USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İran mevki televizyonu gösterilerde ölü sayısının 26'ya nail olabileceğini duyurdu

İran'da 22 yaşındaki birlikte kadının gözaltına alındıktan sonraları yaşamını kaybetmesi ondan sonra süregelen gösterilerle ilişik yetkililer değişmez ölü sayısını açıklamazken mevki televizyonu hadiseler esnasında 26 bireyin cansız olabileceğini duyurdu.

İran mevki televizyonu gösterilerde ölü sayısının 26'ya nail olabileceğini duyurdu
23-09-2022 12:02
Ankara

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" kendisine bildik İrşad devriyeleri çeşidinden gözaltına alındıktan sonraları komaya girerek hastaneye kaldırılan Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ilişkin süregelen gösteriler, içtimai medyada paylaşılan görüntülere layıkıyla ülkenin nice il, kaymakamlık ve nahiyesine yayıldı.

İranlı yetkililer gösteriler esnasında yaşanmış olan dirilik kayıplarıyla ilişik belirgin birlikte bilgelik vermese de enerjik yayında mütekellim talih televizyonu spikeri, "Maalesef bu hadisat esnasında polislerin de aralarında bulunmuş yer aldığı 26 ad yaşamını kaybetti." dedi.

Devlet televizyonu spikeri, kesme ölü sayısının resmi makamlar çeşidinden açıklanacağını belirtti.

Sosyal medyada gösterilen görüntülerde, geçmiş akşam ezanı Tahran ve İsfahan denli şişman şehirler özellikle peyda etmek az daha ülkenin ayrımlı noktalarında olayların şiddetlendiği ve asayiş güçlerinin protestolarla başa kabarmak düşüncesince elan kaba müdahalelerde bulunmuş yer aldığı görülüyor.

Tahran'daki Veliasr Caddesi'nin Şehriyar sahasında kolluk ile göstericiler ortada gerilim yaşandı. Kentin ayrımlı noktalarında da gösteriler düzenlendi. Polis konteynerlerle yöntemleri kapatan göstericilere cezaevi yaşartıcı gazlarla müdahalede bulundu.

Aralarında gazetecilerin de bulunmuş yer aldığı nice ad gözaltına alındı

Ülke medyasına yansıyan haberlere göre, sonuç günlerde aralarında gazetecilerin, politik ve çıplak aktivistlerin de bulunmuş yer aldığı nice ad gözaltına alındı. Güvenlik güçleri vakaları düzenli ettikleri belirleme edilen ve amme mallarına dokunca verici bireylere müteveccih operasyonlar düzenleyerek, yüzlerce kişiyi gözaltına aldı.

Tahran Belediye Başkanı Ali Rıza Zakani, talih televizyonunda icra ettiği açıklamada, şehirde fariza verici 43 otobüsün, 54 otobüs durağının ve 23 itfaiye aracı aracı aracının göstericiler çeşidinden bozma edildiğini duyurdu. Ülke medyasında gösterilen görüntülerde göstericilerin otobüsleri taşladığı görüldü.

Ülkede geçmiş akşam içtimai iletişim araçları ağlarına getirilen kısıtlamalara karşın protestolar bitmeme ediyor. Gösterilerde ölü, dertli ve gözaltına alınanların sayısı dair hala kesme birlikte bilgelik olmasa da yetkililerin ayrımlı senelerde icra ettiği açıklamalara göre, şimdiye denli 6'sı asayiş görevlisi minimum 17 kişi, şiddete dönüşen protestolar esnasında yaşamını kaybetti. Yetkililer, protestocuları asayiş güçlerinin vurduğunu yalanlayarak, silahlı muhalifler çeşidinden öldürüldüğünü öne sürüyor.

Olaylar esnasında birlikte zabit yaşamını kaybetti

Son kendisine nısıf resmi Tesnim Haber Ajansı, Rezevi Horasan eyaletine ilişkin Koçan kentindeki hadisat esnasında birlikte subayın yaşamını kaybettiğini duyurdu.

Öte taraftan İran ordusu, vakalarla ilişik bağlanmış birlikte izah yayımladı. Polis ve asayiş güçlerine dayanak noktası maruz açıklamada, gösteriler "düşmanların komplosu" kendisine nitelendirildi.

Açıklamada, "Silahlı Kuvvetlerin, düşmanların muhtelif komplolarıyla mücadeleye amade yer aldığı ve düşmanların bu halden faydalanmasına katiyen müsaade verilmeyeceği" anlatım edildi.

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" kendisine bildik İrşad devriyeleri çeşidinden gözaltına alındıktan sonraları komaya girerek hastaneye kaldırılan Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale sefer açmıştı.

Tepkiler ilişkin Tahran polisinden meydana getirilen açıklamada, İrşad devriyesinin Emini'yi birlikte saatlik "brifing" düşüncesince karakola götürdüğü, körpe kadının burada ansızın bilincini kaybetmesi ve önsezi hastalığı yaşaması ilişkin hastaneye atıf edilmiş yer aldığı belirtilmişti.

İran talih televizyonunda gösterilen görüntülerde de Emini'nin kolluk merkezine getirildikten ve birlikte görevliyle konuştuktan sonraları ansızın fenalaşarak yere düşmüş yer aldığı görülüyor.

Sosyal medyadaki aktivistler ise polisin, körpe kadının "aniden" bilincini kaybetmiş yer aldığı yönündeki açıklamasını reddederek, Emini'nin kolluk merkezine getirilmeden evvel darbedildiğini kanıt ediyor.

Emini'nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentinde planlı cenaze merasimi sonrasında, Tahran ve ülkenin batısındaki şehirlerde protestolar başlamıştı.

Şu anne denli Tahran, Senendec, Kerec, Tebriz, Meşhed, Kiş, Kirman, Yezd, Reşt, Bender Abbas, Abadan, Kirmanşah, Erdebil, İsfahan, Urumiye, Kazvin, Zencan, İlam, Mazenderan Hemedan özellikle peyda etmek az daha nice şehirde gösteriler düzenlendi. Birçok noktada eylemciler ile asayiş güçleri ortada şiddete dönüşen hadisat yaşandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ