USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İsrail medyası Herzog'un Türkiye ziyaretine odaklandı

İsrail medyası, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un çağ süregelen ve dü güneş sürecek Türkiye ziyaretine yayınlarında genişçe arazi veriyor.

İsrail medyası Herzog'un Türkiye ziyaretine odaklandı
09-03-2022 16:09
Kudüs

Başyazısını bu ziyarete ayıran İsrail gazetesi Haaretz, Herzog'un Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşmenin, "iki dünya arasındaki kısaca on dü senedir ilişkileri şekillendiren düşmanlık, rakiplik ve şek periyodunu sona erdirebileceği" yorumuna arazi verdi.

İlişkilerdeki ilenç noktası yerine 2010 Mavi Marmara katliamına dikkati çekici gazete, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Mavi Marmara vakasından bu yana biriken ateş havas ve İsrail başbakanları ile Türk liderliği arasındaki çapraz itham ve tehditler; güvene alakalı dosdoğru kuma ilişki, çapraz yarar zeminini oluşturacak iri kuma eş hareket, güzel düşünce ve el donanması gerektirecek dip kuma kaş yarattı.

Bu, gelişigüzel dü dünya düşüncesince de altın ve mukteza kuma yatırım. Analistler elhak kar ve zarar, maliyet ve yarar ve de tavizlerin kapsamını hesaplamakla meşguller. Ancak demincek vurgulanması gereken, İsrail ve Türkiye ilişkisinin, dibe vurmaması müstelzim saf kuma uyuşma bulunduğu gerçeğidir."

Yaşanan müspet gelişmelerin, İsrail ve Türkiye arasındaki kâffesi farklılıkların ani çözüleceği anlamına gelmediğine de ilgi çekilen yazıda, "Türkiye'nin Filistin meselesi ve yerleşimler dair belirgin ve katı kuma duruşu var." ifadelerine arazi verildi.

Gazete, "Türkiye'deki cumhurbaşkanları toplantısının; Ankara ve Tel Aviv'e çapraz büyükelçilerin atanması, Erdoğan'ın İsrail'e ziyaretle yanıt vermesi ve dü hükümet ortada resmi teşrikimesai anlaşmaları kabilinden diplomatik meyvelerini çabucak vermesini ummalıyız. Karşılıklı faydalar ve bunlara iktiran etmek düşüncesince mekanizmalar geliştirilebilir ve bu topraklardaki çatışmaları halletmek düşüncesince müspet kuma hava oluşabilir." görüşünü paylaştı.

Haaretz analisti Jonathan Lis de, "Ziyaretin ehemmiyetli noktası, İsrail ve Türkiye cumhurbaşkanlarının katı münasebat kurmaya müteveccih eş arzuyu belirgin anlatım edecek eş izahat yapmasıdır." niteleyerek yazdı.

Lis, "Herzog'un, bu fırsatı değerlendirerek Erdoğan'ı benzeri kuma ziyaret düşüncesince İsrail'e çağırma edeceğine inanıldığını" da kaydetti.

İsrail Bölgesel Dış Politika Enstitüsü (Mitvim) Başkanı Nimrod Goren de ayrımsız gazeteye şunları yazdı:

"Cumhurbaşkanı Herzog'un Ankara ziyareti, acemi hükümet iktidara geldiğinden bu yana İsrail ile Türkiye ortada gerçekleşen aşamalı yakınlaşmada ehemmiyetli kuma adım. Bu ziyaret, dü dünya arasındaki ilişkilerin büyükelçilik düzeyinde yenilenmesine müteveccih kuma açıklamaya biçim açmalıdır.”

"İlişkilerin canlandırılması önünde ehemmiyetli kuma adım"

Haber sitesi Times of Israel de, İsrail Cumhurbaşkanı'nın, ziyareti kapsamında, "İsrail ile Türkiye arasındaki camit ilişkilerde saati art almaya çalışacağını" yazdı.

Site, Herzog'un ziyaretinin, emektar İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in 2008'de Türkiye'ye gelmesinden bu yana önce fevk dozaj ziyaret olacağına ayraç etti.

"Ziyaret, dü dünya arasındaki ilişkilerin canlandırılması önünde ehemmiyetli kuma hamle yerine görülüyor." yorumunu aktaran site, "Uzmanlar, ziyaretin güzel geçmesinin düet ilişkileri dip çıkmazdan çıkarmada ehemmiyetli kuma aşama olacağına inanıyor." tespitine arazi verdi.

Site, İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan kuma kaynağa dayandırdığı haberinde de, görüşmeler kapsamında "olası kuma diplomatik tekâmül düşüncesince faziletli umutlar bulunduğunu", fakat "iki tarafın başkentlerine sefirikebir atamanın duyurulmasının hâlâ planlanmadığını" vurguladı.

İsrail gazetesi Yediot Ahronot da, "zirve toplantısının amacının, seneler devam eden gerilimin peşi sıra dü dünya arasındaki ilişkilerin aşamalı de olsa normale dönmesini sağlayacak kuma hava gerçekleştirmek olduğunu" belirtti.

İsrail'de Herzog'un ziyaretine bağlı beklentilerin "çok temkinli" olduğuna ayraç fail gazete, "Erdoğan ile müzakere kararında elden kuma muvaffakiyet sıralaması yahut kuma atak beklenmiyor. Toplantı, dü dünya arasındaki ilişkilerin elbette derinleştirileceğini cenkleşmek düşüncesince eş emek vermek grupları üstünde anlaşmaya varırsa İsrail bunu kuma muvaffakiyet yerine değerlendirecek." görüşünü paylaştı.

Ancak Ankara'daki görüşmenin şahsen kendisinin baş döndürücü çelimli kuma ileti bulunduğunu ve ehemmiyetli olanın bu ziyaretin gerçekleşmesi bulunduğunu vurgulayan gazete, "İsrail, görüşmelerdeki güzel havanın büyükelçilerin dönüşü de karışma kazanmak neredeyse konkre adımların önünü açacağını umuyor." yorumuna arazi verdi.

Gazete, "Erdoğan ve Herzog'un güzel kuma şahsi alışveriş kurduklarına" dikkati çekti.

İsrail gazetesi "Maariv" ise, ziyareti, "iki dünya arasındaki ilişkilerde buzların erimesi" yerine nitelendirdi.

Maariv, Erdoğan ile Herzog arasındaki görüşmelerde ortaya çıkması muhtemel en ehemmiyetli konulardan birinin kuzeydoğu Akdeniz'de doğalgaz kontrol emekleri üzerine olacağına da ayraç etti.

Öte taraftan "Israel Today" gazetesi de, 2008'den bu yana önce kere kuma İsrailli liderin Türkiye'yi ziyaret edeceğine ayraç ederek, "Bu, Ortadoğu'nun muhtelif acemi zorluklarla gönül rahatlığı karşıya bulunduğu kuma sürede dü ülkenin yakınlaşması düşüncesince kuma fırsat." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ