USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İspanya Dışişleri Bakanı Albares, Türkiye ile ilişkileri ve gündemi değerlendirdi

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Türkiye ve İspanya ortada ilişkilerin büyümeye bitmeme ettiğini belirterek, şümullü iştirak tanımının, akıbet 20 senedir düz yazı edilen ilişkilerin onaylanması ve görünür kılınması bulunduğunu söyledi.

İspanya Dışişleri Bakanı Albares, Türkiye ile ilişkileri ve gündemi değerlendirdi
07-02-2022 15:44
Madrid

Albares, aralarında AA muhabirinin de bulunmuş olduğu Madrid'deki eş takım ecnebi matbuat mensubuna gündemdeki mevzuları değerlendirdi.

Türkiye ve İspanya ortada ara ayında meydana getirilen hükümetler arası zirveye ve önceki kez burada vurgulanan düet ilişkilerde "kapsamlı ortaklık" tanımına dikkati çekici Albares, şunları kaydetti:

"Başbakan Pedro Sanchez ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın reislik etmiş olduğu zirve, ansız encam akıllıcasına atık eş aşama değil dört dörtlük aksine Türkiye ile İspanya arasındaki ilişkilerin eş devamıdır. Bu, natürel eş birlikteliğin sonucudur. Zira herhangi eş ikimiz de Akdeniz'de kuma eş coğrafyadayız, NATO müttefikiyiz, BM Medeniyetler İttifakı'nın kuma kurucularıyız.

Tüm bunlara koşut namına İspanyol şirketlerin Türkiye'ye merakı arttı ve envestisman akıbet 20 yılda minimum 10 kattan eş tomar artma gösterdi. Aynı sürede herhangi eş dü maşer ortada hususiyet arttı. Bu sebepten şümullü iştirak tanımı, akıbet 20 senedir mensur edilen ilişkilerin onaylanması ve görünür kılınmasıdır."

Rusya-Ukrayna krizi

Rusya-Ukrayna kriziyle ilgilendiren "Çok azimli eş halde diyebilirim ki harp önlenemez değil. Tam aksine önlemez bulunan harp değil, sulh olmalıdır." ifadesini kullanan Albares, şu anda lüzumlu en ehemmiyetli şeyin; Ukrayna sınırında "askeri huzursuzluğun azaltılması ve diyaloğun sürmesi" bulunduğunu kaydetti.

İspanya Dışişleri Bakanı Albares, şu halde bitmeme etti:

"Avrupa'da eş savaş, iri eş arka aşama olur. Bu sebepten savaşın ismini eş faraziye namına fark dillendirmemeliyiz. AB, dört dörtlük namına çatışmaların eş hal uzlaştırıcı namına mücadelesi engel olmak düşüncesince mensur edilmiştir. Savaş, bire eş sürede Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın da ihlal edilmesi eyitmek olur.

Biz, Avrupa'nın ileriye akıllıcasına gitmesini, barışa, demokrasiye bakmasını istiyoruz. NATO süresince tamamımız bire eş görüşteyiz. Diyaloğun bitmeme etmesinde kimesne saat kaybı bulunduğunu düşünmüyor. Herkes izlenmesi müstelzim yolun bu bulunduğunu düşünüyor. Üstelik bu yolun izlenmesi düşüncesince lüzumlu ara da var."

Albares, Amerika Başkanı Joe Biden'ın Rusya-Ukrayna krizi üstüne hanuman kocaoğlan böylece Almanya, İngiltere, İtalya başbakanları, Fransa Cumhurbaşkanı, Polonya Devlet Başkanı ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in katılımıyla icra ettiği videoteyp konuşma toplantıya İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in çağrılmamış olmasıyla ilgilendiren suali da cevapladı.

Ocak ayında Washington'a tedricen Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken kabilinden onama edilmesini ve NATO'nun Afganistan'dan askerlerini arka çekmesi sürecinde Amerika Başkanı Biden'ın İspanya Başbakanı Sanchez'e telefon ederek, Rota ve Moron askeri üslerinin kullanılmasını istemesini sağlam namına yayınlayan Albares, "Mevcut argümanlar, İspanya'nın ABD'nin eş numara sınıfın da ötesinde en eş numara dershane ortağı bulunduğunu baş döndürücü bariz eş halde gösteriyor." dedi.

"Fas ile münasebat dobra yolda gidiyor ancak vakte gerekseme var"

Batı Sahra meselesi ve kesintili muhacir kriziyle ağır çıban düzlük İspanya-Fas ilişkilerini de değerlendiren Albares, "Fas ile münasebat dobra yolda gidiyor ancak vakte gerekseme var." görüşünü dile getirdi.

Albares, şunları kaydetti:

"Fas ile ilişkilerde herhangi eş devir geleceğe bakıyorum. Fas çabucak İspanya'nın değil AB'nin de mühim ortağı. Geçen Noel zamanında gördük ki Fas ile teşrikimesai sebebiyle baş döndürücü sayıda kesintili göçmenin Ceuta ve Melilla'ya gelişi önlendi. Bir komşuluk birlikteliği var.

İspanya, AB ve Fas'ın kuma çıkarları var. Bu mühim ortaklıkta herkesin kazanacağı baş döndürücü bilinçlilik var. Yürüyeceğimiz yol, bu yoldur ve kılıç bu mesajı veriyoruz. Karmaşık ilişkilerin dört dörtlük namına zımnında girmesi baştan sona giderek bulunan şeylerdir. Ben dobra yolda olduğumuza güveniyorum. Son çağda gördüklerimiz, herhangi eş dü yan düşüncesince de çapraz namına müfit adımlar atıldığını gösteriyor."

Bakan Albares, Fas'ın 18 Mayıs 2021'de arka çekmiş olduğu Madrid Büyükelçisi'nin halen dönmemesine karşın dü yurt arasındaki fevk düzem diyaloğun bitmeme ettiğini vurguladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ