USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

'Irak'ın mozaiği' Kerkük'te umumi seçimlere eyyam kaldığında yarışma kızışıyor

Irak'ın ayrımlı budunsal grupları barındıran hususi ortak yapıya ehil kenti Kerkük, umumi seçimlerde Türkmenler, Kürtler ve Araplar ortada devam eden ortak yarışa oyunluk oluyor.

'Irak'ın mozaiği' Kerkük'te umumi seçimlere eyyam kaldığında yarışma kızışıyor
27-09-2021 14:26
At Ta mim

Uzun senelerdir siyasal ve kazançlı krizlerin bitmeme etmiş olduğu Irak, 10 Ekim'de yapılacak erken umumi seçimlere hazırlanırken Kerkük'te de koyu eş propaganda dönemi yaşanıyor. "Küçük Irak" yahut "Irak'ın mozaiği" kabilinden yakıştırmalar meydana getirilen kadim şehrin sokakları, türlü siyasal gruplar ve adaylarına ilgilendiren afiş ve posterlerle donatılmış durumda.

Irak evvela kat emektar başvekil ve cumhurbaşkanlarının sözlü bulunmadığı eş seçime gidiyor

Kerkük'ün merkezi ağırlıklı kendisine gökçe mülevven Türkmen bayrakları ve adayların posterleriyle süslenirken, Kürtlerin ve Arapların koyu kendisine yaşamış olduğu alanlarda de bahis konusu budunsal gruplara ilişkin adayların posterleri öne çıkıyor.

Irak'ta 329 sandalyeli Meclisin 12 sandalyesi Kerkük düşüncesince ayrıldı. Bu 12 sandalyenin 3'ü avrat kotasına tahsis edilirken, 1 iskemle de şehirde canlı Hristiyan azınlığına verildi. Kerkük, toy seçim yasasına mucibince Türkmen, Kürt ve Araplar ortada üç ayrı seçim sahasına ayrıldı.

Türkmenler, bu seçime Kerkük ve ona ilişkin alanlarda kâffesi Türkmen siyasal partilerin katılımıyla açılan "Birleşik Irak Türkmenler Listesi" ismi altında 7 adayla katılıyor.

Türkmenler, Kerkük Valiliğine talip

Birleşik Irak Türkmenler Listesi'nden mebus talibi Ammar Kahya, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, bu seçimde Türkmenlerin biricik dizelge biçiminde birleşerek el erki yarışına girdiğini ve bu birleşmenin Türkmenleri güçlendireceğini söyledi.

Uzun senelerdir usulsüzlük ve biçimsiz hile zımnında ahali ile siyasiler ortada kaybolan güvenin seçimlere negatif yansıyacağını aktaran Kahya, şunları kaydetti:

"Irak'ın genelinde ve Kerkük'te hala yalıtım kesintileri, aylaklık ve biçimsiz şehremaneti hizmetleri bitmeme ediyor. Reform düşüncesince toy hükümler çıkarılmalı. Parlamento kendisine kurulacak toy hükümete edisyon yapılarak yenilikler gerçekleştirilebilir. Irak'ta erke kaynaklarının şimdi dobra değerlendirilmesi düşüncesince Petrol Bakanlığı ile Elektrik Bakanlığı birleştirilerek Enerji Bakanlığı kurulmalı."

Kerkük'te 2003'ten buyana valinin Kürt yahut Araplardan seçildiğine ayraç fail Kahya, Türkmenler kendisine bu göreve isteyen olduklarını ve seçim sonrası kente eş Türkmen'in ilbay olmasını sağlayacaklarını söyledi.

Irak'ta şehremaneti hizmetinde Türkiye modeli uygulanmalı

Kahya, "Her güzeşte devir şimdi da gerileyici Kerkük şehremaneti hizmetleri sisteminde Türkiye'deki belediyecilik modelinin uygulanması düşüncesince parlamentoya edisyon yapacağız." dedi.

Birleşik Irak Türkmenler Listesi'nden mebus talibi Sevsen Ceddu da Irak'ta siyasi, ekonomi, sağlık, kalkınma ,eğitim ve düzenlilik sahalarında ağır reforma ihtiyacın olduğuna ayraç ederek bu seçimlerin Türkmenler düşüncesince ehemmiyetli eş dönüm noktası olacağını belirtti.

Hayatının 20 yılını terbiye dalında fariza vererek nâkil ve sonuç kendisine müfettişliğe derece yükselen Ceddu, Irak'ın en baş döndürücü terbiye dalında reforma gereksinimi olduğuna dikkati çekti.

KDP'den Kerkük düşüncesince "ortak yönetim" söylemi

Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokratik Partisinden (KDP) mebus talibi Şahavan Abdullah ise öğür kendisine bu seçimlerde Irak genelinde göz boncuğu siyasal koalisyona girmediklerini ve biricik öğür kendisine yarışacaklarını bildirdi.

"Kerkük'te Türkmen, Arap ve Kürtlerden oluşacak eş kuma hile Kerkük problemi düşüncesince en dobra hal olur." diyen Abdullah, Kerkük'teki siyasal hastalıkların fakat Kerküklüler ortada çözülebileceğini anlatım etti.

Abdullah, şöyleki bitmeme etti:

"Kerkük'teki siyasal sorunlara ağır analizör gerekiyor. Siyasi ortalık arasındaki probleminin çözümü düşüncesince Irak hükümeti ve IKBY'nin desteğine ihtiyacımız mümkün fakat göz boncuğu kimsenin engelleme etmesini istemiyoruz."

Arap seçmenlerin koyu iştirak göstermesi bekleniyor

Kerkük'te Arap Tashih Partisinin talibi Burhan Asi ise Arap seçmenlerin bu seçime erdemli iştirak göstereceğinden ümitli bulunduğunu söyledi.

Asi, şimdi evvela yıldırı örgütü DEAŞ zımnında yaşanmış olan vakalardan etkilenen şehrin güneyindeki ve ilkin rustik kesimindeki seçmenlerin, bulunan emin ortamın bitmeme etmesi düşüncesince sandığa gitmeyi yeğleme edeceğini dile getirdi.

Seçimlere rastgele eş halde eksiklik karışmasından düşünce ettiklerini kaydeden Asi, hükümetten bu mevzuda müstelzim önlemleri almasını istedi.

Irak'ta umumi intihabat düşüncesince arka tadat sürüyor

Irak, 10 Ekim'de yapılacak er umumi seçimlere hazırlanıyor.

Bu seçimlerde 167 siyasal öğür ve oluşuma ilişkin 3 bin 249 sözlü yarışıyor. Söz konusu adayların 951'i kadın. 789'u bağımsızlardan oluşan adayların arka kalanı ise siyasal öğür ve koalisyonların listesinden yarışa katılıyor.

Irak'taki budunsal binalar

Irak Anayasası'na mucibince yurt Arap ve Kürt edinmek az daha dü resmi budunsal yapıya sahip.

Resmi sıfır verilere göre, nüfusun yüzdelik 75-80'i Arap, yüzdelik 15-20'si ise Kürt.

Türkmenler ve diğerleri, yurt nüfusunun yüzdelik 5-7'lik yönünü oluşturduğu anlatım edilse de Türkmen gruplar asıl rakamların baş döndürücü şimdi erdemli bulunduğunu belirtiyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ