USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İngiltere'de yüzbinlerce insan Tony Blair'ın 'şövalyelik unvanı'nın iptalini isti

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in, emektar İngiltere Başbakanı Tony Blair'a "şövalyelik unvanı" vermesi, ülkede tartışmalara sebep oldu.

İngiltere'de yüzbinlerce insan Tony Blair'ın 'şövalyelik unvanı'nın iptalini isti
06-01-2022 11:19
Londra

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in, emektar İngiltere Başbakanı Tony Blair'a "şövalyelik unvanı" vermesinin ardından, bu unvanın iptali düşüncesince başlatılan imza kampanyasına dayanaklık etmek verenlerin sayısı 750 bini geçti.

Blair'ın, herhangi müşterek sene böylelikle İngiliz Kraliyet Ailesi çeşidinden sunulan "Yeni Yıl Onur" sıralaması kapsamında 31 Aralık'ta şövalyelik unvanına müstahak görüldüğünün açıklanmasının doğrudan arkası sıra unvanın iptali düşüncesince "change.org" sitesinde imza kampanyası başlatıldı.

Kampanyaya endamsız müddette dayanaklık etmek verici yüzbinlerce kişi, Kraliçe Elizabeth'ten, Blair'e verdiği unvanı art almasını istiyor.

İngiltere'de 1997-2007'de başvekillik karşıcı Blair'ın, sayımsız arı ve sivilin hayatından ve askerlerin ölümünden "bizzat sorumlu" bulunduğunu korumak için çaba sarfeden taharri memuru polis maşer aktivistleri ve insanoğlu hakları savunucuları, Blair'ın harp suçlarından mesul tutulması gerektiği görüşünü paylaşıyor.

"Tony Blair, müşterek yıkımın sorumlusu"

İngiltere Müslüman Birliği Başkanı Raghad Altikriti, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Blair'ın şövalyelikle onurlandırılmak adına cezalandırılmayı doğruluk ettiğini belirterek "Tony Blair, bizi Londra sokaklarında revan 2 milyon insanoğlunun dirlik çıkmış bulunduğu Irak'a dirlik müşterek harbe soktu." dedi.

Blair'ın İngiliz halkına ve onların seçimlerine dirlik bulunduğunu kökeninden buyana gösterdiğini vurgulayan Altikriti, şunları söyledi:

"Hatta medyada bunun gayrikanuni müşterek harp bulunduğunun söylendiğine ilişkin kanıtlar ortaya çıkıyor. Kaynaklarımızı, İngiliz vatandaşları kendisine hükümetimize bulunan güvenimizi, müşterek şeylere tahavvül etmek düşüncesince asılsız irat yöntemleriyle namevcut ettiler, Irak'ı namevcut ettiler. Benim aslen akrabalarım Iraklı. Ülkemizi mahvettiler. Şimdiye denli bunun neye servet olduğuna müşterek bakın. Irak ateş çekiyor. Peki ne yüzünden? ABD çeşidinden İngiltere'nin desteği ile başlatılan gayrikanuni müşterek harp yüzünden. Tony Blair, müşterek yıkımın sorumlusu. O müşterek harp suçlusu ve ona anca prosedür edilmeli."

Altikriti, Tony Blair'ın banko şövalyelik unvanını doğruluk etmediğinin altını çizerek Irak'ın işgalindeki görevi dolayısıyla şahısların Blair'in cezalandırılmasını istediğini belirtti.

Raghad Altikriti, "(Blair) Bu ülkeye aşırı pahalıya servet ha ve hacısı hocası bunun savaşmamamız müstelzim müşterek harp olduğuna inandırma oldu. Kesinlikle hakeza müşterek ödülü yahut takdiri doğruluk etmeyen müşterek adam." diyerek konuştu.

Şövalyelik unvanıyla, müşterek suçlu bulunan Blair'e rütbe verileceğini tamlayan Altikriti, "Sen bu halde ne hissedersin? Bu ödülün verilmesi, bu ülkedeki ve dünya dışındaki şahısların kâffesi duygularının dürüstçe aşağılanması bulunduğunu düşünüyorum." dedi.

"Tony Blair insanlığa dirlik suç işledi"

İnsan hakları aktivisti Gurcharan Singh de Blair'e şövalyelik unvanı verilmesiyle Orta Doğu'da genosit karşıcı müşterek harp suçlusunun insanlığa dirlik işlediği taksirat dolayısıyla onurlandırıldığı değerlendirmesinde bulundu.

Singh, "Bu ülkede genosit ve harp suçu eden suçluların onurlandırıldığı müşterek sistemimiz mevcut ve bunu değiştirmemiz gerekiyor." dedi.

Blair'e şövalyelik unvanı verilmesiyle faşizmin normalleştirildiğinin altını çizen Singh, "Tony Blair ve emektar koalisyonunun ve bu koalisyonun başındaki eş o bulunduğu düşüncesince insanlığa dirlik suç işlediklerine on paralık şek yok. Hak ettikleri biricik onur, insanlığa dirlik işledikleri suçların arsıulusal ahbaplık mahkemesinde cezalandırılmasıdır." ifadelerini kullandı.

Blair, Irak'ın yığın imha silahları üzerine İngiliz parlamentosunu kusur yönlendirmişti

Eski İngiltere Başbakanı Blair, Irak'ın 2003'te ABD öncülüğündeki koalisyon hükûmeti hükûmeti güçleri çeşidinden işgaline verdiği dayanaklık etmek dolayısıyla eleştiriliyor.

2016'da açıklayan Chilcot Raporu, Blair'ın zamanın ABD Başkanı George W. Bush'a, İngiliz parlamentosunun onayını almadan ilk hususi görüşmelerde dayanaklık etmek güvencesi verdiğini ortaya koymuştu.

Irak'ın yığın imha silahlarıyla ait de İngiliz parlamentosunu kusur yönlendirdiği ortaya çıkan Blair, ülkesini Irak'ın işgaline 30 bin er göndererek eş etmişti.

20 Mart 2003'te süregelen ve 179 İngiliz askerinin yaşamını kaybetmiş bulunduğu Irak'ın işgalinde, 200 binden müşterek tomar Iraklının öldüğü kestirim ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ