USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İspanya'da Katolik Kilisesinde cinsel istismar iddiaları ezilmişlik duvarını yıkamıyor

İspanya'da Katolik Kilisesinde ufaklıklara müteveccih cinsel istismar vakalarının bugüne denli ortaya çıkarılandan aşırı şimdi bir tomar bulunduğu iddiaları, kilisede, siyasette, basında ve toplumdaki sessizlikten ötürü matlup kurda araştırılamıyor.

İspanya'da Katolik Kilisesinde cinsel istismar iddiaları ezilmişlik duvarını yıkamıyor
18-02-2022 11:35
Madrid

İlk yerine 2002 senesinde ABD'de yarık sağlayan kilise müesseselerinde cinsel istismar olayları, akıbet senelerde Avrupa'nın nice ülkesinde gündeme gelse de İspanya bu mevzuda minimum aksiyon kaydeden ülkelerden bir tanesi oldu.

İspanya'daki cinsel istismar olaylarını 3,5 senedir gündeme getiren El Pais gazetesinin oluşturduğu araştırı kadrosunun başındaki gazetecilerden İnigo Dominguez, AA muhabirine verdiği hususi demeçte, kendisini en birlikte tomar etkileyen şeyin, binbir bata çıka yıkmaya çalışmış oldukları "sessizlik duvarı" olduğunu anlattı.

İspanya'da tekinsiz bulunan bu mevzuyu araştırmaya, Ekim 2018'de başladıklarını aktaran Dominguez, Katolik ilmek adamlarının "yalan söylememek ve Kilisenin imajını korumak", siyasetçilerin "siyasi kutuplaşmadan kaçmak", basının "Kiliseyi eleştirmekten çekinmek", mağdurların ise "toplum baskısından" çevre "sessiz kaldığını" söyledi.

Diktatör Franco devrinde (1936-9175) eğitimin Kilisenin doktrini altında bulunduğu İspanya'nın zamanı ile yüzleşmesinin değme devir sıkkın olduğunu, "eski hayaletlerin baştan çıkacağı endişesinin devletin hepsi müesseselerinde halen hissedildiğini" tabir fail Dominguez, "Cinsel istismar iddialarının ortaya çıkarılmasında hâlâ başlangıçtayız, hemen yüzeyi kazıyoruz ve altından ne çıkma bilmiyoruz." diyerek konuştu.

Dominguez, ufaklıklara müteveccih cinsel istismarların en birlikte tomar vaktiyle çalışkan bulunan fakat halihazırda kaldırılan, Kiliseye ilişkin leyli okullarda görüldüğünü belirtti.

İspanyol gazeteci, incelemelerde birlikte tomar az aksiyon kaydedilmiş olmasını, "Küçük bölgeler özellikle kazanmak neredeyse Katolik Kilisesinin toplumda halen art planda birlikte tomar sert olmasına, mağdurların yaşadıklarını anlatabileceği makul içtimai atmosferin yaratılmamasına ve "Kilise, mevki ve basının bugün güçlü olayları inkar fail birlikte eda sergilemesine" bağladı.

Bugüne denli 100 denli mağdurla konuştuğunu, yurt genelinde dü il haricinde değme ilden kıygın bulduklarını aktaran Dominguez, duyduklarından bazılarının özlem derecede dokunaklı olduğunu, girintisiz çıkıntısız kabil görülebilecek; evlatların bacaklarına tuşe kabil olayların bile gözyaşları süresince anlatıldığını vurguladı.

"Çok dokunaklı bağlam var"

İspanyol gazeteci, mağdurlarla konuşmasında yaşamış bulunduğu tecrübeyi şu laflarla dile getirdi:

"Her dönemden, değme yaştan insanoğlu bizlere telefon etti. Ne çeşit birlikte cinsel istismar bulunduğunu yaşamadıkça bilemeyiz. Bunun birlikte çocukta bıraktığı izi gitmek güvenilmez birlikte şey. Bu olayların mağdurları, maşeri ayrıca eş süresince dışlanma korkusuyla yaşadıklarını anlatamamışlar. Şimdi 30-40 sene sonradan söylemeye başlıyorlar. Çok gücün birlikte tomar dokunaklı bağlam var. Bir çocukta bıraktığı tramvayı katiyen dört dörtlük yerine anlayamayız."

"Kilise detayları saklayıp olayları gizliyor"

Şiddete vasıl cinsel istismarlarda mağdurların mahkemeye yada polise gitmeden Kilise ile anlaşarak ödence yada bazısı yardımlar aldığını da öğrendiklerini kail Dominguez, İspanya'daki Katolik Kilisesini, "İddiaların hesabına gitmeyerek tek bilinçlilik yapmamakla ve ellerindeki detayları saklayıp, olayları gizlemekle" suçladı.

"Basın düşüncesince ehemmiyetli bulunan Kiliseyi korumak"

Sessizliğin basında da olmasının kendisini birlikte tomar şaşırttığını vurgulayan Dominguez, "Galisya alanında enikonu ehemmiyetli 9 olayı mağdurlarıyla ortaya çıkardık. Galisya'da birlikte tomar birlikte araba ehemmiyetli evcil gazete var. 1-2 güneş bizi pınar göstererek çelimsiz sav yaptılar gücün devamını getirmediler. Oradaki evcil gazetecilerin telefonu eline alıp, bizim konuştuğumuz insanların dershane arkadaşlarına intikal etmeleri ve onlarla konuşup acemi olayları araştırmalarının birlikte tomar da güç olacağını sanmıyorum gücün değme yerde ayrımsız dava var, kimesne hesabına gitmiyor. Basının şişman kısmı tutucu ve onlar düşüncesince ehemmiyetli bulunan mağdurlara iane buyurmak değil, Kiliseyi korumak." ifadelerini kullandı.

Vatikan'dan karşılık bekleniyor

"Bu vakte denli 300'den birlikte tomar haber, yazı yazdık gücün tek şeyin değişmediğini görür görmez acemi birlikte yol çizmeye değişmeyen verdik." diyen Dominguez, 251'i acemi kazanmak neredeyse 1237 mağdurla ait hazırladıkları raporu, iddiaların araştırılması isteğiyle güzeşte sene açıklık ayında Vatikan'a ve İspanya Piskoposlar Konferansı'na gönderdiklerini söyledi.

Normal koşullarda 3 ayda Vatikan'dan karşılık gelmesi icap ettiğini fakat bu işlerin aceleci ilerlemediğinin farkında bulunduğunu kail İspanyol gazeteci, girişimlerinin arkası sıra hemen akıbet dü ayda kısaca 200 acemi mağdurdan elmek aldıklarını, sayının değme güzeşte güneş arttığını kaydetti.

"Meclisteki araştırı komisyonu acemi birlikte süreci başlatabilir"

Dominguez, Katolik Kilisesinde ufaklıklara müteveccih cinsel istismar vakalarıyla ait İspanyol meclisinde araştırı komisyonu kurulacak olmasının bazısı şeyleri hızlandırabileceğini vurgulayarak, şöyleki bitmeme etti:

"El Pais okuyucusu olmayanlar yada bizlere güvenmeyenler bu vakte denli bizlere iktiran yapmak istememiş olanaklı gücün karşılarında sedir komisyonu kabil devletin ehemmiyetli birlikte kurumu olduklarını görür görmez güvenleri artacak ve elan birlikte tomar bilinçlilik paylaşacaklardır. Bize şimdiye denli 800 mağdurdan elektronik sefer geldiyse sedir komisyonuna 5 bin elektronik sefer gelecektir. Kilise iane ederse tabii birlikte tomar elan birlikte tomar bilinçlilik güneş ışığına yarar gücün meclisteki komite da acemi birlikte süreci başlatacaktır."

İspanya'da cinsel istismar vakalarıyla ait istatistiklerin hemen El Pais'in hazırladığı raporlarda olduğunu, Kilise'nin teşrikimesai yapmamasından çevre sayıların düşüt kabil görüldüğünü kaydeden Dominguez, "Biz 3,5 yılda gazeteci yerine ilkin bilinenden 20 büküm elan birlikte tomar cinsel istismar mağduru bulunduğunu ortaya çıkardık. Bu araştırmayı mevki yapsa ki bilgili neler ortaya çıkacak?" dedi.

"Siyasetçiler bundan sonradan bu mevzunun elan birlikte tomar hasır altı edilemeyeceğini anlar anlamaz harekete devredilmek durumunda kaldılar." diyen Dominguez, mecliste inandırıcılığı bulunan birlikte komite kurulması biçiminde Fransa'dakine benzeri birlikte biçimde İspanya'da da kıygın sayısının 300 binleri bulacağını her insanın bildiğini savundu.

İspanya'da hükümetin önemsiz ortağı baş döndürücü sol görüşlü Unidas Podemos ile Katalan ve Bask ayrılıkçı partilerin (ERC ve EH Bildu) desteği ile sedir gündemine getirilen, cinsel istismar iddiaları düşüncesince araştırı komisyonu kurulması önerisine hükümetin şişman ortağı Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) dayanak verirken anne muhalefetteki Halk Partisi (PP) ve baş döndürücü sağcı Vox huzur çıkıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ