USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İSİPAB 16. Konferansı İstanbul Deklarasyonu duyuru edildi

TBMM Başkanı Şentop'un ev sahipliğinde planlı İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkeleri Parlamento Birliği (İSİPAB) 16. Konferansının kapanışında, örgen devletlerin imzaladığı "İstanbul Deklarasyonu" duyuru edildi.

İSİPAB 16. Konferansı İstanbul Deklarasyonu duyuru edildi
10-12-2021 23:50
İstanbul

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop'un ev sahipliğinde İstanbul'da planlı İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkeleri Parlamento Birliği (İSİPAB) 16. Konferansının kapanışında, organ devletlerin imzaladığı "İstanbul Deklarasyonu" anons edildi.

İSİPAB Türk Grubu Başkanı Orhan Atalay'ın okumuş olduğu 22 maddelik deklarasyonda, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) müessis ilkelerine, hassaten başka devletlerin içişlerine karışmama, devletlerin arsa bütünlüğüne ve egemenliğine hürmet tayin ve ihtilafların diyalogla barışçıl yollarla çözülmesi ilkelerine bağlılaşım yinelendi.

BM ve bilirkişi kuruluşlarının, hassaten evren barışının, diyalekt güvenliğin, insanoğlu haklarına ve mevki egemenliğine saygının bünye edilmesine müteveccih çalışmalarının geliştirilmesine müspet ve doğurgan katkıları temdit kararlılığının baştan teslim edilmiş olduğu deklarasyonda, insanoğlu haklarına hürmet ve demokrasinin güçlendirilmesi, toplumların kalkınması, uyumu ve refahındaki birincil gösteriş baştan teslim edildi, parlamentoların insanoğlu haklarına saygıyı, hoşgörüyü ve ayrımcılık yapmamayı millî ve arsıulusal kurda motivasyon etmedeki ehemmiyetli görevi ve mesuliyeti hatırlatıldı.

Bölgesel ve toptan mesele, krizleri vicdan ve paylaşımı ön planda markajcı İslami eş iyilikle nakız çabalarının besalet ve gerekliliğine inanmış olduğu vurgulanan deklarasyonda, arsıulusal toplumun, Arap-İsrail çatışmasının çözümünde hassaten Filistin halkının kâffesi yasal haklarından yararlanması ve başkenti Kudüs-ü Şerif bulunan hür eş mevki kurması, böylecene Filistinli sığınmacıların Birleşmiş Milletlerin ait kararlarına makul şekilde anavatanlarına art devir koşullarını sağlamadaki mesuliyeti hatırlatıldı.

Deklarasyonda, Afganistan'daki nazik insanca durumun yanında bitmeme fail yıldırı tehdidi ve efdal dingildeklik riskinden koyu ide duyulduğu, başlamış bulunan diyalekt ve toptan sığınık krizinin ciddi sonuçlarının farkında olunduğu ve sığınmacılara insanca iane sağlamanın hoppadak ev sahibi ülkelerle bölgedeki devletlere yüklenemeyecek denli iri eş sıkıntı bulunduğunun akılda tutulduğu kaydedildi.

Terörizmle mücadele

Irkçılık, ecnebi düşmanlığı, İslamofobi ve tiksinme söyleminin evren genelindeki erinçsiz edici yükselişinden, toplumların sulh ve uyumuna dirlik oluşturduğu iri tehditten koyu ide duyulduğu vurgulanan deklarasyonda, Kovid-19 salgınının, bu kazalı tehditlerdeki artışı ateşlendirmek şekli ile halihazırda savunmasız haldeki şahıslara müteveccih damgalama ve şiddetin artmasına kere açan menfi tesirinin farkında olunduğu dile getirildi.

Yanlış bilgilendirme, dezenformasyon ve esassız haberlerin ide donör miktarda yayıldığı, hassaten içtimai iletişim araçları platformları üstünden yayılan dezenformasyon ve esassız haberlerin halkı kusur yönlendirmek, kutuplaşma yaratmak, tiksinme suçları ile ayrımcılığı motivasyon kılmak düşüncesince kullanıldığı tamlanan deklarasyonda İslamofobi, popülizm, rasizm ile ecnebi karşıtlığının yükselişini artırdığını, İSİPAB'a organ sıfır ülkelerdeki Müslüman azınlıklara müteveccih sertliği kışkırtılmasından ide duyulduğu anlatım edildi.

İslamofobinin, ırkçılığın en yayılmış biçimleri ortada arsa almasından koyu ide duyulduğu dökme deklarasyonda, İSİPAB'a organ sıfır ülkelerdeki Müslüman ekalliyet toplulukların sunulan kalmış olduğu insanoğlu hakları ihlallerinin, İSİPAB gündemine henüz çok engelleme edilmesine ve kurumsal izlemeye gerekseme duyulduğu vurgulandı.

Terörün ortaklaşa güvenliğe, istikrara ve refaha müteveccih risklerinin ve İslam dünyasının imajı üstündeki nahak yere tesirinin hatırlatıldığı deklarasyonda, terörizmle mücadelenin, yıldırı örgütleri ortada başkalık olmaksızın şümullü eş stratejiyle yapılması gerektiği kaydedildi.

Kovid-19 salgınının insanlığa müteveccih en dirimlik ve acele tehditlerden birisi bulunduğunun ve hacısı hocası güvende olana denli kimsenin koronavirüse dirlik güvende olmayacağının farkında olunduğu tamlanan deklarasyonda, salgına dirlik kâffesi devletlerin aşılara eşit, makul maliyet ile eş zamanlar ve cihanşümul erişiminin sağlanmasının önemi yinelendi.

Filistin halkına muteber nahak yere ablukanın kaldırılması düşüncesince BM'ye çağrı

Deklarasyonda, "Filistin Davasının; birliğimizin, ülkelerimizin ve halklarımızın kaygıları ve savunuculuk faaliyetlerindeki merkezi konumunu ve Birleşmiş Milletlerin ait kararları uyarınca, başkenti Kudüs-ü Şerif bulunan hür eş mevki ihdas kılmak amacıyla yasal haklarını arayan Filistin halkıyla dayanışmamızı baştan teslim eder; kentin karakterini ve kimliğini fark kılmak amacıyla obstrüksiyon kuvvetleri çeşidinden İslami ve Hristiyan iskân yerlerinde ve Kudüs-ü Şerif sakinlerine müteveccih iskân faaliyetlerini ve ihlallerini kınamaktadır." denildi.

Birleşmiş Milletleri ve bilirkişi kuruluşları, Filistin halkının yanında obstrüksiyon altındaki topraklarda bulunan anıtlar, mimarlık ve kültürel alanlar düşüncesince muktezi korumayı sağlamaya ve işgalci İsrail kuvvetlerini Filistin halkına muteber nahak yere kuşatmayı bozmak düşüncesince zorlamaya çağıran deklarasyonda, Afganistan halkını gerçekleştiren kâffesi budunsal grupların asliye insanoğlu haklarını esirgeyici eksiksiz ve herkesi temessül fail eş siyasal düzene müteveccih yardıma aksan yapıldı.

Uluslararası topluma; etkin, transparan ve matematik verebilir mekanizmalar marifetiyle Afganistan'a acele insanca iane terazi çabalarını tasarruf kılmak ve Afgan halkının anlaşma kaynaklarını arkalamak düşüncesince önlemler bildirme kılmak düşüncesince çağrıda bulunulurken, kronikleşen sığınık durumlarını hafifleştirmek neredeyse adaletli ağırlık ve hata paylaşımı yapılması gerektiği bildirildi.

Üye ülkeler üstündeki barhana baskısını dökmek ve yerinden edilmiş şahısların güvenli, fahri ve haysiyetli eş biçimde art dönüşleri düşüncesince gösterdikleri çabaları desteklemeye müteveccih kuma politikalar ihya ihtiyacının vurgulandığı deklarasyonda, sığınık krizinin asliye nedenlerini halletmek düşüncesince kuma eylemlerde bulunan kazanmak ve ciddi aksak barhana akışlarının sürdürülebilir eş halde önlenmesi namına köken devletlerde minimum ekonomik, siyasal ve içtimai hayat koşullarını sağlamaya müteveccih politikaları yükseltmek noktasında motivasyon edilmesi kararlaştırıldı.

Deklarasyonda, insanoğlu ticareti ve muhacir kaçakçılığı ile mücadelede ve arsıulusal esirgeme gereksinimi sıfır şahısların art dönüşüne müteveccih çabalarda operasyonel iş birliğinin geliştirilmesi gerekliliğinin, kusur bilgilendirme, dezenformasyon ve esassız haberlerle arsıulusal kurda savaşım edilmesinin önemini vurgulanırken, arsıulusal topluluğun kâffesi aktörlerine bu sınamaların üstesinden doğmak düşüncesince arsıulusal standartlar ve mekanizmalar üstünde emek vermek çağrısı yapıldı.

Uluslararası toplum, hassaten Müslümanların değişik henüz çok hüküm içeren ayrımcılık, ırkçılık, İslamofobi ve tiksinme söylemine sunulan kalmış olduğu gayrimüslim ülkelerdeki kazalı eğilimlere dirlik kuma konkre adımlar atmaya çağrıldı.

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın 15 Mart tarihini "Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü" şekilde belirleyen kararının kıvançla karşılandığı ve arsıulusal topluluğun bahse bap haset tanımaya ve anmaya çağıran deklarasyonla, Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Komitesine, İSİPAB üyesi sıfır ülkelerdeki Müslüman ekalliyet toplulukların yaşadıkları insanoğlu hakları ihlallerini ve karşılaştıkları zorlukları arkasında kızarmak neredeyse hususi eş komisyon oluşturması düşüncesince bitirme verildi.

İnsan haklarına, dinlere ve inançlara saygıya mebni eş müsamaha ve sulh kültürünün herhangi eş kurda desteklenmesi amacıyla toptan dirayetli eş diyaloğu motivasyon kılmak neredeyse güçlendirilmiş arsıulusal çabaların gösterilmesi çağrısının arsa almış olduğu deklarasyonda, ulusların ve başka arsıulusal ortakların bulunan ve gelecekteki güvenliği, istikrarı ve refahına müteveccih iri eş gözdağı olmaya bitmeme fail terörizmle mücadelede diyalekt ve toptan kurda kuma çabaların önemine değinildi.

Terör propagandası, yıldırı örgütlerinin finansmanı ve organ kazandırma faaliyetlerinin makul biçimde üstesinden gelinebilmesi düşüncesince terörizme dirlik şümullü eş izleme benimsenmesi ihtiyacının bildirme görmüş olduğu deklarasyonda, yıldırı örgütlerinin çirkin emellerine idrak amacıyla doğruluk ve özgürlükleri kötüye kullanmasının önüne geçilmesinin önemi kaydedildi.

İklim değişikliğinin tahripkâr etkileriyle savaşım çabalarını yükseltmek ve toptan hava eylemine enerjik eş biçimde katkıda bulunan kazanmak düşüncesince ülkeler ortada andıran teşrikimesai çağrısında bulunulurken, güçlendirilmiş toptan hava eyleminin desteklendiği ve bu konudaki kuma eylemlerin geliştirilmesi vurgulandı.

Deklarasyonda, arsıulusal topluma, ilkin kâffesi insanlığın Kovid-19 aşılarına ve tıbbi eşyalara eş zamanlar erişimini terazi bağlamında kazanmak üzere, el donanması ortamında henüz eşgüdümlü gayretler göstermesi düşüncesince çağırma cihazı yapıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ