USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Irak'ta adaletli birlikte hükümet kurulmamasının sosyal vakaları baştan tetikleyebileceği belirtiliy

ORSAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal, "Irak'ta hükümet ihdas sürecinde denktaş katılımlı müşterek politik müşterek bina oluşturulmazsa baş döndürücü ağırbaşlı toplumsal patlamalar durmak mümkün. Ortam buna akıbet aşama uygun." dedi.

Irak'ta adaletli birlikte hükümet kurulmamasının sosyal vakaları baştan tetikleyebileceği belirtiliy
11-10-2021 13:50
İstanbul

Uzmanlar, Irak'ta planlı seçimlere katılımın ceninisakıt olmasının halkın siyasetçi düzene inancını kaybetmiş bulunduğu anlamına geldiğini belirterek hepsi kesimleri havi müşterek hükümetin kurulmaması yerinde maşeri ayrışmaların ve ayaklanmaların baştan tetiklenebileceğini tabir ediyor.

Ortadoğu Stratejik Araştırmaları Merkezi (ORSAM) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal, Çankırı Karatekin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Özçelik, SETA Dış Politika Uzmanı Can Acun ve ORSAM Irak Çalışmaları Koordinatörü Bilgay Duman, AA muhabirine bitirdikleri açıklamada, Irak Yüksek Seçim Komiserliğinin cemaziyelevvel gerçekleşen seçimlerde yüzdelik 41 ortaklık sağlandığına değgin oranların doğruyu yansıtmayabileceğini tabir ederek katılımın baş döndürücü elan ceninisakıt oranlarda olabileceğine nazarıitibar çekti.

Prof. Dr. Ahmet Uysal, Irak'ta seçimlere katılımın yüzdelik 41'den elan az olabileceğini belirterek bu sonuçların ülkede emektar siyasetçi verimsiz döngünün bitmeme edeceği anlamını taşıdığını söyledi.

Irak'ta halkın az elan yarısının ülkeyi düzlüğe çıkaracak siyasetçi istek ilişkin ağırbaşlı müşterek kırgınlık içre olduğunu, umudunu kaybettiğini tabir fail Uysal, "Ülkede, el bundan sonradan müşterek transformasyon müşterek değiş beklentisi içre değil. Bu genişliğinde ceninisakıt katılım, emektar sistemin bitmeme etmesi ve acemi müşterek tablonun ortaya çıkmayacağı anlamına geliyor. Bu seçim neticeleri bire müşterek sürede doğacak zamanlarda şahısların sistemden beklentilerini baş döndürücü ağırbaşlı müşterek biçimde aksi etkileyecek." sanarak konuştu.

Uysal, ülkede siyasetçi değiş ve dönüşümün zorlaşmasıyla dizge dışı dinamiklerin harekete geçebileceğine nazarıitibar çekerek budunsal ve mezhebi gösterilerin baştan gündeme gelebileceğini kaydetti.

Irak’ta görüş ve budunsal kol bağlamında ağırbaşlı müşterek bölünmüşlük bulunduğunu özetleyen Uysal, şu biçimde bitmeme etti:

"Ülkede bu bölünmüşlüğe hal üretebilecek muvazeneli ve çelimli müşterek patronaj maatteessüf ortaya çıkmıyor. Bu seçimlerde de bunu baş döndürücü kupkuru müşterek biçimde gördük. Yoksulluk, fakirlik, aut müdahaleler, çatışmalar, yıldırı kabilinden hastalıkların yanı esna ülkenin baş döndürücü ağırbaşlı canlılık ve su problemi var. Bunlardan kaynaklı ağırbaşlı müşterek öfke var. Dolayısıyla el bu kızgınlıkla sandığa gitti sanarak düşünüyorum."

Irak'ta maşeri patlamalara makul müşterek binanın bulunduğunu dile getiren Uysal, "Resmi açıklamalara uyarınca katılımın yüzdelik 40 oranında bulunduğu söyleniyor. Bu oranın baş döndürücü elan ceninisakıt olduğuna değgin bilgiler de var. Pazarlıklar, hükümet ihdas faaliyetlerinden sonradan rastgele obje baş döndürücü elan kupkuru ortaya çıkacaktır. Hükümet ihdas sürecinde denktaş katılımlı müşterek siyasetçi müşterek bina oluşturulmazsa baş döndürücü ağırbaşlı maşeri patlamalar bekleyivermek mümkün. Ortam buna kâr basamak uygun." değerlendirmesinde bulundu.

Etnik ve mezhepsel hasretlik söylemleri gündeme gelebilir

Prof. Dr. Sezai Özçelik, yolsuzluk, maşeri haklara erişimde yaşanmış bulunan teessürat canlılık ve su kesintileri dolayısıyla 2019 senesinde yaşanmış bulunan ayaklanmalardan baş döndürücü elan iri tehlikelerin Irak'ı beklediğine nazarıitibar çekti.

2019'daki ayaklanmalar, müstevli sürecinde yaşanmış bulunan sıkıntıların ülkede şahısların siyasete ve siyasilere bulunan inancını kaybettirdiğini dile getiren Özçelik, "Seçimlerde bu genişliğinde ceninisakıt katılımın olması esasen bu kızgınlığın, bu tepkinin müşterek yansıması oldu. Seçim neticeleri çabucak maşeri patlamalara hastalık mümteni bire müşterek sürede ülkeyi müdahaleye elan açıkça bir duruma getirecek." dedi.

Seçim neticelerinden tasalı bulunan yahut merkezi hükümetten beklentisini yitirmiş Kürtlerin ve Sünnilerin hasretlik söylemini gündeme getirebileceğini tez fail Özçelik, "Seçimlerde ortaya çıkan bu emniyetsizlik ortamı baş döndürücü ağırbaşlı tehlikeler barındırıyor. Özellikle Kürtler ve Sünniler infirak konusunu gündeme getirebilir ayrıca bu süreci hızlandırabilir bile." sanarak konuştu.

Irak acemi alan okumalarla huzur karşıya kalabilir

SETA Dış Politika Uzmanı Acun, Amerika işgalinden sonradan bitmeme fail siyasetçi süreçte Irak'ta dışlayıcı, kutuplaştırıcı müşterek siyasetçi sistemin düz yazı edildiğini belirterek halkın iri genellikle bulunan düzene ve siyasetçi düzene itimatsız bir duruma geldiğini tabir etti.

Sünni kesimlerin genellikle ülkedeki siyasetçi yapıyı ve seçimleri boykot ettiğini, oy ita eğilimlerinin baş döndürücü ceninisakıt bulunduğunu tamlayan Acun, "Sünnilere kıyasla Şii gruplar genel olarak müşterek biçimde seçimlere ortaklık sağlayıp oy veriyorlar. Ancak ülkede kâr zamanlarda yolsuzluk, biçimsiz yönetim, maşeri ve iktisadi mesail Şiilerin de genel olarak bundan sonradan siyasetçi düzene itimatını kaybetmesine hastalık oldu. Bu seçimlerde oranın bu genişliğinde ceninisakıt olmasında bunun da baş döndürücü iri müşterek tesiri oldu." halinde konuştu.

Seçim sonuçlarının Irak’ta maşeri meşruluk zemini oluşturacak siyasetçi sistemin olmadığını gösterdiğini vurgulayan Acun, şunları söyledi:

"Siyasal düzene güvenin kaybolması değişik arayışları yanında getirebilir. Irak baş döndürücü güç müşterek coğrafya, elan evvel nice budunsal ve mezhebi arbede yaşandı. Amerika işgaline huzur mücadeleden sonradan DEAŞ terörü ortaya baskı ve ülkenin iri müşterek kesimini arama dibine aldı. Yanlış müşterek siyasetçi sistemin düz yazı edilmesi ve mezhepçi dayatmalar çerçevesinde oluşan müşterek öfkenin patlamasıyla DEAŞ’ın servet bulduğunu ve enli kesimlere el etmeye başladığını görmüştük."

Ülkede enli kesimlerin fukaralık bünyesinde yaşadığını, ağırbaşlı enfrastrüktür sorunları bulunduğunu tamlayan Acun, "Elektrik kesintilerinden tuttun eğitim, afiyet sistemine genişliğinde nice fariza endüstrisi göçük durumda. Dolayısıyla bu da şahısların mevki mekanizmasına ve siyasetçi düzene bulunan itimatını ağırbaşlı manada etkiledi ve neticelerini seçimlerde gördük." dedi.

Acun, "Küresel mesail ve acemi alan okumalarla huzur karşıya artan Irak'ta kâr seçimlerde katılımın ceninisakıt olması ve hükümet ihdas sürecinde enli katılımlı müşterek bina oluşmaması kabilinden ahval ülkede maşeri vakaları baş döndürücü ağırbaşlı müşterek biçimde tetikleyebilir. Bu belki iyice yüksek." ifadelerini kullandı.

"Tüm kesimleri havi müşterek hükümet kurulmazsa maşeri ayaklanmalar olabilir"

ORSAM Irak Çalışmaları Koordinatörü Bilgay Duman, Irak'ta seçimlere ceninisakıt katılımın acemi müşterek gidiş olmadığını, rastgele güzeşte sene katılımlarının azaldığını bunun da şahısların siyasete bulunan güvenlerinin kalmamasından kaynaklandığını dile getirdi.

Irak'ta seçim neticelerini izleme kılmak düşüncesince bulunan Duman, gözlemlerini şu biçimde anlattı:

"Burada gördüğüm obje halkın siyasetten müşterek beklentisi yok. Hep bire müşterek yüzlerle huzur karşıya kalık durumdalar. Siyasetin el üstündeki baskısı kâr basamak etkili. Özellikle nüfusun az elan yüzdelik 75'inin 35 gözyaşı altı bulunduğu düşünüldüğünde gençlerin siyasete değgin müşterek umudunun kalmadığını görüyorum. Siyasetten ve siyasetçilerden beklentileri yok. Ülkenin istikbaline değgin ümitleri de kâr basamak az."

Duman, Irak'ta amme hizmetleri, tutum ve asayiş hikayelerinde baş döndürücü ağırbaşlı mesail yaşandığını belirterek halkın bunun sorumluluğunu siyasetçilere yüklediğini ve seçimlerin müşterek kâr getirmeyeceğine inandığını söyledi.

Seçim sonuçlarının direkt maşeri vakalara hastalık olacağını söylemenin beklenir olmadığını vurgulayan Duman, şu biçimde bitmeme etti:

"Ancak geçtiğimiz seçimlerde baş döndürücü ağırbaşlı alavere dalavere olmuştu. Özellikle Türkmenlerin yaşamış bulunduğu Kerkük'te el 28 gündüz süresince seçim neticelerini gıcırtı etmişti. Mavi sembol direnişi yapmışlardı. O çevrim elektronik oylama kullanılmıştı. Bu seçimlerde de elektronik oylama kullanıldı. Bu seçimlerde de yöntemsizlik ve alavere dalavere ortaya çıkması yerinde teessürat ortaya çıkabilir. Mevcut düzende seçim neticeleri şayet harbi ve saydam müşterek biçimde ortaya konursa maşeri anarşi bekleyivermek sağlam beklenir değil."

Duman, Irak'ta acemi hükümetin rastgele kesimi asimilasyon fail müşterek hükümet kurmamasının iri riskler taşıdığını vurgulayarak "Ülkedeki budunsal ve görüş gruplarını havi müşterek dengenin kurulmaması yerinde acemi maşeri ayrışmaların ortaya çıkması baş döndürücü olasıdır görünüyor. Tüm kesimleri havi müşterek hükümet kurulmazsa maşeri ayaklanmalar olabilir." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ