USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İran yaptırımlarının kaldırılması ABD'deki küsurat sıvıyakıt tutarları düşüncesince hal olmayabilir

OPEC ve OPEC+ grubuna icra ettiği üretimi ilave çağrıları karşılıksız artan Beyaz Saray’ın gerekseme duyduğu bildirme artışı dair gözler, İran yer yağı yaptırımlarının kaldırılmasıyla tüketicilere sürülebilecek petrole çevrildi.

İran yaptırımlarının kaldırılması ABD'deki küsurat sıvıyakıt tutarları düşüncesince hal olmayabilir
12-11-2021 11:30
Ankara

Artan sıvıyakıt fiyatlarıyla mücadelede çareyi yer yağı arzının arttırılmasında gören ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı kimi yer yağı üreticisi ülkelerden oluşan OPEC+ grubuna icra ettiği üretimi ilhak çağrıları yanıtsız küsurat Beyaz Saray’ın gerekseme duyduğu sunma artışı konusunda gözler, İran yer yağı yaptırımlarının kaldırılmasıyla sektöre sürülebilecek petrole çevrildi. Bu olasılığa karşın uzmanlar, küsurat yer yağı arzının piyasadaki dengesizliği düzeltemeyebileceği dair uyarılarda bulunuyor.

Viyana Enerji Araştırma Grubu Kurucusu Fereydoun Barkeshli, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, İran'ın ekonomisini ağır biçimde baltalayan Amerika yaptırımlarının kaldırılmasına müteveccih müzakerelerin 29 Kasım’da baştan başlayacağını anımsatarak, "Yeni İran etüt kadrosunun henüz güzel yan yana barışma yapmış olup yapamayacağı şüpheli. Bununla birlikte, dünkü etüt turu Amerika ile İran arasındaki bulunan yüklülük seviyesini azaltacak kuma yan yana döşeme oluşturmuş olabilir. Biraz ironik olacak güçlükle dü yurt arasındaki ilişkiyi alışılagelen yan yana seviyeye taşıyacak bulunan bu kuma döşeme de petroldür." dedi.

"Arzı arttırmanın bulunan eğri yer yağı ve erke sanayisine çıkar yol olamayacağını yayınlayan faktörler var"

İran menşeli bilirkişi Barkeshli, yer yağı sektörünün OPEC+ kabilinden aşkın düzen bağı yan yana biçimde arama edildiğine ayraç ederek bu durumun grubun düzenlenen ve güzel mutasavver yan yana alışveriş dalavere stratejisi bulunduğunu belirtti.

Grubun ABD’nin yer yağı üretimini ilhak çağrılarını cezaevi gerisi yazar aralıkta sektöre günce 400 bin varil rastık kararını koruduğunu hatırlatan Barekeshli, şu biçimde bitmeme etti:

"ABD Başkanı Joe Biden, OPEC+ ülkelerine, tutarları dun tefriş etmek bunun şeklinde yer yağı üretimini arttırması dair muhtelif çağrılarda bulundu. Beyaz Saray’a geldiği günden bu yana dayanıklı aşkın cephede yenilgiye uğrayan Biden’ın karnesine katılan yan yana eksiklik derece da pompa istasyonlarına yansıyan faziletli süt tutarları oldu. Daha evvel görevdeki on paralık yan yana Amerika başkanının, Glasgow'da iri yan yana yer konferansı bulunan COP-26'ya seslenme ederken ve seyircilere taşıl yakıtların kullanımına akıbet vermekle ait tavsiyelerde bulunurken OPEC ve başta Suudi Arabistan’a henüz yan yana tomar yer yağı üretmesi düşüncesince bu derece isteyerek ve iri yan yana edisyon yaptığını görmedim. Tam tersine, rahmetlik Başkan Ronald Reagan, Başkan Yardımcısı George Bush'u Suudi Arabistan'a göndermiş ve fiyatların yükselmesine asistan kazanmak düşüncesince krallığın henüz az yer yağı üretmesi isteğinde bulunmuştu. Çok enteresan yan yana ironi."

Petrol fiyatlarındaki bulunan artışın sunma yanındaki sıkıntılardan kaynaklanmadığını ve Biden'ın bu mevzuda akla yatkın bilgilendirilmediği anlamında şüpheleri bulunduğunu vurgulayan Barkeshli, "Aslında, piyasada bereketli oranda yer yağı var. Petrol bulunmadığı düşüncesince yahut kota sınırına takılarak rastgele yan yana tedarikçi kabilinden arka çevrilen yan yana alıcı görmedim. Arzı arttırmanın bulunan eğri yer yağı ve erke sanayisine çıkar yol olamayacağını yayınlayan faktörler var." değerlendirmesinde bulundu.

Barkeshli, erke piyasasında idmansız petrolün gelişigüzel devir natürel taş yağı lambası yağı düşüncesince sevimsiz kuvvet bulunduğunu ve arsıulusal taş yağı lambası yağı fiyatlarının petrole mebni bulunduğunu anımsatarak, bu denklemin akıbet günlerde yaşanmış bulunan erke krizinde bilakis döndüğünü belirtti.

Küresel piyasalardaki dengeleri allak bullak fail natürel taş yağı lambası yağı arzındaki sıkıntının azda olsa Rusya'nın teknik, ticari yahut siyasal nedenlerle henüz yan yana tomar natürel taş yağı lambası yağı satışı mevzusundaki isteksizliğinden kaynaklandığını ve bu durumun natürel gazda arzu açığına etmen bulunduğunu tamlayan Barkeshli, natürel gazda yaşanmış bulunan sıkıntının eş anlı çarpıcılık kesintilerini de baş başa getirdiğini söyledi.

"Piyasaya redif kapasiteyi kullanarak henüz yan yana tomar yer yağı değirmek kullanmakta olanları henüz sinirli duruma getirir"

Barkeshli, OPEC'in arzı artırabileceğini fakat bunun fiyatlar üstünde muhtemel etkiyi yaratmayabileceğini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Piyasaya ağız tadı verici nesne OPEC redif kapasitesidir. Aslında OPEC, piyasayı biricik yan yana vasıta ile yönetiyor ki bu da redif kapasite. Üye ülkeler, redif yetenek kurmak ve bunu destek kazanmak düşüncesince iri miktarlarda kapital harcarlar. Yedek kapasiteyi korumak, üreticilere ilhak gider getirir. Hiçbir arsıulusal yer yağı firması bunu yapmayı hücre alamaz yahut henüz elhak bunu yapmaktan hoşlanmaz. Bu, çabucak millî yer yağı şirketlerinin karşılayabileceği yan yana masraf. OPEC ve OPEC dışı yer yağı üreticisi devletlerin redif kapasitesi bittiğinde, alışveriş panikler ve beklenmedik olumsuzluklara gönül rahatlığı baş döndürücü hassaslaşır. Aslında, OPEC anadan görme kendisine kapasitesinin kısaca yüzdelik 10'unu redif kendisine elinde tutar. Bu yüzdendir ki sektöre redif kapasiteyi kullanarak henüz yan yana tomar yer yağı değirmek kullanmakta olanları henüz sinirli duruma getirir."

Venezuela ve İran'ın sektöre baş başa hep 2-3 ay süresince günde kısaca 4,5-5 milyon varil yer yağı pompalayabileceğine ve bunun da piyasaları rahatlatan yan yana belki kendisine görüldüğüne dikkati çekici Barkeshli, "Güvenilir hazırlık kaynakları bulunan fiziksel petrolden bahsediyoruz, kağıt üzerindekilerden değil. Yine de henüz siyasal bahsetmek gerekirse, ABD'nin yaptırımları kaldırması etaplar şeklinde gelebilir. Ülkeye uyarınca değişen, gidişat bazında muafiyetler olabilir. Bu, global yer yağı alanı düşüncesince kulağa latifçe gelse de İran'ı bahtiyar etmeyecek." dedi.

Barkeshli, başkaca Tahran ve Washington’un yanı esna AB ve diyalekt güçlerin gerilimi azaltarak alanda normalleşmenin bilge olmasını istediğini belirtti.

İran yaptırımlarının kaldırılması yer yağı fiyatlarında kısıtlanmış yan yana azalma getirir

ABD’nin piyasayı dengelemek düşüncesince İran yer yağı yaptırımlarını kaldırmasını muhtemel yan yana aşama kendisine görmeyen IGM Energy Baş Danışmanı Ian Simm de şunları kaydetti:

"İran, düzeltilmiş yan yana Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) kapsamında yer yağı ihracatını ehemmiyetli seviyede artırabilir ve OPEC+ da İran'ı istihsal kesintisi anlaşmasından affedilmiş tutmaya bitmeme eder, ancak, idmansız yer yağı piyasalarını dengelemek düşüncesince İran yaptırımlarının kaldırılması, başta yer yağı arzının doğacak senenin başlarında toparlanacağı tahminleri düşünüldüğünde, Biden yönetimi düşüncesince muhtemel yan yana cereyan kadar görünmüyor. Bununla birlikte, İran’ın orak ayı ayından bu yana ambarlama tesislerinde tuttuğu petrolü kullanarak müstesna satım kapasitesini arttırabilir."

İran millî yer yağı firması NIOC’un yer yağı ve taş yağı lambası yağı istihsal seviyelerini tasarruf etmek düşüncesince kısaca 200 bilyon dolar gerektiği mevzusundaki açıklamasına atıfta bulunan Simm, "ABD çekirdeksel anlaşmadan çekildikten sonradan projeleri ecnebi firmalardan devralan domestik şirketler bu projelerde ağır yan yana aksiyon kaydetti, fakat henüz faziletli istihsal düşüncesince aut iane gerekli." açıklamasında bulundu.

Simm, yer yağı fiyatlarının senenin arka kalanında 80 dolar yöresinde seyredeceği ön görüsünde bulunurken, ABD'nin İran yer yağı ihracatı üstündeki yaptırımları kaldırması yerinde bu rakamda biraz dolarlık yan yana azalma kaydedilebileceğini belirtti.

ABD'nin İran yaptırımları

OPEC üyesi İran'ın yer yağı istihsal ve müstesna satım altyapısı, Washington yönetiminin çekirdeksel anlaşmadan arka çekilerek, ülkenin yer yağı ihracatını sıfırlamayı hedefleyen yaptırımları devreye soktuğu 5 Kasım 2018'den bu yana mütekait eyyam yaşıyor.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da april ayında baştan süregelen ve İran'daki hükümet değişikliği zımnında aralık sunulan İran çekirdeksel anlaşması müzakerelerinin 29 Kasım'da baştan başlamış olacağı açıklanmıştı.

"Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP)" kendisine isimlendirilen anlaşmaya bağlı danışmalar kapsamında İran'ın erke sektörüne müteveccih yan yana paradigma müeyyide 10 Haziran'da bertaraf olsa da yer yağı ihracatına müteveccih yaptırımlar hala yürürlükte.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ