USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İran'dan tahliye edilen Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliği personeli Bakü'de

İran'dan tahliye edilen Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliği personeli ve aileleri Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye getirildi.

İran'dan tahliye edilen Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliği personeli Bakü'de
30-01-2023 00:09

Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliğine meydana getirilen silahlı saldırının ardından, İran'dan tahliye edilen büyükelçilik personeli ile aileleri ve büyükelçiliğe meydana getirilen saldırıda yaşamını kaybeden asayiş müdürünün cenazesi Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye getirildi. Tahran Büyükelçiliğinden tahliye edilen 53 kişiyi haiz tayyare başşehir Bakü'deki Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı'na gerileyiş yaptı. Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliğinden tahliye edilen personeli Azerbaycan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Halef Halefov ve tahliye edilen insanların yakınları karşıladı. Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliği'ne meydana gelen silahlı atak kararında yaşamını kaybeden büyükelçiliğin asayiş müdürü Orhan Askerov'un naaşı ve saldırıda vurulan 2 asayiş görevlisi de uçakla Bakü'ye getirildi. Orhan Askerov'un naaşı askerlerin omuzunda cenaze otomobiline taşınırken, saldırıda vurulan 2 asayiş görevlisi ise ambulansa taşınarak havalimanından hastaneye irsal edildi.

"Terör saldırısıyla ilişik İran ortak talih kabilinden günah taşıyor"

Azerbaycan'ın Tahran'daki Büyükelçiliğine meydana getirilen saldırının kendileri düşüncesince beklemedikleri ortak vakitte yapıldığını tamlayan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Halef Halefov, "Bu cins olayların yaşanması umumi kendisine belkili değil ve onama edilemezdir. Gerçekleşen yıldırı saldırısıyla ilişik İran ortak talih kabilinden günah taşıyor. Bu görüngü yaşandıktan sonradan önce işimiz İran'ın Azerbaycan'daki Büyükelçisini Dışişlerine çağırma buyurmak oldu. Elimizde bulunan detayları ve Azerbaycan'ın bu yıldırı saldırısıyla ilişik tutumunu büyükelçiye ilettik. Onlardan esasi talebimiz İran bu vakadan mesul bulunan ortak talih kabilinden gerçekleşen saldırıyı etraflıca ve afaki ortak halde araştırmalı ve suçluları cezalandırmalı, bu saldırının gerisinde duran hepsi bulunmalı ve doğruluk karşısını çıkararak yargılamalıdır. Bu bizim İran'dan ağır ortak talebimizdir" dedi.

"İran iskele babası ortak halde yanaştı ve bu yıldırı saldırısı gerçekleşti"

Oluşan düz dolayısıyla ağır da olsa Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev çeşidinden İran'daki büyükelçiliğin personellerinin tahliye edilmesinin karara alındığını anlatım fail Halefov, "Biz büyükelçiliğimizde çalışanların güvenliğinin sağlanması dair İran tarafında güvenimizin kalmadığını İran'a da ilettik. Defalarca İran tarafında Azerbaycan'ın diplomatik temsilciliklerine erinç tehditlerin bulunduğunu kendilerine söylemiştik. Güvenlik önlemlerini arıtmalarını istem etmiştik. İran bu mevzuya iskele babası ortak halde yanaştı ve bunun neticesinde bu yıldırı saldırısı gerçekleştirilmiştir" dedi.

"Soruşturmanın adaletle yapılmasını istem ediyoruz"

Azerbaycan'ın Tahran'daki Büyükelçiliğinin diplomatik faaliyetini ağız ağıza durdurduklarını tamlayan Halefov, "Büyükelçiliğin korunması düşüncesince 5 insan orada kaldı. Tebriz'de Başkonsolosluğumuz var. Bu kararımız Başkonsolosluğumuz faaliyetine tek bulaşık etmiyor. Terör saldırısının peşi sıra İran'ın birtakımı talih kurumları bu saldırıyı aileyle ilgili problemden kaynaklanmış kabilinden kaleme hasretmek istediler. Bu baş döndürücü saçmadır ve çabucak kamuoyunu ikna şartıyla yapılmıştır. Bizin elimizde bu suçla ilişik yeteri denli delillerimiz var. Biz İran'dan bu soruşturmanın adaletle yapılmasını istem ediyoruz" dedi.

Azerbaycan, Tahran Büyükelçiliğini endamsız müddette tahliye edileceğini açıklamıştı

27 Ocak'ta Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliğine planlı silahlı saldırıyla ilişik gazetecilere izah önleyen Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade, Tahran Büyükelçiliğine meydana getirilen silahlı saldırıyı en çelimli halde kınadıklarını, İran hükümetinden agresif ve azmettiricilerin belirlenmesini istediklerini belirterek, "Azerbaycan hükümeti, Tahran Büyükelçiliğini endamsız müddette tahliye etmeyi planlıyor" ifadelerini kullanmıştı.

Tahran Büyükelçiliği'ne silahlı saldırı

Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliği, kimliği açıklanmayan silahlı ortak insan çeşidinden 27 Ocak domestik saatle 08.30'da saldırıya uğramıştı. Saldırıda büyükelçiliğin Güvenlik Müdürü Orhan Askerov yaşamını kaybetmiş, 2 asayiş görevlisi ise saldırıyı engellerken yaralanmıştı. Saldırgan ise İran asayiş güçleri çeşidinden gözaltına alınmıştı. Saldırıya bağlı başlatılan sormaca bitmeme ediyor.

Kamil Nadirli

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Alanyaspor3448+3
8Sivasspor3448-4
9Çaykur Rizespor3348-6
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3337-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ