USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

’İş Portföy İş’te Kadın Hisse Senedi Fonu’na bin 800’e yakın yatırımcı katıldı

Türkiye'de iş hayatında eşey eşitliğine alakalı yatırım fonu bulunan “İş Portföy İş'te Kadın Hisse Senedi Fonu”na, müşterek sene içinde bin 800'e yakın yatırımcı katıldı.

’İş Portföy İş’te Kadın Hisse Senedi Fonu’na bin 800’e yakın yatırımcı katıldı
09-03-2022 17:45

Türkiye İş Bankası'nın iştiraki İş Portföy ile Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KOÇ-KAM) iş birliğiyle yaşama geçirilen “İş'te Kadın Hisse Senedi Fonu”, müşterek numara yılını doldururken yatırımcılardan nazarıitibar görmeye bitmeme ediyor. 8 Mart 2021 Dünya Kadınlar Günü'nde Borsa İstanbul'da planlı gong töreniyle yatırımcılara sunulan, hanımefendilerin üretkenlikleriyle iş dünyasına denk müşterek halde müdahale olması temasına alakadar Fon'un müşterek numara yılı vesilesiyle, “Daha Eşitlikçi Bir Dünya” mevzulu açık oturum gerçekleştirildi.

Panele; İş Bankası Sermaye Piyasaları Müdürü Işıl Dadaylı, Koç Üniversitesi Rektör Vekili ve Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Gürhan Canlı ile İş Bankası'nın anne destekçisi bulunduğu Workup Girişimcilik Programı'nın mezunlarından bulunan UP School Kurucu Ortağı Melike Aydın katıldı. Panelin moderatörlüğünü, Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ve UNESCO Toplumsal Cinsiyet ve Sürdürülebilir Kalkınma Kürsüsü Sahibi Prof. Bertil Emrah Oder üstlendi.

“Cam tavanların kırılmasına müteveccih adımlar çarpan tesiri oluşturur”
Işıl Dadaylı, melez namına planlı panelde meydana getirdiği konuşmada, Türkiye'de iş hayatında eşey eşitliğine alakadar önceki yatırım fonu olma niteliği haiz Fon aracılığıyla, konuşu yaşamda hanımefendilerin henüz müşterek tomar bedel oluşturmasının önünü açmayı, hanımefendilerin istihdam ve yönetimde henüz müşterek tomar lakırtı sahibi olmalarına olanak verecek muayeneleri desteklemeyi amaçladıklarını vurguladı.

İstihdamda hanımlara eşitlikçi müşterek halde toprak açan, hanımefendilerin yönetimde lakırtı sahibi olmasını önemseyen kuruluşların yurtiçi katılım paylarına yatırım karşılayıcı Fon'dan elde edilmiş gelirin yarısının, “KOÇ-KAM UNESCO Kürsüsü - İş Bankası Kadın Araştırmaları ve Kadın Liderliği Burs Programı” üstünden araştırmalara ve bursiyerlere aktarılacağını tamlayan Dadaylı, Fon üstünden eş araştırmalarının geliştirilmesi ve eş liderliğinin güçlendirilmesine katkıda bulunmaktan iri sevinme duyduklarını söyledi.

Fona önceki yatırımı 10 milyon TL ile İş Bankası'nın yaptığını hatırlatan Dadaylı, “Aradan sabık 1 sene üzere endamsız müddet içinde Fon'a bin 800'e yakın yatırımcı katıldı. Kadınlara vesile eşitliği sağlayıcı kuruluşların desteklenmesi noktasında hepimizi heyecanlandıran ve umutlandıran bu gelişme, ne derece akilane müşterek etap attığımızın da iyi müşterek göstergesi. Gerek iş dünyasında gerekse toplumda kadın-erkek eşitliğinin sağlanması, cıncık tavanların kırılmasına müteveccih atılacak herhangi müşterek adım, alınacak herhangi müşterek öncecilik çarpan etkisiyle henüz açık kitlelere iktidar edecektir. Her azamet ve fert bu tatlı cereyan ederse bu değiş henüz aceleci olacaktır" dedi.

“Kadınlar çalışanlarımız ortada yüzdelik 55, yöneticilerimiz ortada yüzdelik 45'lik orana sahip”
“İş Portföy İş'te Kadın Hisse Senedi Fonu”nun, bankanın hanıma müteallik duruşunun hemen müşterek parçasını oluşturduğunu tabir fail Dadaylı, konuşmasını şöyleki sürdürdü: “Esasında İş Bankası, henüz kurulduğu önceki zamanlardan itibaren sergilediği eşitlikçi yaklaşımıyla hem sektörde hem devletimizde örnek, kılavuz gemisi müşterek azamet oldu. Her bölgede ve herhangi müşterek kademede tek ayrımcılığa izin etmeyen, müşterek azamet kültürü durumunu almış geçmişten müddet mevrut müşterek anlayışı var. Şu anda 12 bin civarındaki eş çalışanımızla, devletimizde en müşterek tomar eş işveren kurumların başlangıcında toprak alıyoruz. Tüm çalışanlarımız ortada hanımlar yüzdelik 55'lik orana sahip. Yönetici kademesindeki kadınlarımızın payı da yüzdelik 45. Bu tablo, kişiye ve hanıma verdiğimiz kıymeti göstermesi açısından kıymetli".

“Bilimin sürdürülebilirliği, bilginin eş eş ayırımı yapmadan aktarımıyla sağlanabilir”
Prof. Dr. Zeynep Gürhan Canlı ise "Koç Üniversitesi ailemizde mevcut binlerce kadının - öğrenciler, akademisyenler, yönetsel çalışanlar, mezunlar, astronomi üyeleri, bağışçılar ve başka paydaşlarımız- kadem izleri okulumuzun herhangi müşterek yanına, herhangi müşterek bölgesine karışmış halde ve ego de bu grubun müşterek personeli olmaktan alım çalım duyuyorum. Genç üniversitemizin tarihinde önceki el bilimsel niteliği bulunan yöneticilerin bir çok aşırı baş döndürücü zeki ve aldatıcı bayanlardan oluşuyor. Bilimin sürdürülebilirliğinin, bilginin dünkü nesillere eş ve eş ayırımı yapmadan denk namına aktarılması ile sağlanabileceğini tek müşterek devir unutmamalıyız” diyerek konuştu.

İş dünyasında yatırımcıların bundan sonra hemen yatırım fonları getirisine bakmadıklarını, kişi değerlerini asimilasyon edecek fonlara yatırım gerçekleştirmek istediklerini vurgulayan Prof. Dr. Canlı, “Bu amaçla dünyada ayrı ayrı örneklerini gördüğümüz bu toplumsal odaklı fonların yurdumuzdaki en iyi ve sabah yeli verici örneklerinden bir tanesi Koç Üniversitesi Kadın Araştırma Merkezimiz ve İş Bankası ortaklığında açılan İş Portföy İş'te Kadın Hisse Senedi Fonu. Bir senenin böylelikle Fon'un getirisinin BIST TUM Getir Endeksi ile karşılaştırdığımızda henüz efdal bulunduğunu görüyoruz. Bu belirtke de hanımları iş dünyasının ehemmiyetli ve ayrılmaz müşterek parçası görüp yönetimlerinde hanımlara toprak verici kuruluşların başarısına ayraç ediyor” dedi.

“Birlikte geliştiren hanımlar açığı kapatacak”
Panelde teşebbüs öyküsünü özetleyen UP School Kurucu Ortağı Melike Aydın da Dünya Ekonomik Forumu “Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2021” tutanağına göre, evren çapında eşey eşitsizliğine bağlı farkın kapatılabilmesi düşüncesince 135 yıla henüz gerekseme olduğuna uyanıklık çekerek, “Teknoloji istihdamında eşey eşitsizliğini durdurmak düşüncesince 135 sene durmak istemiyorsak, gine teknolojiyi kullanarak eş istihdamında hendesi çoğalma yakalamalıyız. Birlikte geliştiren ve birbirini geliştiren hanımlar bu açığı kapatacak” diyerek konuştu.

Muhammed Fırat Aksoy

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ