USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İran'ın Kazvin eyaletinde hububat rekoltesi ağır miktarda düştü

İran’ın kuzeyindeki Kazvin eyaletinin rustik bölgelerinde bitmeme fail hububat hasadında susuzluk dolayısıyla toplam ürün düşüklüğü görülüyor.

İran'ın Kazvin eyaletinde hububat rekoltesi ağır miktarda düştü
28-06-2022 12:05
Tahran

Kazvin'deki tarlaların verimi evveli yıla mucibince kestirmece yüzdelik 30 azaldı. Bu gidişat hububat fiyatlarını yüzdelik 100’den birlikte tomar artırdı.

Verim düşüt olsa da Kazvin’de bu sene şimdi baş döndürücü toprak sürüldüğü düşüncesince buğday eksikliğinin birlikte nebze kapatılması imge ediliyor.

Suyun ulaşmadığı kimi alanlarda ise rahmet da yağmadığı düşüncesince ekinlerin biçilebilecek seviyeye ulaşamadığı gözleniyor.

Çiftçiler hem toprak biçtiriyor hem de kışa tedbir yapıyor

Eyalet merkezine kestirmece 20 kilometre mesafedeki Kevendec köyünde ise çiftçilerin hararetli emek vermesi bitmeme ediyor.

Bölge ikliminin hamam ve yağışsız olması dolayısıyla bire birlikte sürede olgunlaşan ekinleri biçtirmek talip çiftçiler biçerdöver sırasına girerek hasat yapıyor.

Hava sıcaklığının efdal olması dolayısıyla sabahın evveli saatlerinde ve ikindiden sonradan emek vermeyi yeğleme fail çiftçiler, tün geç saatlere derece şekil işlemine bitmeme ediyor.

Bir taraftan biçerdöverler tarlaları biçerken öbür taraftan çiftçiler tarlalarındaki sapı bedel yapmış olup hayvanlarının kışlık yiyeceği yerine istiflemenin uğraşını veriyor.

Saman balyalarını taşıyan, acayip sayılabilecek derecede emektar kamyonlar ise tezyin ve işlemeleriyle mülevven sahneler oluşturuyor.

"Kuraklık dolayısıyla mahsul üçte birlikte oranında azaldı"

AA muhabirine mütekellim Kevendec köyü sakinlerinden Taki Mafi, atalarının 18. asır başlarında Nadir Şah kabilinden Kirmanşah’dan buraya sürülmesinden bu yana bu köyde yaşadıklarını söyledi.

Köyün asliye sağlık kaynağının ırgatlık bulunduğunu kaydeden Mafi, bu sene kuraklıktan baş döndürücü birlikte tomar etkilendiklerini anlatım etti.

İranlı köylü, "Geçen sene ekinlere 4-5 kat su verdim, rahmet da yağıyordu. Bu sene fakat 3 kat sulayabildim. Kışın kar az yağdı, rahmet ise az şimdi yağmadı." dedi.

Kuraklığa karşın durumlarından yakınma etmeyen Mafi, "Kuraklık dolayısıyla sabık yıla mucibince mahsul üçte birlikte oranında azaldı. Allaha şükür, gidişat şimdi da çirkin olabilirdi." niteleyerek konuştu.

- "Masrafımız dü katına baskı fakat buğday fiyatı da dü katını geçti"

Mafi, buğdayı biçimden elden sonradan mutluluk silosuna satmaya götüreceğini, teslimden biraz devir sonradan da parasını alabileceğini söyledi.

Buğdaydaki eder artışıyla harcamalarını karşıladığını kaydeden Mafi, "Masrafımız dü katına baskı fakat buğday fiyatı da dü katını geçti. Daha evvela 5 bin 500 öğür (yaklaşık 3 TL) bulunan buğdayın kilosu şu an 11 bin 500 (yaklaşık 6,2 TL) tümene çıktı." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ