USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İranlı arama kurtarma kadrosunun lideri: Depremzedeler bizlere ortak ihtiyacınız varmı niteleyerek soruyordu

Gaziantep'in İslahiye ilçesine gelmiş olarak arama kurtarma faaliyetlerine eklenmiş olan Doğu Azerbaycan Acil Yardım Kurumu Başkan Yardımcısı Mir Ali Ağaseyidi alanda görmüş olduğu el birliği ve aceleci organizasyonun kendisini aşırı etkilediğini söyledi.

İranlı arama kurtarma kadrosunun lideri: Depremzedeler bizlere ortak ihtiyacınız varmı niteleyerek soruyordu
18-02-2023 17:06
Tebriz

İran'ın Tebriz şehrinden 45 şahsiyet acele engelleme kadrosuyla Türkiye’ye mevrut evvel ekipte toprak düzlük Ağaseyidi deprem sahasında icra ettikleri icraat ve Türkiye’de görmüş olduğu hale bağlı AA muhabirine açıklamada bulundu.

Ağaseyidi, Türkiye’de depremin meydana geldiği tam İran’ın Hoy kentindeki deprem zımnında alanda çalıştıklarını belirterek, "Ancak Türkiye’de yaşanmış bulunan deprem aşırı büyüktü ve katabolizma da dobra fazlaydı. Yardım ve arama kurtarma çalışmalarına eklenmek az daha görevlendirildik. Hoy’dan gelip ilk herşeyden ilk olarak Gaziantep’e, peşi sıra İslahiye ilçesine geçtik." dedi.

Beraberlerinde getirdikleri ekipmanlar ve arama kurtarma köpekleriyle çalıştıklarını aktaran Ağaseyidi, "Bizimle baş başa esenlik ekipleri de vardı, orada beraberinde beyaban hastanesi kuruldu. Yaralıların evvel tedavileri yapıldı. Biz ise arama kurtarma ekipleri yerine çöküntü sahasında çalışmalara katıldık." diyerek konuştu.

"Yardıma gereksinim duyan depremzedeler bizlere aç mısınız beraberinde ihtiyacınız varmı diyerek soruyordu"

Ağaseyidi, Türk halkının onca karışıklığın zarfında sıkıntı çıkarmadığını ekiplerin şen emek harcaması düşüncesince araştırma görevlisi bulunduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"Tanıdıkları çökmüş altında bulunmasına karşın ekiplerin işlerine karışmıyor kenarda bekliyorlardı. İlk vakitler boyut aşırı zordu, kontrolün sağlanması zordu ama birbirlerine ehil çıkıyor, araştırma görevlisi oluyordular."

Türk halkı ortada şişman beraberinde el birliği ve teavün kültürü gördüklerini kail Ağaseyidi, "Yardıma gereksinim duyan depremzedeler bizlere aç mısınız beraberinde ihtiyacınız varmı diyerek soruyordu. Bu, o milletin büyüklüğünü gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Bölgedeki dayanışmanın kendisini etkilediğini anlatım fail Ağaseyidi, "Deprem sahasında halkın uğursuz ve belalara huzur dayanabilen bulunduğunu gördük. Birbirlerine iane ediyorlardı. Halk bire beraberinde sürede arama kurtarma ekiplerine fahri yerine iane ediyor ve çalışmalara katılıyordu." dedi.

"Anne ile çocuğunun hitabı beni etkiledi"

Deprem sahasında görmüş olduğu beraberinde vakadan aşırı etkilendiğini dile getiren Ağaseyidi, vakası şu laflarla anlattı:

"Bir ana ile evladı değişik noktalardan iane materyali almışlardı. Anne bunu görür görmez çocuğuna 'İkimiz de iane materyali almışız, sen aldıklarını götür arka bırak, başkasının gereksinimi olur' dedi. Böylesi mütekait günlerde kişilerin birbirini düşünmesi ve yardımlaşması açısından bu ehemmiyetli beraberinde örnekti."

"Hızlı beraberinde halde birleştirme olmuşlardı"

Ağaseyidi, AFAD, Kızılay ve AKUT’un hakkıyla şişman beraberinde azimle çalıştığını ve özlük ekiplerinin de onlara dayanak noktası bulunduğunu aktararak çalışmaların aşırı durumunda bulunduğunu söyledi.

Kilometrelerce sektörü gezdiklerini, yıkımın aşırı şişman bulunduğunu özetleyen Ağaseyidi, "Olayın yaşandığı evvel anlarda arama kurtarma ekiplerinin teçhizatlarının ve kepçelerin deprem bölgelerine gönderilmesi ve organizasyonun sağlanması dobra mütekait bulunmasına karşın çabuk beraberinde halde topu topu ekipmanlar sahaya getirilmişti ve enkazda icraat başlatılmıştı." değerlendirmesinde bulundu.

Ağaseyidi, bu denli çabuk halde ciddi makinelerin deprem bölgelerine getirilerek arama kurtarma çalışmalarının başlatılmasını beklemediğini söyleyerek nerede beraberinde ekipmana gerekseme olsa çabuk beraberinde halde kendilerine ulaştırıldığını belirtti.

"AFAD, Kızılay ve AKUT ile 5 kişiyi kurtardık"

İslahiye’de beraberinde hafta süresince çalışmalara katıldıklarını, Türk kurumları ile koordineli çalıştıklarını kaydeden Ağaseyidi, "AFAD, Kızılay ve AKUT ekipleri ile yaptığımız çalışmalarda 5 kişiyi enkazdan aktif çıkarttık." dedi.

Ağaseyidi, kendilerinden sonraları ayrıksı beraberinde ekibin de İran’dan Adıyaman’a geldiği ve orada çalışmalara katılmış olduğu bilgisini paylaşarak, "Hem arama kurtarma hem tıbbi yardımlar yapıldı. Daha sonraları kılıç Tebriz’e döndük, öbür takımlar çalışmaya bitmeme ediyor." diyerek konuştu.

İran ile Türk Kızılayları ortada beraberinde bitim olmadığını, mütekait günlerde çapraz desteklerin bitmeme edeceğini anlatım fail Ağaseyidi, laflarını şöyleki sürdürdü:

"İran’da da ciddi beraberinde vaka olursa Türk Kızılay bizlere iane edecektir. Biz de rastgele devir Türkiye’ye desteğe hazırız. Umut ederiz ki bu biberli eyyam beraberinde an ilkin sonuç bulur ve yerini iyi günlere bırakır."

18 vakit zarfında 45 şahsiyet arama kurtarma kadrosu gönderildi

Doğu Azerbaycan Kızılayı Genel Müdürü Hamid Müneccim de Türkiye’de yaşanmış bulunan bu can sıkıcı hadisenin evvel anından itibaren gurur yerine lazım iletişimin sağlanmasından sonraları alana iane ekipleri gönderdiklerini belirtti.

Müneccim, 18 vakit zarfında 45 şahsiyet arama kurtarma kadrosu gönderildiğini kaydederek "İlk saatlerde deprem sahasında sansasyonel arama kurtarma emek harcamaları yaptık. İslahiye’de mevcut esenlik çalışanlarımız depremzedeler düşüncesince kurulan acele engelleme çadırlarında yaralılara evvel tedavileri yaptılar." diyerek konuştu.

Olayın büyüklüğü ve önemi zımnında İran Kızılayının evvel andan itibaren alanda toprak aldığını aktaran Müneccim, 200’ü fazla ferdin toprak almış olduğu 60’a DOĞRU ekibin İran Kızılayı kabilinden deprem sahasına göndermiş olduğu bilgisini paylaştı.

Müneccim, bu ekiplerle nice iane materyali gönderildiğini ve gönderilmeye bitmeme edeceğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Alanyaspor3448+3
8Sivasspor3448-4
9Çaykur Rizespor3348-6
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3337-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ