USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İngiltere'de Başbakan Johnson'ın politik geleceği tehlikede

Johnson, eşiyle 20 Mayıs 2020'de Başbakanlık bahçesindeki birlikte partiye katıldığının ortaya çıkmasıyla siyasal kariyerindeki en biçimsiz günlerini yaşamaya başladı.

İngiltere'de Başbakan Johnson'ın politik geleceği tehlikede
13-01-2022 11:18
Londra

İngiltere'de Başbakan Boris Johnson'ın 2020'de müstevli kısıtlamalarına karşın Başbakanlık bahçesindeki birlikte partiye katıldığını onama etmesinin peşi sıra siyasal geleceği belirsizliğe sürüklendi. "İş bağlantılı" bulunduğunu dediği etkinliğe katılmaktan artma sebep bulunan tepkiler düşüncesince kusur arzulayan Johnson ne kimseyi inandırma edebildi ne de istifa çağrılarını durdurabildi.

Johnson, 2021'in akıbet günlerini Başbakanlık'taki tümen iddiaları, boşluk seçme hezimeti ve acemi Kovid-19 kısıtlamalarına partisinden 100 vekilin dayanaklık etmek vermemesiyle oluşan bası altında geçirdi.

2022'de topu topu bunları geride bırakmayı uman Johnson, eşiyle 20 Mayıs 2020'de Başbakanlık bahçesindeki birlikte partiye katıldığının ortaya çıkmasıyla siyasal kariyerindeki en çirkin günlerini yaşamaya başladı.

Tepkilerin tedricen arttığı birlikte ortamda çarşamba haset parlamentoda milletvekillerinin karşısına çıkan Başbakan, "Özür arzu etmek istiyorum. Bu ülkede milyonlarca insanoğlunun akıbet 18 ayda dehşet fedakarlıklar yaptığını biliyorum. Yaşadıkları ızdırapları, yakınlarının yasını tutamadıklarını, hayatlarını istedikleri kabil yaşayamadıklarını, sevdikleri şeyleri yapamadıklarını biliyorum." ifadesini kullandı.

Johnson, kuralları koyanların onlara uymadığını düşünen şahısların namına ve hükümete bulunan öfkesini anladığını söyleyerek tepkiye sebep bulunan partinin, tümen değil birlikte "iş etkinliği" bulunduğunu sandığını öne sürdü.

"Parti sonlanmış oldu Başbakan"

Bu ifade, öfkeleri gidermek hesabına henüz da artırdı. Ana muhalefetteki İşçi Partisinin önderi Keir Starmer, konuşmasında, "Partide bulunduğunun bilincinde bulunmadığı savunması o derece maskara ki gerçekte bu İngiliz halkına birlikte hakaret." dedi.

İlgili yasaya göre, parlamentoyu caba dahi kusur yönlendiren bakanların istifalarını sunmasının beklendiğini tamlayan Starmer, "Parti sonlanmış oldu Başbakan. Tek soru; İngiliz halkı mı onu kovacak? Partisi mi onu kovacak? Yoksa akıllıca olanı yapmış olup istifa mı edecek?" ifadelerini kullandı.

"Başbakan'ın on paralık sıkılma duygusu yok"

Aynı istifham İskoç Ulusal Partisinin Meclis Grubu önderi Ian Blackford'dan da geldi. Blackford, şunları kaydetti:

"Verdiği cevapta korkutucu bulunan şey, Başbakan'ın yaptıklarından on paralık utanmaması. Başbakan, hususi bahçesinin duvarları gerisinde alkol içip kahkahalar atarken ahali ailelerinden ayrı kalmanın acısı ve ıstırabını içindeydi. Halk, yıpratıcı birlikte genellikle Başbakan'ın istifa etmesi icap ettiğini düşünüyor.

Güven kayboldu ve ahali affetmeyecek yahut unutmayacak. Başbakan'ın on paralık sıkılma duygusu yok ise o devir Muhafazakarlar onu görevden onama etmek düşüncesince harekete geçmeli. Halkın verdiği ileti açık; çıtırbom Başbakan'ı görevden kendince ve bunu demincek yapın."

Johnson ise topu topu bu tepkilere verdiği cevapta, partiler dair düzenlenen soruşturmanın sonucunun beklenmesi icap ettiğini söyledi.

"Kanunlara uymayanlar hapiste olmalı, Başbakanlık'ta değil"

Ancak Başbakan'ın özrü, ihtilaf kabil halkı da istiğna edemedi.

Araştırma firması Savanta ComRes kabilinden meydana getirilen ankete katılanların yüzdelik 66'sı Johnson'ın istifa etmesi icap ettiğini belirtti.

AA muhabirine mütekellim Louise Brown da kavait gereği dip bakımdaki kardeşini görüşme edemediğini fakat bire birlikte çağda Başbakanlık'ta partiler düzenlendiğini söyledi. Kendisi dinamit ve ağır birlikte vaziyette caba kurallara uyarken Başbakan'ın partiye gitmesinin birlikte taşlama bulunduğunu tamlayan Brown, "Bu sebepten banko istifa etmeli." dedi.

Ruth Fryer ise Başbakan'ın kusur dilemesinin birlikte şeyleri kusur yaptığını onama etmiş bulunduğu anlamına geldiğini vurgulayarak "İhlal etmiş bulunduğu şey, kurallar. Bunlar burada özlük meclisimiz kabilinden kanunlaştırıldı. Yani kanunu çiğnedi. Kanunlara uymayanlar hapiste olmalı, 10 Numara'da (Başbakanlık binası) değil." diyerek konuştu.

Oturum esnasında yasama kurulu dışındaki birlikte gösteriye eklenen Jeff adındaki protestocu da Johnson'ın esassız anlatmak dair adlı sanlı bulunduğunu doğacak sürerek "Yalan dediği düşüncesince seçildi. İşte baştan başlıyoruz. Son dakika haberi, "Boris Johnson bugün esassız anlattı mi? Yeni birlikte nesne değil bu, bu akıbet dakika haberi değil, bunu daim yapıyor." ifadesini kullandı.

Ne derece henüz görevde kalacağı belirsiz

Johnson'ın önderi bulunduğu Muhafazakar Partide ise tepkiler karışık. Aralarında Sağlık Bakanı Sajid Javid ile Johnson'ın beklenen rakipleri ortada ismi güzeşte Dışişleri Bakanı Liz Truss'ın da bulunduğu birtakım bakanlar, bitirdikleri açıklamalarla Johnson'a dayanaklık etmek verdi. Ancak ismi Başbakanlık düşüncesince güzeşte gayrı birlikte insan bulunan Maliye Bakanı Rishi Sunak'ın hem oturuma katılamaması bununla birlikte devir boyu devam eden sessizliği nazarıitibar çekti.

Muhafazakarlardan William Wragg ve Muhafazakar Partinin İskoçya kolunun önderi Douglas Ross, durumun savunulamaz bir duruma geldiğini söyleyerek Johnson'ı istifaya çağırdı.

Bazı milletvekillerinin Johnson üzerine emniyetsizlik oylaması arzu etmeyi tartıştığı da öğrenildi. Bir emniyetsizlik oylaması düşüncesince minimum 54 mebus gerekiyor. Sayının 25'i bulmuş bulunduğu ve partiye bağlı meydana getirilen soruşturmanın tamamlanmasıyla henüz da artacağı anlatım ediliyor.

Johnson'ın siyasal geleceğini soruşturmanın kararı ve bu tartışmalar ortada mayıs ayında yapılacak evcil seçimlerin kararı belirleyecek. Yarı özrüyle devir ele geçiren Johnson'ın birlikte ahir umumi seçimde partinin başlangıcında olup olmayacağı hala belirsiz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ