluk oldu.

Polisin serbest düzenlilik önlemleri almış yer aldığı gösterilerde devir hin protestocular ve manşet ortada yüklülük yaşandı.

Kraliyette rasizm iddiası

Şubat, Kraliyet düşüncesince çirkin haberlerin alındığı birlikte ay oldu. 17 Şubat'ta Kraliçe 2. Elizabeth'in benzeri Edinburgh Dükü Prens Philip'in kendisini güzel hissetmediği düşüncesince "tedbiren" hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Prens Philip, mart ayında apayrı birlikte hastaneye nakledilerek ameliyata alındı.

Bundan 2 güneş sonraları da 2. Elizabeth'in torunu Sussex Dükü Prens Harry ile benzeri Düşes Meghan Markle, Kraliyet ailesindeki fevk dozaj görevlerine dönmeme neticesinde aldıklarını duyurdu. Çift, Amerikalı isminde sanlı anonsör Oprah Winfrey'in CBS televizyonunda 7 Mart'ta piyasaya çıkan şovundaki açıklamalarıyla Kraliyette rasizm tartışması başlattı.

Siyahi birlikte ana ve alkan birlikte babanın kızı bulunan Markle, "Ben hamileyken bebeğimin prens yada prenses olmasını istemediler. Bebeğime düzenlilik tanınmayacağını söylediler. Oğlum doğduğunda deri renginin ne denli dip olacağına ilişikli konuşmalar oluyordu ve bundan endişeleniyorlardı." dedi. Bir müddet bu ifadeyi kimin kullandığına bağlı ülkede anahtar yapıldı.

Kuzey İrlanda karıştı

30 Mart'ta Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'ta ayrılıkçı Sinn Fein Partisi üyeleri ve yetkililerinin birlikte cenaze merasimi esnasında Kovid-19 yasaklarını ihlal etmesine bütünlük yanlılarının reaksiyon göstermesi neticesinde hadiseler çıktı.

AB ile varılan Brexit anlaşması gereği Kuzey İrlanda ve Birleşik Krallık'ın arka kalanı ortada ticarete sınırlama getiren organizasyon olayların apayrı birlikte nedeni oldu.

10 Nisan'a denli bitmeme fail hadiseler esnasında otobüsler ve vasıtalar ateşe verilirken polis, dü tarafın dirlik karşıya gelmemesi düşüncesince mahalleler ortada düzenlilik önlemleri aldı. İngiltere Başbakanı Johnson, sertlik vakalarından kaygı duyduğunu bildirdi.

Soruna bozukluk bulunan Kuzey İrlanda Protokolü hesabına AB ile hala birlikte anlaşmaya varılamamış olmasının vakaları baştan başlatmasından korkuluyor. Protokol, Kuzey İrlanda'yı, Brexit'e karşın AB'yle Gümrük Birliği süresince tutuyor.

Prens Philip öldü

Kraliçe 2. Elizabeth'in benzeri Edinburgh Dükü Prens Philip, 9 Nisan'da 99 yaşlarında yaşamını yitirdi. Ölümünün Kovid-19 ile ilgisinin olmadığı açıklanan Prens Philip'in cenazesi, 17 Nisan'da toprağa verildi. Kovid-19 önlemleri altında meydana getirilen cenaze törenine biraz insan katılırken Kraliçe, kilisede biricik başına ölmek mecburiyetinde kaldı.

İskoçya'da mayısta meydana getirilen yasama kurulu seçimlerini istiklal yanlıları kazandı

Birleşik Krallık'ın birlikte parçası bulunan İskoçya'da seçmenler, 6 Mayıs'ta İskoç Ulusal Partisinin (SNP) kazanması yerinde ikinci el istiklal referandumu vaadi zımnında ciddi ciddiyete cemaat yasama kurulu tarzı düşüncesince sandığa gitti.

Seçimleri ikinci birlikte istiklal referandumu lafı sağlayan İskoç Ulusal Partisi (SNP) kazandı.

SNP'nin vaadine karşın plebisit ayarlamak düşüncesince 1998 günlü İskoçya Yasası'nın 30. maddesi mucibince İngiliz Parlamentosundan müsaade katılması gerekiyor.

Afganistan'daki gelişmeler ağustosta İngiliz hükümetinin de gündemini belirledi

İngiltere'de senenin ikinci yarısında ülkesinin Afganistan'daki askeri misyonunun sona erdiğini açıklanan Başbakan Boris Johnson, İngiltere'yi Afganistan'a getiren tehdidin de şişman seviyede azaldığını söyledi.

Buna karşılık, 15 Ağustos'ta Afganistan'da kontrolün Taliban'a geçmesinin arkası esna İngiliz hükümetin gündemini de Afganistan'daki gelişmeler belirledi.

Taliban'ın Kabil'e yaklaştığı tam birlikte Yunan adasında gösterişli otelde tatilde bulunan Dışişleri Bakanı Domibic Raab'a ulaşılamaması tepkiye bozukluk oldu. Raab, İngilizler ve İngiliz güçlerine etkin Afganların tahliyesi düşüncesince muktezi görüşmeleri yapmamakla suçlandı.

Baskılar ve eleştiriler altında tahliyeleri meydana getiren hükümet, 14 güneş süresince meydana getirdiği 165'ten çok uçuşta 15 binden çok kişiyi uçaklarla Afganistan'dan çıkarırken geride binlerce kişin kalmış yer aldığı belirtildi.

Yaşananlar zımnında muhalefetin istifasını istediği Raab ise 15 Eylül'de meydana getirilen kabin değişikliğiyle Adalet Bakanı oldu. Bu kararda Afganistan meselesinin sansasyonel yer aldığı öne sürüldü.

2021'de İngiltere-Fransa ilişkilerinde ince bozuk eyyam yaşandı

İngiltere, Amerika ve Avustralya, 16 Eylül'de çekirdeksel enerjili tahtelbahir fen bilgisi müdahale peyda etmek neredeyse defans dalında sonrasında teknolojilerin paylaşılacağı hususi birlikte düzenlilik anlaşmasına vardı.

Böylelikle ABD, İngiltere ve Avustralya'nın isimlerinin İngilizcedeki kısaltmasından oluşan "AUKUS" isminde acemi birlikte düzenlilik ortaklığı başlatıldı.

Fransa ise Avustralya'nın kendisiyle bulunan tahtelbahir anlaşmasını bozma ederek İngiltere ve Amerika ile acemi birlikte anlaşmaya varmasına ince kaba reaksiyon gösterdi.

İngiltere ile Fransa ortada AUKUS anlaşması üstünden düet ilişkilerdeki gerilim, Brexit'in arkası esna süregelen balıkçılık ve muhacir meselesi de eklendikten sonra büyüdü.

Ayrıca, 24 Kasım’da Fransa'nın Calais kentinden Manş Denizi üstünden İngiltere'ye geçmeye etkin kesintili göçmenleri haiz teknenin batması, aralarında dü canlı ve evlatların da bulunmuş yer aldığı 27 ferdin yaşamını kaybetmesiyle dü şehir ortada etraflıca süredir müddet mevrut hicret krizi de baştan alevlendi.

Eylül ayında fuel oil istasyonlarının uğrunda etraflıca kuyruklar oluştu

Ülkede ehliyetli sayıda taşımalık uzlaştırıcı sürücüsünün olmaması zımnında biraz fuel oil istasyonunun muvakkat adına kapatılacağının duyurulması, anahtar malikleri ortada endişeye bozukluk oldu.

İstasyon sayılarının azalmasıyla mahrukat sorunu canlı anahtar sahipleri, başşehir Londra'daki fuel oil istasyonlarının uğrunda etraflıca kuyruklar oluşturdu, birtakımı istasyonlarda adanmış yapılamadı.

Bunun yanında İngiltere'de tır ve kamyon şoförü eksikliğinden meydana gelen tedbir sorunları birtakımı süpermarketlerde rafların gereksiz kalmasına biçim açtı.

İngiliz hükümeti ise Noel yaklaşırken ülkedeki tedbir hastalığına hal bulmak düşüncesince taşınmazlar dışından 5 bin ağırbaşlı anahtar sürücüsü ile 5 bin 500 tavukçuluk sahası çalışanına 3 ay devamlı muvakkat mesafe sınav verileceğini açıkladı.

Ayrıca mahrukat tedbir sorununu halletmek düşüncesince sınırlanmış sayıda askeri tanker sürücüsü görevlendirildi.

Kadın cinayetlerinin arkası esna sokakların güvenliği tartışıldı

Ülkede 3 Mart'ta kaybolan 33 yaşındaki Sarah Everard'ın cesedi, Londra'nın yakınındaki Kent'te bulundu. Everard'ın kaçırılması ve öldürülmesiyle ilişik manşet memuru Wayne Couzens, 13 Mart'ta çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Öte taraftan gine Londra'da beşinci sınıf öğretmeni Sabina Nessa, 18 Eylül'de evinin yakınındaki parkta ölmüş bulundu. Nessa cinayeti, ülkede sokakların ne denli tehlikesiz yer aldığı tartışmasını baştan başlattı.

Muhalefetteki İşçi Partisi, eş cinayetlerinin ferdî hadiseler adına görülemeyeceğini ve ülkede herhangi birlikte 3 günde birlikte kadının öldürülmüş yer aldığı bilgisini paylaştı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss da birlikte eş adına akşamları eve yürürken kaygı ettiğini ve bayanların hariç çıkmaktan korktuğunu belirterek bunun değişmesi icap ettiğini tabir etti.

- Milletvekili, bıçaklı hücum neticesinde yaşamını kaybetti

İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti Milletvekili David Amess'in bıçaklı hücum neticesinde yaşamını kaybetmesi, senenin akıbet çeyreğinde ülkede beklenmeyen tesiri yarattı.

1997'den buyana mebus bulunan 69 yaşındaki Amess'in yüz kere bıçaklandığı kaydedildi. Saldırı sonrası 25 yaşındaki Somali kökenli meşkûk gözaltına alınırken olayın "terör eylemi" yer aldığı açıklandı.

COP26'da görüntü kırıklığı

Dünya liderlerini hava değişikliğiyle savaş düşüncesince herhangi birlikte sene birlikte araya getiren COP'un 26'ncısı 31 Ekim-12 Kasım'da İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlendi.

Ülkeler, 13 Kasım'da COP26'da "hayal kırıklıkları" ortada anlaşmaya vararak doğacak senenin sonuna denli 2030 sürüm kısıntı hedeflerini güçlendirmeyi bildirme etti.

ABD'nin Assange'ın iadesi ile alakalı karara bağlı temyiz başvurusu bildirme edildi

İngiltere'de Yüksek Mahkeme, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye bellek sağlığıyla ilişik endişeler zımnında reddetme edilemeyeceği anlamında 4 Ocak'ta tahsil edilen karara bağlı temyiz başvurusunu bildirme etti.

Mahkemenin kararında, ABD'nin Assange'ın süper güvenlikli hapishanelerde tutulmayacağı, ukubet alması yerinde yurttaşı yer aldığı Avusturalya'ya gönderileceği ve mevkufiyet çağında ruh bilimsel otama alabileceği yönündeki teminatlarının ehliyetli bulunmuş yer aldığı belirtildi.

Mahkeme, Assange'ın avukatlarının bu teminatların aksine çevrilebileceği yönündeki savunmalarını ise reddetti. Karara Assange'ın avukatlarının itiraz etmesi bekleniyor.

2021'in akıbet ayları Johnson düşüncesince ince emekli geçti

İngiltere'de boşluk ayında telkih pasaportuna bağlı teklife Johnson'ın partisinden tahminî 100 milletvekilinin "hayır" oyu vermesi, partide önderlik mücadelesini gündeme getirdi.

Johnson, kendisi ve kadrosunun güzeşte sene Noel partileri düzenleyerek Kovid-19 kısıtlamalarını ihlal etmekle de suçlandı.

Johnson'ın önderi yer aldığı Muhafazakar Parti, 190 senedir kendilerinde bulunan Kuzey Shropshire'da 16 Aralık'ta meydana getirilen boşluk tarzı kaybederek akıbet yıllardaki en şişman yenilgilerinden birisini aldı.

38 senedir Muhafazakar Parti'den mebus adına fariza önleyen Roger Gale, yenilginin Başbakan'ın performansına bağlı birlikte plebisit adına görülmesi icap ettiğini savunarak, "Muhafazakar Parti, hedefine giderken tanrısız olmasıyla bildik birlikte üne sahip. Bir başvekil liyakatsiz olursa o başvekil gider. " sanarak kaba uyarıda bulundu.

Kuralların çiğnendiği Noel partileri, dalan kurallarını ihlal etmekle suçlanan Muhafazakar Parti Milletvekili Owen Paterson'ın evvel ilkin korunması ve birtakımı Muhafazakar Parti milletvekillerinin apayrı işler yaptığına ilişikli haberlerin etkisiyle İşçi Partisi, anketlerde 9 nokta öne geçti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ