USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İran Cumhurbaşkanı Reisi: Eleştiri ve gıcırtı ile anarşi ve anarşi arasındaki son belirlenmelidir

Reisi, dinç birlikte kadının gözaltına alındıktan sonraları yaşamını kaybetmesi hakkında başlamış olan ve ülkede onlarca bireyin ölümüne kere açan gösterilere ilişkin, "Eleştiri ve gıcırtı ile anarşi ve anarşi arasındaki hudut belirlenmelidir." dedi.

İran Cumhurbaşkanı Reisi: Eleştiri ve gıcırtı ile anarşi ve anarşi arasındaki son belirlenmelidir
29-09-2022 00:00
Ankara

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İran mevki televizyonunda deli dolu gösterilen programda Mahsa Emini'nin ölümünden sonraları 12 gündür ülkeyi tesiri dibine meydan gıcırtı dalgasını ve "ahlak polisi" adına bildik İrşad devriyesine müteveccih eleştirileri değerlendirdi.

İran'da onlarca kente yayılan gösterilerde 10 günün peşi sıra minimum 41 isim öldüTahran’da protestolar ve düzenlilik güçlerinin önlemleri sürüyorANALİZ-Mahsa Emini'nin ölümü ve İran'da mütebeddil değerlerANALİZ-İran'daki protestolarda yıldırı örgütlerinin tesiri ve potansiyeli

Mahsa Emini'nin ölümünün herkesi üzdüğünü ve olayın yargıya geçiş ettiğini tamlayan Reisi, Emini hastaneye kaldırıldığında Semerkant'ta bulunduğunu ve hadisenin soruşturulması düşüncesince yetkililere emir verdiğini söyledi.

Emini'nin ahiret yolculuğu haberini aldığında ise ailesini arayarak, başsağlığı dilediğini aktaran Reisi, "Bunun benim ve herhangi ortak İranlı düşüncesince ateş ortak çav bulunduğunu ve mevzunun takip edeni olacağımı kendilerine söyledim. Konunun takip edeni iktisap etmek bizim vazifemiz, ilkemiz saydamlık ve adaletin uygulanmasıdır." ifadelerini kullandı.

Ahlak polisi adına bildik İrşad devriyelerine müteveccih eleştiriler

Hadisenin adli tababet çeşidinden incelendiğini ve sonuncu raporun beş altı güneş süresince açıklanmasını beklediklerini kail Reisi, "Kurumlar çeşidinden ön raporlar verildi fakat sonuncu düşünüm daha sunulmadı ve tabii sonuncu görüşün ilçe sistemi çeşidinden verilmesi gerekiyor. Adli Tıp Kurumu, mevzuyu inceleyip görüşünü açıklayacak tığ de bu kurumun değişmez raporunu bekliyoruz." sanarak konuştu.

Ülkede 2005'ten beri fariza karşıcı ve "ahlak polisi" adına bildik İrşad devriyesine müteveccih eleştirileri de değerlendiren Reisi, şunları kaydetti:

"Bu süreçte polis güçlerinin yöntemine bağlı medyada, gazetelerde ve kamuoyunda yorumlar yapıldı. Öneriler ve eleştiriler var. Ne bu ağız dalaşı ne de ortak anayasa ve kararın umumi uygulaması üstüne müspet ve menfi görüşlerin dile getirilmesinden korkmalı.

Farklı görüşler alınmalı ve anlatım edilmelidir. Bunun uygulanma yönteminin hata bulunduğu düşünülüyorsa ve toy efkâr var ise bu toy görüşler tartışılıp uygulanabilir. Değerler değiştirilemez güçlükle kanunun uygulanma çeşidi tartışılabilir."

İran Cumhurbaşkanı, İrşad devriyesinin uygulamalarının baştan gözden geçirilip geçirilmeyeceğine ilişikli soruya da "Yasanın uygulanmasında en güzel metodlar dikkate alınmalıdır. Muhalif görüşler düşüncesince ortam sağlamalıyız. Hükümet bu görüştedir." dedi.

Ülkede ölümlere biçim açan protestolardaki sertlik eylemlerini "düşmanların komploları" adına niteleyen Reisi, "Tartışma, tenkit ve ayrıca kimi mesail karşı protestolar hata değildir. Eleştiri ve gıcırtı ile anarşi ve cangıl arasındaki hudut belirlenmelidir. Kargaşa ve cangıl dünyanın göz boncuğu durumunda benimseme edilemez." ifadelerini kullandı.

Nükleer anlaşmayla ait görüşmeler

Nükleer anlaşmaya bağlı de değerlendirmelerde mevcut Reisi, sabık haftaki New York ziyareti esnasında Avrupalı liderlerle görüşmelerinde ülkesinin anlaşmaya devir düşüncesince çelimli güvenceler istediğini ortak kere şimdi vurguladığını söyledi.

Avrupa ülkelerinin Amerika karşısında hür akım edemediğini anlatım fail Reisi, "Sayın (Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel) Macron ile yaptığım toplantıda çekirdeksel danışmalar konusu gündeme geldi. Adil ortak barışma istediğimizi vurguladık. Kendisi ABD'nin anlaşmadan biricik yönlü çekilmesinden sonraları Avrupalıların taahhütlerini namına getirmediğini de benimseme etti." dedi.

Mahsa Emini'nin gözaltına alındıktan sonraları ölmesi ve protestolar

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" adına bildik İrşad devriyeleri çeşidinden gözaltına alındıktan sonraları komaya girerek hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale biçim açmıştı.

Emini'nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze merasimi daha sonra Tahran ve ülkenin batısındaki şehirlerde gösteriler başlamıştı.

İran mevki televizyonu, 24 Eylül'de gayriresmi sayılara göre, şiddete dönüşen gösteriler esnasında aralarında düzenlilik güçlerinin de bulunduğu 41 bireyin yaşamını kaybettiğini duyurmuştu.

Yetkililer daha gösterilerdeki dirilik kayıplarıyla ait değişmez bilgelik paylaşmadı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ