USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İngiltere'de öğür içi muhalefetle hakkında karşıya artan Johnson'ın liderliği tartışılıyor

İngiltere'de aşılama pasaportuna bağlı teklife Başbakan Boris Johnson'ın partisinden tahminî 100 milletvekilinin "hayır" oyu vermesi partide önderlik mücadelesini gündeme getirdi.

İngiltere'de öğür içi muhalefetle hakkında karşıya artan Johnson'ın liderliği tartışılıyor
15-12-2021 09:17
Londra

Kendisi ve kadrosunun güzeşte yıl Noel partileri düzenleyerek dünkü yüz koronavirüs (Kovid-19) kısıtlamalarını ihlal etmekle suçlanan Johnson, fırka içi muhalefeti kandırma edemedi.

"Kendi koydukları kurallara kendileri uymuyor." eleştirileri altında oylama öncesi, Avam Kamarasındaki önde mevrut Muhafazakar Partili adlardan oluşan 1922 Komitesi üyeleriyle mülaki Johnson'ın akıbet dakika çabaları ürün vermedi.

Akşam saatlerinde meydana getirilen oylamada şeb kulüpleri kabilinden mekanlara girişlerde telkih yahut sınav vaziyetini içeren doküman gösterilmesine bağlı madde, 126'ya erinç 369 oyla onama edildi.

En iri fırka içi isyan

Ana muhalefetteki İşçi Partisinin oldu oyu verdiği maddeyi, Başbakan Boris Johnson'ın önderi bulunduğu Muhafazakar Partiden 98 saylav desteklemedi.

Bir oylamada civar kere bu denli iri müşterek fırka içi muhalefetle erinç karşıya mütebaki Johnson, düzenlemeyi, namına "en biçimsiz sürede mevrut en biçimsiz lider" diyen İşçi Partisi önderi Keir Starmer'in verdiği destekle geçirebildi.

Johnson'ın teklifine müfit oyu verenler ortada elden 2 hafta eskiden açıklık seçimle parlamentoya giren Louie French de toprak aldı.

Öfke artıyor

Johnson'ın 1922 Komitesinden dayanak noktası istemesine karşın almış bulunduğu bu sonuç, ona erinç küsurat öfkenin müşterek göstergesi şekilde değerlendiriliyor.

1922 Komitesi finansal işler sorumlusu Geoffrey Clifton-Brown, neticeye bağlı değerlendirmesinde, Başbakan'ın Avam Kamarasına dünkü hacir tasarıları getirmeden ilkin milletvekillerine danışması zorunluluğunu bundan sonra anlaması icap ettiğini söyledi.

Sky News'e mütekellim Clifton-Brown, "parti süresince enikonu iri müşterek ayrılma olduğunu", isyanın boyutuna "çok şaşırdığını" belirtti.

Başbakan'ı ayrılmış müşterek partiyle ne devleti yöneteceği ait düşünmesi icap ettiğini kaydeden tecrübeli siyasetçi, dünkü yılda müşterek önderlik savaşı olasılığına bağlı istifham üzerine, "Bence bu muhtemel. Uygulamalarını değiştirmesi icap ettiğini anlamalı." dedi.

Başbakan'ı münebbih Clifton-Brown, "Artık tehlikede bulunduğunu anlamalı zira bunu anlamazsa, o devir baş döndürücü hâlâ iri müşterek tehlikede olacaktır." diyerek konuştu.

"Umarım akilane tarzı yapar"​​​​​​​

Önde mevrut mukabil adlardan Mark Harper da hükümetin milletvekillerinin mesajına kulak vermesi icap ettiğini belirterek, "Açıkçası bakanlar yahut hükümet düşüncesince dobra müşterek şeb değildi. Ya dinler, tepkime verir ve ayrımlı şeyler yaparsın ve ya sana söylenenleri görmezden gelirsin ve ne olursa olsun dolayısıyla bitmeme edersin. Bu intihap Başbakan'a kalmış. Umarım akilane tarzı yapar ve hükümetin işleyişini değiştirir." ifadelerini kullandı.

Otoritesi sorgulanıyor

İşçi Partisi önderi Starmer ise tahsil edilen neticeye ilişkin, "Başbakan'ın elhak dokunca görmüş otoritesine baş döndürücü ehemmiyetli müşterek darbe." değerlendirmesinde bulundu.

Hükümetin esas işlevlerini adına getirmede baş döndürücü cılız bulunduğunu kail Starmer, Johnson'a istifa çağrısında bulunmasa da "Başbakan ile zat partisi arasındaki emniyet problemininin ne denli yoğun bulunduğunu anlamanın baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyorum." dedi.

İşçi Partisinden silüet Sağlık Bakanı Wes Streeting ise Johnson'ın otoritesinin "parçalandığını" savunarak, "Bu olağanüstü, müşterek isyan. Hükümet çoğunluğunu kaybetti." değerlendirmesini yaptı.

Halk desteğini de yitirdi

Johnson'a elden fırka içerisinden değil halktan da tepkime var. Kuralların çiğnendiği Noel partileri, dalan kurallarını ihlal etmekle suçlanan Muhafazakar Parti Milletvekili Owen Paterson'ın civar özellikle korunması ve birtakım Muhafazakar Parti milletvekillerinin bambaşka işler yaptığına müteallik haberlerin etkisiyle İşçi Partisi, anketlerde 9 benek öne esbak durumda.

Araştırma firması Opinium kabilinden Observer gazetesi düşüncesince meydana getirilen akıbet ankete göre, halkın yüzdelik 41'i İşçi Partisine, yüzdelik 32'si ise Muhafazakarlara oy vereceğini söyledi. Muhafazakar Parti, 2019'dan buyana en bağan payı alırken, ankete katılanların yüzdelik 57'si Johnson'ın istifa etmesi icap ettiğini belirtti.

Johnson böylesine müşterek ortamda ferda Kuzey Shropshire'da yapılacak seçimlerin sonucunu bekliyor. Lobi kurallarını ihlal etmiş bulunduğu düşüncesince çekilmek durumunda mütebaki Paterson'dan boşalan koltuğu baştan kazanmak, Başbakan'ın zat koltuğunu koruması düşüncesince iri ehemmiyet taşıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ