USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İngiltere’de tedarik ve iş gücü krizi hayat pahalılığını artırıyor

İngiltere’de tedarik zincirlerinde ağırlaşan mesail ve nitelikli iş gücünde yaşanmış olan yetersizlik, istihsal maliyetlerini ve hayat pahalılığını artırıyor.

İngiltere’de tedarik ve iş gücü krizi hayat pahalılığını artırıyor
19-11-2021 11:55
Londra

Yaklaşık 2,8 trilyon dolarlık gayri arınmış ülke içi hasılası ile dünyanın en kaslı ekonomileri ortada arazi düzlük İngiltere, salgının yaralarını sararken, ülkede milyonlarca mutedil ve dar gelirli, enerji, besin tutarları ve kiralardaki artım zımnında şartları tedricen şimdi da zorlaşması muhtemel ortak yıla hazırlanıyor.

Ülkede 2008 yılındaki global mal krizinin peşi sıra geçerli tümsekli şet programından en baş döndürücü etkilenen bu dü dirimsel grubu, bu defa salgının peşi sıra iş gücü ve tedarik krizinin ciddi faturası ile dirlik karşıya kalıyor.

Tüketici fiyatlarındaki artışların başta mutedil dirimsel grubunu yoksulluğa itmesi bekleniyor.

İngiliz akıl kuruluşu Mali Araştırmalar Enstitüsü’nün (IFS) sabık ay yayımladığı araştırmaya göre, ülkede faziletkâr pahalılık ve mevhibe artışları zımnında mutedil ve az dirimsel grubunda arazi düzlük ailelerin hayat koşullarında bozulmanın görülmesi öngörülüyor.

"Artan masarif zımnında endamsız vadede milyonlarca insanoğlunun hali kötüleşecek"

Konuya bağlı kendisine değerlendirmede mevcut IFS Başkanı Paul Johnson, ülkede az dirimsel grubunda bulunan şahısların faziletkâr enflasyon, faziletkâr mevhibe ve az dirimsel üçgeni ortada yaşananların acısını hissedeceğini belirterek, "Artan masarif zımnında endamsız vadede milyonlarca insanoğlunun hali kötüleşecek." ifadesini kullandı.

Şirketler küsurat enerji, üretim, iş gücü maliyetlerini aşamalı ortak biçimde verim fiyatlarına yansıtmaya bitmeme ederken, ülkede bu senenin hanuman ayında yüzdelik 0,7 seviyesinde bulunan enflasyon, ilkgüz ayında yüzdelik 3,1 seviyesine derece yükseldi.

Beklentiler ise İngiltere’de mahveden fiyatlarının doğacak sene artım eğilimini bitmeme ettirerek akıbet 30 senenin en faziletkâr seviyesini görmesi yönünde.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey de 4 Kasım’da ülkede enflasyonun 2022 yılı april ayında yüzdelik 5 civarına ulaşarak şahika yapmasını beklediğini söyledi.

Accenture ve IHS Markit çeşidinden meydana getirilen ortak ankete gereğince ise İngiliz firmaların tahminî yüzdelik 60’ı önümüzdeki çağda küsurat tedarik ve iş gücü maliyetleri zımnında verim fiyatlarını artırmayı planlıyor.

Enerji ve besin tutarları artırıyor

İngiltere’de tedricen derinleşen tedarik ve iş gücü krizi, market fiyatlarına da yansıyor. Araştırma firması Kantar’ın verilerine göre, market tutarları ilkgüz ayında yüzdelik 1,7 artım kaydetti.

Ülkede erke fiyatlarındaki artışın da önümüzdeki çağda faturalara yansıması bekleniyor.

İngiltere’de erke şirketleri senenin gene buyana tahminî 4 büküm küsurat doğalgaz fiyatlarını faturalardaki yukarı paha sınırlaması zımnında hâlâ birlik kendisine kullanıcılara yansıtabilmiş değil. Ülkede bu sene içinde dokunca fail bütün 20 erke firması iflasını açıkladı.

İngiliz erke teftiş kuruluşu Ofgem, geçtiğimiz ayın başlangıcında erke faturalarındaki salname yukarı paha limitini bin 277 sterlinden bin 138 sterline yükseltti.

Uzmanlar, önümüzdeki denemde faturalardaki yukarı paha limitinin şimdi da yükseltilmesini beklerken, bölük başına erke giderlerindeki ek artışın tahminî 400 sterline derece ulaşabileceğini belirtiyor.

Tedarik zinciri krizinin kaynağı; iş gücü açığı

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkışının peşi sıra mevrut müstevli zımnında baş döndürücü sayıda nitelikli çalışanın ülkeden ayrılması, toy muhacirlik sisteminin ise ehliyetsiz kalması nedeniyle, doğrudan herhangi ortak sektörde nitelikli iş gücü eksikliği görülüyor.

Bunun en etkili örneği ilkgüz ayında, ülkede ciddi araç güdücü sayısının yetersizliği zımnında mazot istasyonlarının akaryakıtsız kalmasıyla yaşandı.

Haftalarca mazot kuyruklarının görüldüğü ülkede hükümet, askeri çalışanı devreye sokarak, rafinerilerden mazot istasyonlarına sıvıyakıt taşınmasını sağladı.

Yine ilkgüz ayında başta Londra’da market raflarında sağlam baş döndürücü ürünün bulunamadığı gözlemlendi. Ülkede, ciddi araç güdücü sayısı gerekseme mahsus rakamın tahminî 100 bin altında bulunuyor.

İngiltere’de sağlam baş döndürücü değişik sektörlerde iş gücü açığı açısından manzaranın önümüzdeki çağa bağlı kendisine bulut donör boyutta bulunduğunu beyan etmek mümkün.

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verilerine göre, ülkede iş gücü açığı ise ağustos, ilkgüz ve ilk teşrin ayların havi üç maaş çağda 222 bin artarak bütün 1 milyon 172 bin ile üstün dereceli seviyeye ulaştı.

Kiralar da evsizlik de artıyor

İngiltere’de müstevli kısıtlamaların kaldırılması ve şehirlere dönüşün başlamasıyla baş başa ev kiraları da çabucak artmaya bitmeme ediyor.

İngiliz online oturma firması Zoopla’nın verilerine göre, ilk teşrin ayında ev kiraları salname bazda sayı farkı yüzdelik 4,6 ile akıbet 13 senenin en kaba artışını kaydetti. Bir öteki oturma firması HomeLet’in verilerine gereğince ise ilk teşrin kocaoğlan bakımından sayı farkı ortak lüp kirası 1.759 sterline yükseldi. Ülkede, 2022 yılının sonuna derece ev kiralarının sayı farkı yüzdelik 4,5 artım kaydetmesi bekleniyor.

London School of Economics (LSE) çeşidinden meydana getirilen araştırmaya göre, bu senenin sonuna derece icar borçları biriken tahminî 400 bin ferdin evlerinden çıkarılması bekleniyor.

Dünyanın en kaslı ekonomileri içinde arazi düzlük ve en şişman mal merkezine ev sahipliği karşıcı İngiltere’de, herhangi ortak sene tahaffuz ihtiyacını karşılayamayan binlerce eş ise hayatını sokaklarda temdit savaşı veriyor.

Heriatt-Watt Üniversitesi’nin araştırmasına gereğince ülkede, 236 bin bulunduğu kestirim edilen bütün evsiz sayısının 2041 senesinde 575 bine kavuşması öngörülüyor.

Zengin krallığın tedricen büyüyen yoksullar ordusu

İngiltere’de küsurat hayat pahalılığı hayat şartları arasındaki uçurumu da tedricen derinleştiriyor. İngiliz parlamentosunun bu senenin ilk teşrin ayında yayımladığı verilere göre, tahminî 67 milyon sözü geçen İngiltere’de tahminî 14,5 milyon insanoğlu fakr sınırının altında yaşıyor.

Merkezi Londra’da mevcut akıl kuruluşu Legatum Institute verilerine gereğince ise müstevli zamanında hesaplı koşulların bozulmasıyla yoksullar ordusuna 750 bin eş şimdi katıldı.

İngiliz iane kuruluşu Joseph Rowntree Vakfı’nın araştırmasına gereğince de İngiltere’de halihazırda tahminî 3,8 milyon eş faturalarını ödeyemiyor.

İngiltere’de yaşamda kalabilmek düşüncesince besin bankalarına dolanmak durumunda kalanları sayısı ise bundan böyle milyonlarla anlatım ediliyor.

Yardım kuruluşu The Trussell Trust’in verilerine göre, ülkede 2020 yılının april kocaoğlan ile 2021 yılının mart kocaoğlan arasındaki çağda 2,5 milyondan ortak tomar eş besin bankalarından yararlandı. Gıda yardımlarının tahminî 980 bini yalnızca kıtlık sınırında bulunan evlatların yaşamda kalabilmesi düşüncesince verildi. İngiltere’de besin bankalarından nemalanmak durumunda kalanların sayısı yalnızca ortak sene içinde yüzdelik 33, akıbet ilkokul sene içinde ise yüzdelik 128 artım kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ