USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İngiltere'de kudret partisi yerel seçimlerde 467 iskemle kaybetti

Muhafazakarların akıbet 10 yıldaki en biçimsiz ikinci iri muvaffakiyetsizliği kendisine kayda güzeşte seçimlerin, doğrusu koltuğu tehlikede bulunan Başbakan Boris Johnson'ı henüz da ağır hale soktuğu değerlendiriliyor.

İngiltere'de kudret partisi yerel seçimlerde 467 iskemle kaybetti
07-05-2022 09:29
Londra

İngiltere, Galler ve İskoçya'da meydana getirilen yerel yönetimler seçimlerinde iktidardaki Muhafazakar Parti, 460'tan müşterek tomar şehremaneti sedir üyeliği ve 12 belediyede kontrolü kaybederken, Kuzey İrlanda'daki yasama kurulu seçimlerini ise İngiltere'den ayrılığı korumak için çaba sarfeden Sinn Fein önde götürüyor.

İngiltere, Galler ve İskoçya'daki toplanmış 200 belediyeden 196'sının kararı anlaşılan oldu.

Buna göre, Başbakan Boris Johnson'ın önderi bulunduğu Muhafazakar Parti, şehremaneti meclislerinde İngiltere'de 338, Galler'de 67 ve İskoçya'da 62 iskemle kaybetti. Partinin kontrolü kaybetmiş bulunduğu şehremaneti sayısı ise 12 oldu.

Muhafazakarlar, İskoçya'da ise istiklal yanlısı İskoç Ulusal Partisi (SNP) ve İşçi Partisi'nin arkası sıra geldi. Muhafazakar Parti'nin alanda üçüncülüğe düşmesi, istiklal referandumu talip SNP'nin elini güçlendirdi.

İşçi Partisi'nin başarısı sınırlanmış oldu

Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin iskemle sayısı İngiltere'de 51, İskoçya'da 20 ve Galler'de 58 arttı. Parti, Muhafazakarların Londra'daki kalelerinden Wandsworth ve Westminster müdahale 6 acemi belediyede kontrolü elde etti.

Artan avlu pahalılığı ve Başbakan Boris Johnson'ın mal cezası almış bulunduğu Başbakanlıkta pandemi engellemelerinin ihlal edilmiş bulunduğu partilere karşın İşçi Partisi'nin başarısının sınırlanmış olması dikkati çekti.

BBC, sayımın tamamlanmasıyla İşçi Partisi'nin oyların yüzdelik 35'ini, Muhafazakarların ise yüzdelik 30'unu alacağının kestirim edildiğini duyurdu.

Sky News, bulunan neticeler dikkate alındığında müşterek ahir umumi seçimde Muhafazakar Parti'nin iktidarı kaybedeceği öngörüsünde bulundu.

Seçimde hayret çıkışı, Liberal Demokratlar yaptı. 5 acemi şehremaneti elde eden Liberal Demokratların elde etmiş bulunduğu acemi sandalyelerin sayısı da 222 oldu.

Böylelikle kuvvet partisi yerel seçimlerde 467 iskemle kaybetti.

"Zor müşterek gece"

Başbakan Boris Johnson, partisinin birtakım yerlerde "zor müşterek gece" geçirdiğini, fakat sonuçların umumi yerine alengir bulunduğunu doğacak sürdü.

İşçi Partisi önderi Keir Starmer , partisinin müşterek ahir umumi seçimleri iktisap uğrunda bulunduğunu öne sürdü.

Ancak sonuçların açıklanmış bulunduğu sıralarda polis, Starmer'ın güzeşte sene müşterek aktiflik esnasında Kovid-19 kurallarını ihlal yazar etmediğine bağlı anket başlattığını açıkladı. Bu durum, Starmer'ın kuvvet partisi karşısındaki sınırlanmış da olsa başarısını gölgede bıraktı.

Liberal Demokrat Lideri Ed Davey ise sonuçların partisinin kaderi düşüncesince müşterek "dönüm noktası" olacağını söyledi.

İktidar partisinde önderlik savaşı başlayabilir

Muhafazakarların akıbet 10 yıldaki en çirkin ikinci iri muvaffakiyetsizliği yerine kayda güzeşte seçimlerin, doğrusu koltuğu tehlikede bulunan Johnson'ı henüz da köşeye sıkıştırması bekleniyor.

İşçi Partisi'nin yüzdelik 5 gerisine sakıt ve müşterek ahir seçimde iktidarı yitirme riski bulunan partinin milletvekillerinin müşterek önderlik savaşı başlatabileceği değerlendiriliyor.

Koltuğunu kaptıran Carlisle Belediye Meclisi Başkanı, BBC'ye icra ettiği açıklamada, sonuçların elden Başbakanlıktaki partilerden kaynaklanmadığını belirterek, "Esasen, kişilerin bundan böyle Başbakan'ın doğruyu söyleyeceğine değgin müşterek itimatı bulunduğunu sanmıyorum." dedi.

Muhafazakar Parti'nin 4 iskemle kaybetmiş bulunduğu Portsmouth Belediyesindeki Muhafazakarların önderi Simon Bosher, Johnson'ın "aynaya dobra ve çelimli müşterek biçimde bakması" icap ettiğini tabir ederek, hükümette olanların bedellerini koltuklarını kaybedenlerin ödediğini söyledi.

Muhafazakar Parti saylav Roger Gale, Ukrayna'daki hale karşın Johnson'ın gitme devrinin geldiğini kaydetti.

Diğer müşterek bakan David Simmonds da, Başbakanlıktaki partilerin "bir numaralı sorun" bulunduğunu söyledi. Bu meselenin ömür maliyeti üzere konuların aşırı ötesinde bulunduğunu korumak için çaba sarfeden Simmonds, "Burada müşterek ileti bulunduğu aşırı açık, insanoğlu oylarını nice ayrımlı partiye yönlendirdi. Partime ve hükümete, müşterek farklılık olması icap ettiğini kail müşterek ileti gönderiyorlar." dedi.

Kuzey İrlanda'da ayrılıkçılar önde

Kuzey İrlanda'da meydana getirilen yasama kurulu seçimlerini ise, İngiltere'den ayrılığı korumak için çaba sarfeden Sinn Fein önde götürüyor.

Sky News çeşidinden piyasaya sürülen verilere göre, Sinn Fein oyların yüzdelik 29'unu alırken, İngiltere ile bütünlük yanlısı Demokratik Birlik Partisi (DUP) yüzdelik 21'de kaldı.

Bu netice ile bölgenin 100 salname tarihinde geçmiş defa İrlanda milliyetçisi müşterek parti, seçimde geçmiş sırayı alarak Başbakan emisyon şansını elde etti. Ancak Kuzey İrlanda'ya hususi izin paylaşımı anlaşmasına göre, dü tarafın alanı baş başa yönetmesi gerekiyor.

DUP, Sinn Fein'in Kuzey İrlanda'daki önderi Michelle O'Neill'in başvekil olması yerinde başvekil yardımcılığı düşüncesince rastgele müşterek insan önermeyeceğini duyurdu.

İki tarafın, Brexit'in parçası bulunan ve alanı Birleşik Krallık'ın arka kalanından ayrımlı yerine AB ile Gümrük Birliği zarfında markajcı Kuzey İrlanda Protokolü mevzusundaki düşünüm ayrılıkları da dikkate alındığında muhtemel müşterek dalavere krizinin, henüz dip anlaşmazlıklara tarz açmasından akıl ediliyor.

İrlanda Cumhuriyet Ordusu'nun (İRA) politik kanadı yerine değerlendirilen Sinn Fein, İngiltere'den ayrılarak AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti ile birleşilmesini savunuyor. Partinin Başbakanlığı ele geçirmesinin, İrlanda donanması üstüne müşterek plebisit olasılığını artıracağı değerlendiriliyor.

O'Neill de Sky News'e icra ettiği açıklamada, muhtemel referanduma bağlı tartışmaların neticelerden özgür yerine bitmeme edeceğini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ